Julen förknippas ofta med mysiga stunder och minnesvärda firanden, men högtiden kan också vara stressande och kostsam. Vi hjälper dig på vägen med 7 smarta tips om hur du firar jul på en liten budget.
Ta 5 minuter och läs denna artikel som hjälper dig genom julstressen med 7 smarta tips om hur du lyckas med julfirandet på en budget.
Julen närmar sig med allt vad den innebär. Gatorna börjar fyllas med pynt, glitter och storslagna granar, julslingorna går på repeat på radion och barnen filar hoppfullt på sina önskelistor. Samtidigt som vi känner en glädje och längtan inför den stundande traditionen, kan vi även uppleva en påtaglig, negativ stress som ofta handlar om att lyckas med det “perfekta julfirandet”.
Det perfekta julfirandet kan såklart se väldigt annorlunda ut för olika personer. Bilden vi ofta ser är ett storslaget firande, fyllt med mängder av klappar och mat.
Vi tror att ett julfirande kan vara precis lika lyckat även på en mindre budget. Är du en av dem som vill ha tips på hur du kan gå tillväga? Vi hjälper dig gärna på vägen!
Börja med att skapa dig en bild av de kostnader du vet, och tror, att du kommer ha i jul – julklappar, mat eller andra inköp. Försök sedan att skapa en tydlig budget som är anpassad efter dessa utgifter. Din budget kan såklart vara hur liten som helst, julen handlar enligt oss om så mycket mer än bara det materiella.
Om du är en av dem som har en ordentligt pressad budget, kom då ihåg att trevligt sällskap, pyssel (med det du har hemma) och jullekar är helt gratis – och jättekul!
Det som många upplever kan vara knepigt under julen är att ha koll på vart pengarna egentligen tar vägen. Just därför är det toppen med en budget så att du kan sätta ramar för utgifterna och skapa kontroll. Har du inte gjort en budget förut? Använd vår supersmidiga guide som visar hur du går till väga för att göra en budget.
En bra fråga att ställa till sig själv kan vara: “Är detta något som jag behöver eller villhöver?” Det underlättar för dig när du ska prioritera.
Att prioritera och välja bort saker gör att kostnaderna hålls på en lagom nivå. Detta kan gälla allt möjligt – istället för att köpa två-tre paket till varje person i släkten, köp istället en. Fundera till exempel även på om alla klassiska julrätter verkligen behövs på matbordet. Om du vet att du har många barn i släkten, tänk ett varv på om det verkligen behövs julklappar även till de vuxna. Klura helt enkelt på vad som är viktigast för dig denna jul och lägg de pengar som finns på sånt som du verkligen vill prioritera.
Ytterligare ett smart knep som gör det lättare att prioritera, och skala ner, på klappfronten är lekar. Detta är speciellt smart om ni är en stor familj eller släkt.
Spela julklappsleken – sätt en gräns på 100 kronor per person och låt varje del av släkten sköta julklapparna precis som dem önskar. Spelet börjar med att alla julklappar placeras i en hög på bordet. Deltagarna slår sedan en tärning i tur och ordning, när tärningen visar 1 eller 6 får personen som slagit tärningen välja en julklapp. Fortsätt på det viset tills alla julklappar delats ut. Öppna sen julklapparna och förbered er på tio hetsiga och roliga minuter.
Vårt tredje tips är att handla julklapparna second hand i år.
Att handla second hand har blivit alltmer populärt och när det kommer till julklappar behöver det inte vara annorlunda. Åtta av tio svenskar vill ge bort julklappar som är begagnade och nästan lika många önskar sig presenter som är second hand, visar en undersökning som Myrorna gjort inför julen 2022.
Detta tycker vi är toppen – det finns ju mängder med kläder och prylar i second hand-butikerna som dessutom har så mycket kvar att ge!
Ordet “begagnat” kan enligt vissa ha en dålig klang och det tycker vi är orättvist. Istället för att tänka begagnat och använt, tänk “pre loved”. Försök att se alla fördelar med att köpa second hand – det är inte bara smart för din plånbok utan också bra för vår planet och vårt klimat.
Det finns vissa saker som är extra bra att köpa second hand – bebiskläder som snabbt blir för små och leksaker till exempel.
Inredningsdetaljer
Glas och keramik
Smycken
Sportutrustning
Kläder
Elektronik och spel
Möbler
Det är alltid uppskattat att både ge och få julklappar som gjorts för hand av någon man tycker om.
Vetskapen om att någon har ägnat dyrbar tid till att skapa en egengjord present känns ofta betydligt mer personligt än vilken köpt julklapp som helst.
Du kan dessutom spara pengar på det här sättet. Om du har material hemma är det toppen, om inte så försök vara kreativ. Tänk också på att du kan skapa material genom att återanvända och återvinna – använd gamla tidningar som inslagspapper, sy om en klänning i julklapp till någon eller gör om något som du fyndat second hand, och skapa något nytt från något gammalt.
