Ta lån som ensamstående

Är det svårare att få lån som ensamstående? Ja, tyvärr är det oftast det eftersom risken för banken blir större än om man vore två. Här är tips på vad du kan göra för att förbättra dina chanser till lån.

Ökad risktagning för banken

För banken blir det en större risk att låna ut till dig som är ensamstående. Vilket kanske inte är så konstigt när man tänker på det – två ansvariga gör bankens risk dubbelt så liten! Problemet är bara att du som ensamstående får lida i form av högre ränta och sämre lånevillkor. Har du någon som kan ”gå i borgen för dig” kommer din situation att bli betydligt lättare.

Hitta en medsökare

Det kanske verkar som ett lamt tips till en ensamstående som behöver låna pengar, att ”hitta någon att söka med”. Själva problemet är ju att man är ensam sökande! Det går dock inte att förbise och hur man än vrider och vänder på det så kommer du med största sannolikhet få bättre villkor (lägre ränta, möjligheten att låna högre belopp, längre återbetalningstid…) ifall du söker tillsammans med någon. Det är alltså en väldigt bra idé att försöka hitta en medsökande till lånet.

Beloppet avgörande

Lånebeloppet är det mest avgörande ifall du behöver hitta en medsökande eller inte. Behöver du bara låna en mindre summa går det oftast bra att söka själv. Är det ett högre belopp som ska lånas kan det vara ett större behov att låna tillsammans med någon. Med en medsökande ser långivaren till bådas inkomst vilket gör att dina chanser till lån ökar. Oftast är den medsökande en partner men som ensamstående kan det vara bra att veta att även en person som inte ingår i hushållet kan godkännas som medsökande.

Sparkapital och tillförlitliga beräkningar

När man behöver låna pengar kan det som ensamstående kännas som om samhället vore uppbyggt på tvåsamheten. Hur kan två löner på 20’ värderas högre än en på 40’ – det borde vara lika värt! Faktum är att bankerna är restriktiva när du söker själv eftersom det blir en större risktagning. Vad händer ifall du blir sjuk eller förlorar jobbet? Söker du lån själv är det ännu viktigare att kunna visa upp ett ansvarsfullt förhållningssätt till sin ekonomi; Kan du visa upp ett sparande? Har du gjort rimliga kalkyler som du kan visa? Det här faktorer som kan öka dina chanser till ett beviljat lån.

Hitta lånet med lägst ränta

  • 30 långivare
  • 1 kreditupplysning
  • Kostnadsfritt
250 000 kr
2 173 kr
Ränteexempel:

Annuitetslån 14 år, 250 000:-, rörlig ränta 5,77% (start-/aviavg. 0:-) ger eff. ränta 5,92%, tot. belopp 364 993:-, kostnad 2 173:-/mån (168 avbet.).

Individuell ränta 2,95–29,5 % (effektiv ränta 2,99–33,83 %). Återbet. tid 1-18 år.

Artiklar om lån

Om lån

Konsumtionslån är större bland äldre

Har du råkat ut för dyra lån som påverkat din privatekonomi under en längre tid? Det är inte ovanligt och enligt Zmarta Groups senaste undersökning, Lånebarometern, kommer du att ansöka om ännu fler lån när du blir äldre.

Om lån

Ta lån som föräldraledig

Ekonomin kan få sig en riktig käftsmäll när man blir förälder. Det sägs att ett barn kostar en miljon kronor under sina första 18 år! Hur funkar det egentligen att låna pengar som föräldraledig? Zmarta har svaret.

Om lån

Skuld hos Kronofogden gör det svårt att låna pengar

Har du hamnat hos Kronofogden och vill låna pengar? Vill du kanske förbättra din ekonomi och slippa existensminimum för en stund genom ett lån? Vi förstår att det hade förenklat din situation, men det är kanske inte det smartaste valet för dig just nu.

Inga artiklar hittades

Se fler artiklar