Bilförsäkring

Besiktning: det här gäller när du ska besikta bilen

2022-06-09 Angelica Lindberg
Bil

Många svenska bilägare skjuter upp bilbesiktningen till sista stund. Ofta handlar det om osäkerhet. För vad är det som gäller egentligen när man ska besikta bilen? Det ska vi reda ut.

Nya regler för besiktning

Från och med 20 maj 2018 gäller nya regler för besiktning.

Förut var det slutsiffran i registreringsnumret som avgjorde när bilen skulle besiktas nästa gång. Men 2018 ersattes fasta besiktningsperioder med rörliga perioder.

Läs vidare för att ta reda på vilka regler som gäller idag.

Hur ofta och när ska bilen besiktas?

Slutsiffran i registreringsnumret avgör inte längre när bilen ska besiktas. Istället är det hur gammal bilen är och när den besiktades senast som avgör när den ska besiktas nästa gång.

En ny bil som väger mindre än 3,5 ton måste besiktas första gången inom 36 månader efter att den togs i bruk, andra gången senast 24 månader efter första besiktningen och därefter senast 14 månader efter senaste besiktningen.

Undantag:

 • Om bilen är 30 år gammal eller äldre och inte används yrkesmässigt ska den besiktas var 24:e månad räknat från föregående kontrollbesiktning.

 • Om bilen är 50 år eller äldre finns det inget krav på besiktning.

Vad innebär “togs i bruk”?

Togs i bruk innebär att bilen ställdes på och började användas av sin första ägare. Du hittar information hos Transportstyrelsen om när bilen ställdes på för första gången.

Vad händer om bilen inte besiktas?

Bilen får automatiskt körförbud om den inte besiktas inom rätt intervall. Det innebär att du bara får köra bilen till närmaste besiktning eller verkstad.

Läs även: Ställa av bil: så här ställer du av bilen

Kan jag få påminnelse om besiktning?

Du kan få påminnelse om besiktning hos vissa besiktningsbolag. Bilprovningen har till exempel en tjänst som hjälper dig komma ihåg din besiktning. Du måste betala för besiktningen om du missar en bokad tid.

Skapa konto på Bilprovningens hemsida för att få översikt och påminnelse om när det är dags för nästa besiktning. Dina bilar läggs till automatiskt med BankID.

Hur bokar jag besiktning?

Du måste boka besiktning när din bil ska besiktas. Var ute i god tid så att du är säker på att du får en tid. Jämför priser hos olika besiktningsbolag innan du bokar. Det kan löna sig eftersom priserna varierar mellan bolagen för olika datum och tider.

Tips på besiktningsföretag du kan boka besiktning hos:

 • Besikta bilprovning

 • Bilprovningen

 • Dekra bilbesiktning

 • Opus bilprovning

Du hittar lediga tider och aktuella priser på besiktningsbolagens hemsidor.

Finns det drop in-besiktning?

Du kan besikta din bil utan att boka tid. Många besiktningsföretag erbjuder nämligen drop in-besiktning. Det innebär att du kan åka till besiktningsföretaget utan att du har en tid bokad, och om det finns en lucka i schemat besiktar de bilen åt dig.

Många besiktningsföretag tar en extra avgift för drop in-besiktning, vanligtvis 100 kr.

Hur lång tid tar en besiktning?

En besiktning tar cirka 20 minuter. Under den stunden hinner besiktningsteknikern gå igenom 292 kontrollpunkter på utsidan, insidan och under fordonet. Teknikern kontrollerar även bromsar, gör en miljökontroll och provkör bilen.

Vad kostar besiktning?

Priset för en kontrollbesiktning - som är den mest efterfrågade besiktningen - kan variera mellan företag, stationer och dag samt tid på dygnet. Därför kan det löna sig att jämföra priser hos olika besiktningsbolag innan du bokar tid för besiktning.

En kontrollbesiktning kostar normalt mellan 400 och 450 kr.

Vad behöver jag tänka på inför besiktning?

Kontrollera ditt fordon inför bilbesiktningen och slipp onödiga anmärkningar. I värsta fall riskerar du att bli underkänd för fel som du lätt kunnat ordna innan besiktningen. Många missar bland annat att kolla om lamporna fungerar, att det finns minst en varningstriangel i bilen samt att däcken har rätt lufttryck och mönsterdjup.

Över 10 % av alla bilar som besiktas får en anmärkning på positionsljusen!

Inför din besiktning rekommenderas du kontrollera att:

 • batteriet sitter fast

 • backspeglarna är hela och sitter fast

 • blinkers och belysning fungerar

 • däckens mönsterdjup är minst 1,6 mm

 • oljenivån är okej

 • spolare och vindrutetorkare fungerar

 • säkerhetsbälten fungerar

 • tutan fungerar

 • varningstriangeln ligger i bilen

 • eventuell löstagbar dragkrok går att sätta fast

Vad innebär underkänd besiktning?

Du måste snarast åtgärda alla fel som tas upp i besiktningsprotokollet om din bil blir underkänd med krav på efterkontroll. En efterkontroll är samma som ombesiktning och måste genomföras senast det datum som angivits i rutan för besiktningsresultatet.

Fler i samma kategori

Se alla
Bil
Bilförsäkring Byta till sommardäck: Datum och lagar 2023
Vi går igenom vilka datum och regler som gäller för sommardäck, och tittar närmare på året runt-däck.
Turkos bil mot rosa bakgrund.
Bilförsäkring Vilken försäkring måste finnas på en registrerad bil?
Vi går igenom allt du behöver veta om vilken försäkring som du måste ha på en registrerad bil.
Man i svart skjorta laddar vit elbil.
Bilförsäkring Elbil försäkring
Under 2017 ökade antalet elbilar i Sverige med 60 %. Men fortfarande står batteribilar och laddhybrider för mindre än 1 ...