Bilförsäkring

Parkeringsskada – Så får du ersättning

2023-03-09 Angelica Lindberg
Parkeringsskada – Så får du ersättning

Om din parkerade bil har blivit påkörd av ett annat fordon som sedan har smitit kallas det för parkeringsskada. Att få ersättning för parkeringsskador är svårt eftersom du behöver bevisa att din bil inte har skadats av någon annan anledning. Vi går igenom vad du behöver göra och vilka krav som behöver uppfyllas för att du ska få ersättning.

Vad räknas som parkeringsskada?

En parkeringsskada är när din bil har varit parkerad och skadats av ett annat okänt motorfordon. Du kan inte få ersättning för andra skador som har orsakats medan bilen har varit parkerad. Till exempel skador som har orsakats av en kundvagn, cykel eller skadegörelse.

Vad gäller för att få ersättning vid en parkeringsskada?

För att få ersättning från bilförsäkringen för en parkeringsskada måste du kunna visa på att skadan med största sannolikhet har orsakats av ett okänt motorfordon under tiden din bil stått parkerad. Men endast dina egna uppgifter anses inte som tillräckliga bevis, i de flesta fall måste uppgifterna kunna stödjas av vittnen som antingen såg när skadan inträffade eller som kan intyga att bilen var oskadad när du parkerade den.

Dina chanser att få ersättning ökar om

  • du kan bevisa att din bil har varit parkerad

  • skadans utseende tyder på att det är ett annat motorfordon som har kört på din bil

  • skadeplatsen och tidpunkten då skadan inträffade är kända och att skadan upptäcktes på platsen

  • du har ett vittne som antingen såg när skadan inträffade eller som kunde iaktta bilens skick när det parkerades och/eller avhämtades.

Det kan också ha betydelse om vittnet intygar att det till exempel funnits hjulspår på platsen, glassplitter eller andra delar från fordonet som körde på bilen.

Anmäl parkeringsskada

Du ska anmäla parkeringsskadan till polisen om den andra föraren har smitit från platsen utan att ha lämnat några kontaktuppgifter. Har du däremot fått kontaktuppgifter ska du inte göra någon polisanmälan utan då är det en fråga för försäkringsbolaget.

Utöver polisanmälan ska du även göra en skadeanmälan. Men till vilka du ska göra din skadeanmälan beror på om och hur din bil är försäkrad:

  • Bil med vagnskadegaranti: anmäl parkeringsskadan till det försäkringsbolag som har vagn­skadegarantin.

  • Försäkrad bil utan vagnskadegaranti: anmäl skadan till ditt försäk­rings­bolag.

  • Oförsäkrad eller utländsk bil: om din bil är oförsäkrad eller registrerad i utlandet anmäler du skadan till Trafikförsäkringsföreningen (TFF).

Ersättning från vagnskadegarantin

Om din bil är ny kan du ha en vagnskadegaranti som gäller för skador på bilens kaross. En vagnskadegaranti brukar ingå i bilköpet för fabriksnya bilar och gäller i de flesta fall i tre år från den dag bilen registrerades.

För att få ersättning för parkeringsskada från vagnskadegarantin ska du anmäla skadan till det försäkringsbolag som du har vagnskadegarantin hos.

Om du inte har en vagnskadegaranti på din bil men har en helförsäkring kan du också få ersättning för skador på bilens kaross genom helförsäkringens vagnskadeförsäkring.

Parkeringsskada självrisk

Självrisken för parkeringsskador är satt till 5 % av ett prisbasbelopp. Det är Trafikförsäkringsföreningen som står för reparationskostnaderna i de fall skadorna på bilen räknas som parkeringsskada, det enda du behöver betala är självrisken.

Om ditt försäkringsbolag inte vill betala ut ersättning

Om du av någon anledning inte får ersättning för parkeringsskadan av ditt försäkringsbolag finns det möjlighet att begära att de gör en förnyad prövning. I så fall kontaktar du försäkringsbolaget och anger vilka invändningar du har mot beslutet. Om de ändå inte ändrar sin bedömning kan du begära omprövning av beslutet hos Trafikförsäkringsföreningen. I så fall meddelar du försäkringsbolaget att du vill att ärendet omprövas av TFF. Då skickar försäkringsbolaget alla handlingar i ärendet till TFF som omprövar ärendet på dessa handlingar.

Fler i samma kategori

Se alla
Skylt som visar parkerings- och stoppförbud samt att bilen kommer bli bortbärgad.
Bilförsäkring Parkeringsböter
Läs vår guide om parkeringsböter för att undvika oönskade överraskningar på din vindruta.
Kvinna i stickad tröja och orange mössa laddar en hybridbil.
Bilförsäkring Hybridbil
Lär dig allt om de populära och miljövänliga hybridbilarna, vilka olika typer som finns och hur de fungerar.
Bil
Bilförsäkring Ställa av bil: Så fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Vi går igenom hur du ställer av bilen steg för steg.