Om lån

Detta lånade svenskarna till sommaren 2020

2020-08-25
Zmarta privatlån

Jämförelsetjänsten Zmarta.se har tagit fram färsk statistik som visar vad svenskarna lånat till sommaren 2020. Den största skillnaden mot tidigare år är att antalet personer som lånar till semesterresan har mer än halverats. Istället är det tydligt att fler svenskar har ägnat sommaren åt byggprojekt och hemmafix.

Coronapandemi har haft en inverkan på svenskarnas lånevanor. Tydligt är att corona har skapat en byggboom och ett minskat sug efter semesterresor.

Färre lånar till att resa 2020

Hela 60% färre lånade till att resa jämfört med samma period 2019 visar ny statistik från Zmarta.se. Minskningen av antalet personer som lånar till sin semesterresa beror, med stor sannolikhet, på pandemin och de restriktioner som funnits kring utlandsresor.

Istället för att resa har allt fler svenskar sett över möjligheterna till att spara pengar och stärka upp sin ekonomiska situation genom att samla sina smålån. Intresset för att samla sina lån har ökat med 9,76% jämför med samma period förra året.

"Det är inte konstigt att fler vill stärka upp sin ekonomi. Arbetslösheten i Sverige ligger nu på 8,9% och skulle vi gå mot en lågkonjunktur är det klokt att inte sitta på flera dyra smålån. Genom att samla sina lån går det att få en snabb månatlig kostnadsbesparing. Risken finns annars att du betalar alldeles för mycket", säger Gustav Berghog, VD på Zmarta

Låna till att renovera har ökat med 8,3%

Fler har i större utsträckning än tidigare spenderat sommaren hemma. Det har inneburit att man valt att piffa till hemmet eller landstället. De framgår av statistiken där vi kan se att antalet svenskar som väljer att låna till renovering har ökat med 8,3% jämfört med samma period 2019.

Läs även: Så lyckas du spara ihop 100 000 kr på ett år

Hemester + renovering = sant?

Mer tid hemma kanske har gjort att man märker av skönhetsfel man inte lagt märke till tidigare eller så har all extra tid hemma i karantän inneburit mer tid till att fixa sånt man annars inte hunnit med. Vad än som ligger bakom renoveringsintresset och ökad fixarlust, så kan vi se en tydlig ökning från tidigare år.

Hur svenskar lånat under sommaren 2020

Graf över lån 2020


Baserat på utbetalda lån under perioden 20 maj - 20 juli via Zmarta.se

Fler i samma kategori

Se alla
föräldraledig
Om lån Ta lån som föräldraledig
Ekonomin kan få sig en riktig käftsmäll när man blir förälder. Det sägs att ett barn kostar en miljon kronor under sina ...
shutterstock 275714132
Om lån Zmartas Lånebarometer
Vi har genom året publicerat vår lånebarometer som analyserar och kartlägger den svenska marknaden för konsumtionslån. R ...
Zmarta privatlån
Om lån Inbrott i bilen – vad ska jag göra efter bilinbrott?
Har du råkat ut för inbrott i bilen? Då är det viktigt att du gör en polisanmälan och kontaktar ditt försäkringsbolag. Ä ...