Bilförsäkring

Kan jag teckna min bilförsäkring på någon annan?

2022-07-25 Angelica Lindberg
Kan jag teckna min bilförsäkring på någon annan?

Priset på din bilförsäkring bestäms utifrån flera faktorer, bland annat din ålder. Eftersom unga förare inte är lika erfarna som äldre löper de större risk för att drabbas av en trafikolycka, vilket höjer priset på försäkringen. Därför kan det vara lockande att skriva bilförsäkringen på någon som är äldre än 25 år. Men är det verkligen tillåtet att göra så?

Kan jag försäkra bilen på en förälder?  

Nej, du får inte försäkra din bil på dina föräldrar. En bil får inte registreras på andra familjemedlemmar för att få ner försäkringspremien på din bilförsäkring. Endast den registrerade ägaren till fordonet ska stå som försäkringstagare. 

Men det räcker inte att vara den registrerade ägaren till fordonet, du måste också vara den huvudsakliga brukaren av bilen, det vill säga, den som använder den mest. Det innebär att om du skriver över ägandet på en förälder och försäkrar fordonet på denna person, trots att det är du som är den huvudsakliga brukaren, kan du få en lägre ersättning eller bli helt utan om du råkar ut för en skada.  

När du söker ersättning för en skada från försäkringsbolaget kan du bli tvungen att bevisa att det är du som äger bilen och är den som huvudsakligen använder den. Försäkringsbolaget kan exempelvis be dig visa att det är du som betalat för den samt betalar kostnader för drivmedel, reparationer, vägskatt och försäkring. 

Har du drabbats av en dyr försäkring? Lyckligtvis så finns det flera andra saker du kan göra för att få en billigare försäkring.

Får jag köra mina föräldrars bil?  

Ja visst får du göra det! Om du bor hemma och du har dina föräldrar tillåtelse att låna deras bil så får du självklart göra det. Men se då till att dina föräldrar har angivit till sitt försäkringsbolag att någon under 25 år kan komma att köra bilen (om du är under 25 år). För att undvika problem med försäkringsbolaget vid en eventuell olycka. 

Kan jag skriva bilen på någon annan? 

Även här är svaret nej. Personen som är skriven på bilen ska vara den huvudsakliga brukaren till fordonet. Det innebär att om du och en kompis köper en bil ihop och du kör den mer än din vän så är det du som ska vara skriven på bilen samt försäkringen trots att du kanske är yngre. 

Måste man ange om någon under 25 kommer köra bilen? 

Ja, om någon ska använda bilen som är under 25 måste detta anges, annars riskerar du att få en lägre ersättning eller högre självrisk vid en skada – ofta det dubbla.  

Om dina föräldrar inte har fyllt i att någon under 25 år kommer att köra bilen så går det att ändra i efterhand. Kontakta bara försäkringsbolaget så fixar de det.  

Gäller försäkringen vid övningskörning? 

Ja det gör den. Du får övningsköra med dina föräldrars bil. Även om de inte fyllt i att någon under 25 år kommer att köra bilen. Varför är det så? Jo, eftersom din förälder kommer att agera som din handledare. Ur försäkringshänseende anses handledaren vara ansvarig förare av fordonet och inte du som elev. 

Men det kan redan nu vara smart att se över din bilförsäkring. Om du vet att någon i familjen som är under 25 år snart kommer att skaffa körkort. På så sätt ligger du steget före när dagen väl kommer. 

Varför är bilförsäkringen dyrare för unga?  

Unga förare överlag har haft körkort under en kortare tid än äldre. Det innebär att de har mindre erfarenhet av att köra bil och att vistas ute på vägarna. Enligt studier löper unga också en mycket större risk för att vara med i en trafikolycka. Ju större risk desto högre försäkringspremie.  

Vad är det som påverkar försäkringspriset? 

Det är flera faktorer som påverkar priset på bilförsäkringen:  

  • Din ålder.  

  • Var du bor och parkerar bilen.  

  • Din bil (bilmärke, ålder och värde på bilen). 

  • Omfattningen på försäkringen.  

  • Vilken självrisk du väljer.  

Nu när du har läst om vilka faktorer som påverkar priset på bilförsäkringen kanske du vill läsa vidare om vad bilförsäkringen kostar beroende på var du bor, eller vad snittpriserna för olika bilmärken ligger på.  

Fler i samma kategori

Se alla
Skylt som visar parkerings- och stoppförbud samt att bilen kommer bli bortbärgad.
Bilförsäkring Parkeringsböter
Läs vår guide om parkeringsböter för att undvika oönskade överraskningar på din vindruta.
Kvinna i stickad tröja och orange mössa laddar en hybridbil.
Bilförsäkring Hybridbil
Lär dig allt om de populära och miljövänliga hybridbilarna, vilka olika typer som finns och hur de fungerar.
Bil
Bilförsäkring Ställa av bil: Så fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Vi går igenom hur du ställer av bilen steg för steg.