Privatekonomi

Låna 100 000 kr - Jämför räntor och villkor!

2020-06-17
Zmarta privatlån

Vill du låna 100 000 kronor är det viktigt att hitta en så låg ränta som möjligt - och vi på Zmarta kan hjälpa dig en bit på vägen. Hos oss kan du med en enda ansökan och endast en kreditupplysning hos UC, ansöka om privatlån hos ett flertal olika banker och långivare. Sedan kan du välja att teckna ditt lån hos den aktör som erbjuder dig bäst lånevillkor och lägst ränta. Vi jämför lån och låneerbjudanden åt dig. Självklart är vår tjänst helt kostnadsfri - och undrar du över något är du varmt välkommen att kontakta oss på 0771-47 48 49.

Vanlig lånesumma vid bilköp

100 000 kronor kan användas till en rad olika saker. Ett mycket vanligt ändamål för denna lånesumma är bland annat bilköp - och vanligtvis tecknas då antingen ett så kallat billån, eller ett helt vanligt privatlån. Vilket av dessa alternativ som passar bäst beror på situationen. Ett privatlån är per definition ett lån utan säkerhet. När du ansöker om ett privatlån behöver du därför inte ange vad lånet ska användas till - helt enkelt eftersom det inte är bundet till någon säkerhet.

Till ett så kallat billån används i regel bilen som en säkerhet för lånet. För ett sådant lån kan man vanligtvis låna upp till en viss andel av bilens värde - exempelvis 70 eller 80 procent av värdet. Till resterande del av kostnaden behövs en kontantinsats. Ett billån kan många gånger ha en bättre ränta än ett vanligt privatlån, eftersom bilen används som en säkerhet och köpet har genomförts med en kontantinsats om 20 till 30 procent av bilens värde.

Om man av någon anledning får avslag på ett billån, kan man i stället ansöka om ett de privatlån som vi på Zmarta kallar för billån. Till ett sådant krävs det inte någon kontantinsats för bilköpet, och bilen behöver inte användas som säkerhet för lånet. Av denna anledning är privatlån även vanligt vid inköp av övriga fordon och större maskiner - och 100 000 kronor kan då vara en vanlig lånesumma. Det finurliga med privatlån är att man inte tvingas ange vad lånet ska användas till, utan detta är helt upp till låntagaren själv att bestämma.

Låna 100 000 till renovering

En summa om 100 000 räcker även långt vid en renovering och kan exempelvis användas vid en köks- eller badrumsrenovering, som lätt skenar iväg till höga kostnader. Har du en bostadsrättslägenhet utan balkong men med tillstånd att bygga en, kan även detta finansieras av en lånesumma om 100 000 kronor. I stället för att då låna upp boendet ytterligare (och passera gränser för amorteringskrav), kan ett privatlån vara en lösning.
Ett privatlån kan då möjliggöra investeringar som i sin tur kan bidra till en värdeökning av bostaden. På samma sätt som en balkong kan ses som en investering till en lägenhet, kan en altan till villan öka värdet på den typen av boende, och så vidare. Det är även vanligt att ta ett privatlån i samband med att man ska finansiera fiber som ska dras till en villa - så kallade fiberlån - eller när andra liknande ingrepp ska göras.

Samla lån och krediter

En lånesumma om 100 000 kronor kan även tas i syfte att samla flera mindre och dyra lån, till ett sammanhängande lån med möjlighet till bättre ränta och en lägre månadskostnad. Beroende på vilken typ av lån man har sedan tidigare, eller om man har avbetalningsplaner som ligger kvar och har uppgått till högre räntor, kan man enkelt avgöra om det går att tjäna på att samla flera mindre lån till ett.

Amortering

Vi på Zmarta uppskattar att tio år kan vara ett rimligt tidsestimat för amortering av ett privatlån om 100 000 kronor. Detta gäller oavsett låntagarens disponibla inkomst. Självklart kan man betala av sitt lån under en kortare period än så, och man kan även förlänga betalningstiden. Det kanske uppstår nya situationer då lån behöver tecknas, som i sin tur förhindrar att det gamla lånet kan betalas av enligt planen.

Snittränta för 100 000 kronor

Den ränta man får på sitt lån beror på en rad olika faktorer. Framförallt spelar låntagarens UC-score en avgörande roll. Detta är även anledningen till varför det görs en kreditupplysning i samband med att man ansöker om lån. Resultatet används alltså av banker och kreditinstitut för att de ska kunna fastställa om de kan erbjuda lånet i fråga, samt till vilken ränta.

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna visar upp en miniräknare för en man.
Privatekonomi Konsumentverket: Så mycket dyrare blir det att leva 2023
Hushållens levnadskostnader ökar kraftigt 2023, vilket gör det svårare att få låna pengar.
Hand som håller i ett blått kreditkort framför en laptop.
Privatekonomi Våra 10 bästa tips inför Black Friday Sverige 2022
Black Friday är årets största rea. Vi guidar dig genom rean med tips som hjälper dig att handla smart!
3 enkla steg till att spara
Privatekonomi Riksbanken chockhöjer styrräntan - vad bör du tänka på?
Hur påverkas du av Riksbankens höjning av styrräntan?