Privatekonomi

Låna pengar som pensionär

2022-03-04 Tone Westerholm
Eldery couple

Går det att låna pengar som pensionär? Hur mycket får du låna och vad kan du låna till? Oavsett vart du är i livet så kan det finnas situationer där ett lån kan komma till hands. I den här artikeln kan du läsa om hur det går till att låna pengar som pensionär.

Att ta lån som pensionär

Att ta ett lån som pensionär är inget annorlunda än om någon annan skulle låna pengar. Förutsättningarna för att du ska kunna ta ett lån är att långivarna anser att du kan betala av lånet, alltså ha en god kreditvärdighet. Om du ansöker om lån via Zmarta behöver du också ha en pension på minst 100 000 kr per år.

Vad är skillnaden på seniorlån och privatlån?

Det finns flera skillnader på seniorlån och privatlån. Det finns långivare som erbjuder seniorlån, eller pensionärslån som det också kallas. Då lämnar du din bostad som säkerhet och lånet är ofta dyrt i längden. Räntorna brukar vara betydligt högre än räntor på ett vanligt privatlån. Med ett privatlån behöver du dessutom inte lämna din bostad som säkerhet, då det är ett lån utan säkerhet.

Om du jämför privatlån via en jämförelsetjänst som Zmarta kan du vara säker på att du får den bästa räntan och villkoren för dig. Ett privatlån kan du dessutom använda till vad du vill – en resa, renovering, ny bil eller något annat som du behöver eller länge drömt om.

Hur mycket pengar får jag låna som pensionär?

Hur mycket en person kan låna är individuellt. Via Zmarta kan du ansöka om privatlån upp till 600 000 kr, oavsett om du är pensionär eller inte. För att du ska kunna ansöka om ett lån via Zmarta behöver du:

  • En pension på minst 100 000 kr per år

  • Inga obetalda skulder hos Kronofogden

Långivarna kollar på flera faktorer när de avgör ränta och villkor, bland annat ålder men också pension och kreditvärdighet. Långivarna värderar faktorerna olika och det är därför som de kan erbjuda olika räntor och villkor. När du ansöker om ett privatlån via Zmarta konkurrerar upp till 35 långivare om dig som låntagare och därför kan du få en ännu bättre ränta än om du gick direkt till bara en bank.

“Nästan en femtedel av våra utbetalade lån är till personer över 60 år. De hör också till dem som i snitt har de lägsta räntorna.” - Johan Holm, ansvarig för privatlån på Zmarta.

Samla dina lån och ha mer pengar på banken

Vare sig om du är pensionär eller inte så är det alltid bra att se över månadskostnaderna. Om du har flera smålån och krediter kan det vara lönsamt för dig att samla dem i ett större förmånligare privatlån, vilket kan minska på utgifterna. Istället för att betala flera fakturaavgifter och olika höga räntor kan du tjäna på att ha bara ett lån med en bättre ränta. Lägre månadskostnader ger dig mer pengar på banken som du kan lägga på annat – något roligt, en hobby eller dryga ut dagskassan exempelvis. Innan du ansöker om ett lån för att samla dyra smålån och krediter behöver du ha koll på hur mycket skulder du har, och på så vis veta hur mycket du ska ansöka om. Här kan du läsa mer om hur du enklast tar reda på hur mycket skulder du har.

Läs också: Guide för att lösa och samla dyra lån och krediter

Medsökande på lånet ger bättre förutsättningar

Om du har en medsökande på ditt lån kan förutsättningarna för bättre villkor och ränta förbättras eftersom att faktorerna för er båda räknas in, som till exempel pension och kreditvärdighet. Det gör inte bara så att ni kan få en bättre ränta eller återbetalningstid, ni kan också få ta ett större lån eftersom att ni delar på ansvaret att betala tillbaka lånet. En medsökande kan vara vem som helst som du känner, till exempel din partner, bästa vän, barn eller barnbarn. Dessutom tar vi bara en kreditupplysning hos UC på dig, vilket är bra för din kreditvärdighet.

Läs också: Därför ökar en medsökande dina chanser att få lån

Fler i samma kategori

Se alla
artikelbild_löneförhandling.png
Privatekonomi Så lyckas du med din löneförhandling
Vi hjälper dig med smarta tips som förbereder dig inför löneförhandlingen 2023.
Mobilskärm som visar Insplanet på Zmartas hemsida.
Privatekonomi Zmarta och Insplanet samlas under samma varumärke
Insplanets populära jämförelsetjänst av försäkringar har flyttat in under varumärket Zmarta.