Privatekonomi

Jobba som pensionär

2023-04-27 Johanna Westerlund
Äldre man snickrar ett tak.

Allt vanligare blir det att jobba trots att man går i pension. Hur ser det ut för dig? Kommer du få vardagen att gå runt utan problem? Behöver du jobba extra utöver din pension? Eller är det så enkelt att du bara vill för att fortsätta göra något du gillar?

Att vi ser fler pensionärer jobba har blivit ganska vanligt. Antingen så vill man jobba, eller så har man inget annat val för att få vardagsekonomin att gå runt. Hur fungerar det? Säger man bara till att man vill fortsätta jobba? Eller måste man ansöka om att få fortsätta jobba? Det kommer du kunna läsa om i denna artikel. 

Ta ut tjänstepension och jobba 

Det finns ingenting som säger att du inte får fortsätta jobba efter pensionen, men det finns regler som du bör känna till.  

Allmän pension 

Du själv bestämmer hur mycket du ska arbeta samtidigt som du tar ut din allmänna pension (inkomst- och premiepension). Det betyder att du kan ta ut 25, 50, 75 eller 100 % av din pension varje månad och samtidigt jobba del- eller heltid. 

Tjänstepension 

Här måste du titta närmare på vilken typ av tjänstepensionsavtal som du har, reglerna ser nämligen annorlunda ut beroende på vilket avtal du har. Det betyder också att det kan finnas begränsningar för hur mycket du får arbeta, det kan vara så hårt att du inte får jobba alls i vissa fall. Detta kan du enkelt ta reda på genom att prata med din arbetsgivare eller pensionsbolag som förvaltar din pension. 

Hur många timmar får man jobba som pensionär? 

Om du planerar att ta ut din allmänna pension finns det ingen gräns för hur mycket du får jobba, det blir mer en fråga hur mycket du kan och vill jobba. Är du tvungen att jobba för att få extra inkomst kan det vara smart att även se över resterande ekonomi för att se hur du kan förbättra den. 

Om du har flera lån och krediter är det alltid smart att samla dem till ett, då det hjälper dig förbättra din månadskostnad. Du kan även se om du kan hitta andra typer av inkomster som hjälper dig gå i pension tidigare, eller så kan du flytta till mindre. 

Läs även: Låna pengar som pensionär

Hur länge får jag jobba som pensionär? 

Enligt lagen om anställningsskydd (LAS), får du jobba som anställd upp till att du fyllt 69 år, detta om du vill och är kapabel till det. Om du vill fortsätta jobba efter att du fyllt 69 år så måste du ha ett godkännande från din arbetsgivare. 

Som egenföretagare behöver du inget godkännande för att fortsätta driva ditt företag efter en viss ålder. Du kan driva ditt företag så länge du vill och kan samtidigt som du gör det kan du bestämma hur mycket pension du vill ta ut. 

Måste jag jobba efter 65? 

Nej, du måste inte jobba efter 65, utan du kan välja att gå i pension och enbart få din inkomst från det. 

Ta ut tjänstepension och jobba 

Som vi nämnt tidigare så finns det lite olika regler när det kommer till att ta ut tjänstepension och samtidigt jobba. Du måste kolla med din arbetsgivare om du ens får jobba och ta ut denna typ av pension samtidigt. Kan du inte göra det finns valet att du kan fortsätta jobba och pausa utbetalningen av din pension.  

Du kan jobba samtidigt som du får ut din allmänna pension, hur mycket du jobba och samtidigt tar ut är även helt upp till dig. 

Jobba extra som pensionär - hur fungerar skatten? 

Om du väljer att fortsätta jobba och samtidigt ta ut pension så finns det regler och lagar du ska känna till. Allt från hur skatten fungerar till om du ens får jobba samtidigt som du tar ut din pension. 

  • Jobba som pensionär sociala avgifter: har du en privat pensionsförsäkring? Dessa beskattas precis som en vanlig inkomst, så försäkringen tillsammans med din lön och allmänna pension kan leda till en årsinkomst som överstiger 540 700 kronor. Det betyder att du kommer behöva betala inkomstskatt. 

  •  Det är du som ansvarar för att det dras tillräckligt med skatt på dina olika inkomster. Så det är viktigt att du håller koll på hur det fungerar och hur mycket du borde betala. 

Skatteexempel om du jobbar och får pension 

Du ansvarar för att skatten som dras på din extrainkomst är korrekt. Detta kan vara klurigt och variera beroende på hur mycket du jobbar och hur mycket du tar ut i pension. Här nedan hittar du några exempel på hur din skatt påverkas enligt minpension.se för 2022Skatt på lön och pension innan det år du fyller 67 år med en inkomst på 25 000 kronor: 

  • Bara pension: 7 500 kronor 

  • Bara arbete: 5 100 kronor 

  • Hälften av båda: 5 700 kronor. 

Skatt på lön och pension från att du fyller 67 år med en inkomst på: 25 000 kronor 

  • Bara pension: 5 200 kronor 

  • Bara arbete: 2 600 kronor 

  • Hälften av båda: 3 300 kronor. 

Det positiva med att fortsätta jobba efter att du gått i pension, är att det kan förbättra din framtida ekonomi och hjälpa dig förbättra din nuvarande pension. Från att du fyller 67 år får du även ett högre jobbskatteavdrag och förhöjt grundavdrag, något som innebär att du betalar mindre i skatt på både lönen och pensionen.  

Du kan även se över olika sätt du kan öka ditt sparande som pensionär för att öka dina inkomster.

Fler i samma kategori

Se alla
kvinna söker på mobilen
Privatekonomi Lån utan inkomst - så lyckas du
Pension, A-kassa, sparkapital, du behöver inte ha en tillsvidareanställning för att låna utan inkomst?
betala skuld lapp på borde med penna.
Privatekonomi Lån trots Kronofogden - går det?
Lån hos Kronofogden och planerar att ta lån?