Är du alltså en kreativ person som gillar att skapa, använd då denna fantastiska egenskap till att göra hemgjorda julklappar. Vi är säkra på att det kommer gå hem!
Känner du dig stressad över att du måste fixa julfirandet på egen hand? Var då inte rädd för att ta emot hjälp och stöd, oavsett vad det gäller.
De flesta av oss kan känna igen sig i oron att inte kunna ha det lika bra som alla andra under julen – eller passa in i traditionen överhuvudtaget. Denna oro kan skapa en stor press, inte minst om man har ansvaret för hela julfirandet.
Vi vill därför uppmuntra dig till att våga be om stöd och ta emot hjälp! Vi är övertygade om att dina nära och kära kommer att förstå situationen. Var ärlig med vad som känns tufft och kom fram till en lösning, det finns ofta bra sätt att hjälpas åt.
Att laga julmaten och fixa i ordning julbordet är ett lysande tillfälle för familj och släkt att gå ihop och samarbeta. Satsa till exempel på ett knytkalas! Låt alla bidra och ta med sig olika typer av mat. Det underlättar tidsmässigt och gör att du kan spara på både krafterna och utgifterna.
Att låta alla bidra till julbordet ger dessutom en möjlighet till både en spännande variation av smaker, samtidigt som det skapar en delaktighet för alla i julfirandet. För dig med familjemedlemmar från olika generationer, låt till exempel mormor stå för det klassiska köttbullsreceptet och be lillebror tillföra en ny, modernt (kanske veganskt?) maträtt till julbordet för en härlig mix!
Om du istället har planerat att ansvara för inköpen själv, lägg då ihop kostnaderna och dela dem sedan mellan dig och de andra som du firar jul med. För även om julfirandet hålls hemma hos dig behöver det inte innebära att alla kostnader läggs på dig.
Det finns flera smarta fördelar med att vara ute i god tid inför julen.
Prioritera och planera inköpen i förväg, för att sedan börja beta av dina julklappsinköp. Detta kan underlätta julklappshandlingen och göra så att du slipper ogenomtänkta och stressade sista minuten-köp.
Ytterligare en fördel med att vara ute i god tid är att du hinner göra viktig research innan du handlar något. En smart strategi kan till exempel vara att googla efter saken du vill köpa – vem vet, kanske finns den att köpa begagnad på Blocket eller i en webbshop på rea?
Många utnyttjar Black Friday och Black Week för att handla julklappar. Rean kan vara ett utmärkt tillfälle att beta av shoppinglistan inför julen och spara stora summor pengar. Om du är en av dem som vill handla klappar under rean men inte vet vart du ska börja, ta då del av våra 10 smarta tips inför Black Friday!
Något som kan spara dig tid, pengar och onödigt matsvinn är att noggrant fundera kring, och planera, vad du och din släkt vill ha på julbordet i år. Vilka rätter är viktiga? Hur kan du anpassa recepten efter ett mindre sällskap? Har du något i frysen du kan äta upp redan nu så det finns mer plats för julmaten?
30 procent av all mat i Sverige kastas istället för att konsumeras och det blir ofta enorma matsvinn efter julens middagar och festligheter. Detta kan bero på flera orsaker – till exempel att vissa smaker inte går hem hos alla eller för att vi helt enkelt lagar för mycket.
Skippa därför smakerna som inte går hem hos alla och prioritera istället maträtterna som du av erfarenhet vet brukar ätas upp. Om någon bestämt vill ha med sig något som ingen annan tycker om, låt personen ansvara för den maträtten själv. Uppmuntra dock gärna hen till att göra rätten i lagom mängd – för att minska risken för svinn.
Genom att använda våra tips kan du lyckas med ditt julfirande utan att det behöver lämna alldeles för stora hål i plånboken.
Om du trots detta redan nu känner en ekonomisk oro inför januari, även känd som ”snålmånaden”, så kan vi hjälpa dig även med det! Ta del av våra fem konkreta tips på hur du klarar dig fram till löning i januari och låt oss guida dig hur du klarar årets fattigaste månad.
Precis som att de flesta av oss behöver stöd med att fixa inför firanden och högtider, behöver även många av oss hjälp när det gäller beslutsfattanden i vardagen. Känner du också att det kan vara svårt att hantera andra beslut du tvingas ta?
Vi underlättar gärna för dig genom att förse dig med både tips och råd, precis som denna artikel, men även genom att göra det lätt för dig hitta rätt – oavsett om det handlar om lån, försäkringar eller elavtal.
Detta bonusråd är inte ett ekonomitips, men ändå något som inte kostar en krona – sträck ut en hand till någon som behöver det. Bland det finaste man kan skänka är en tanke till de som sitter ensamma. Slå en signal, skicka ett sms eller en julhälsning. Det kan betyda mer än vad man kan tro.
Vi på Zmarta önskar dig en riktigt härlig jul!