Ta lån som ensamstående

Är det svårare att få lån som ensamstående? Ja, tyvärr är det oftast det eftersom risken för banken blir större än om man vore två. Här är tips på vad du kan göra för att förbättra dina chanser till lån.

Ökad risktagning för banken

För banken blir det en större risk att låna ut till dig som är ensamstående. Vilket kanske inte är så konstigt när man tänker på det – två ansvariga gör bankens risk dubbelt så liten! Problemet är bara att du som ensamstående får lida i form av högre ränta och sämre lånevillkor. Har du någon som kan ”gå i borgen för dig” kommer din situation att bli betydligt lättare.

Hitta en medsökare

Det kanske verkar som ett lamt tips till en ensamstående som behöver låna pengar, att ”hitta någon att söka med”. Själva problemet är ju att man är ensam sökande! Det går dock inte att förbise och hur man än vrider och vänder på det så kommer du med största sannolikhet få bättre villkor (lägre ränta, möjligheten att låna högre belopp, längre återbetalningstid…) ifall du söker tillsammans med någon. Det är alltså en väldigt bra idé att försöka hitta en medsökande till lånet.

Beloppet avgörande

Lånebeloppet är det mest avgörande ifall du behöver hitta en medsökande eller inte. Behöver du bara låna en mindre summa går det oftast bra att söka själv. Är det ett högre belopp som ska lånas kan det vara ett större behov att låna tillsammans med någon. Med en medsökande ser långivaren till bådas inkomst vilket gör att dina chanser till lån ökar. Oftast är den medsökande en partner men som ensamstående kan det vara bra att veta att även en person som inte ingår i hushållet kan godkännas som medsökande.

Sparkapital och tillförlitliga beräkningar

När man behöver låna pengar kan det som ensamstående kännas som om samhället vore uppbyggt på tvåsamheten. Hur kan två löner på 20’ värderas högre än en på 40’ – det borde vara lika värt! Faktum är att bankerna är restriktiva när du söker själv eftersom det blir en större risktagning. Vad händer ifall du blir sjuk eller förlorar jobbet? Söker du lån själv är det ännu viktigare att kunna visa upp ett ansvarsfullt förhållningssätt till sin ekonomi; Kan du visa upp ett sparande? Har du gjort rimliga kalkyler som du kan visa? Det här faktorer som kan öka dina chanser till ett beviljat lån.

Hitta lånet med lägst ränta

250 000 kr
2 291 kr
  • Fler än 30 långivare
  • 1 kreditupplysning
Ränteexempel:

Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6,65% (start-/aviavg. 0:-) ger eff. ränta 6,68%, tot. belopp 246 915:-, kostnad 2 058:-/mån (120 avbet.). Räntor 2020-01-17

Individuell ränta 2,95–29,90 % (effektiv ränta 2,99–34,36 %). Återbet. tid 1-20 år.

Artiklar om lån

Om lån

Framgångsrika företagare som började med ett litet lån

Vi har alla hört talas om dem. De där affärsmännen- och kvinnorna som lyckats ta sig till toppen genom hårt arbete, företagsamhet och ett ynka lån. Erik Selin, Susanne Najafi och Ida Backlund – vad har de gemensamt? Jo, de har alla vid ett tillfälle lånat pengar som resulterade i multimiljonföretag.

Om lån

Ta lån med minusränta

Få betalt för att låna pengar? Det låter för bra för att vara sant och ja, tyvärr så används begreppet ”minusränta” bara vid inlåning. Lär dig hur den negativa räntan påverkar dig!

Om lån

Lån och UC

UC, Upplysningscentralen, ägs bland annat av Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken. UC gör kreditupplysningar på privatpersoner och företag för att långivaren ska kunna försäkra sig om att den som söker lån eller krediter har förmåga att betala tillbaka.

Inga artiklar hittades

Se fler artiklar