Privatekonomi

Höga elpriser och dyr elräkning? – hur du överlever vintern 2022

2022-09-09 Johanna Westerlund
67 tips efter dyr sommarsemester

Vi känner alla av det mer eller mindre. Elpriset och hur det månad för månad känns lite extra när man öppnar räkningen för att se vad elräkningen ligger på. Är du orolig för vintern? Känner du ångest av att inte ha 50 000 kr undanlagt för skyhöga räkningar? Vi förstår dig!

På 5 minuter kommer du kunna läsa hur elpriserna växer, hur de påverkar vår vardag och vad du kan göra för att sänka dina elkostnader.

Hur en dyr elräkning kan påverka vardagsekonomin

Det finns mycket som kan påverka ens vardagsekonomi - allt från matpriser, konsumtion av el till hobbies och transportkostnader. Vad gör du om du förlorar jobbet plötsligt? Planerade du att elda med ved i vinter och missade att majoriteten av ved redan är slutsålt i stora delar av landet? Bilen för gammal och kostar mer än den är värd?

Myndigheter pratar om energieffektivisering. Att se över sin förbrukning. Förnya, förbättra och förändra sina vanor – lättare sagt än gjort eller hur? Enligt oss ska ingen behöva tänka “mat på bordet eller värme på rummet”. 

Hur du kan påverka din energiförbrukning

Det har nog inte undgått någon av oss att det kommer att vara höga elpriserna i vinter. Vi förväntas få det tufft men samtidigt göra vårt yttersta att förbereda oss. Så, vad kan du göra för att ha råd att betala en hög elräkning? Vill du låna pengar för att betala räkningar? Kan du spara? Planerar du att flytta ifrån din bostad?

Är du orolig för hur det växande elpriset kommer att påverka din ekonomi? Har du ångest över hur du ska får din vardagsekonomi att gå runt? Då är det dags att ändra några av dina vanor! Vi pratar såklart inte om att sluta äta eller stänga av elen helt, mer att ändra några små vanor som kan hjälpa dig och din ekonomi i längden. Tillsammans med husguiden som hjälp har vi satt ihop en lista på vad just du kan göra för att få en billigare elräkning i vinter.

 1. Sänk temperaturen i hemmet genom att dra ner värmen från 25 grader till 21. Dra ner graderna på elementen och slå av golvvärmen - eller till och med 18-19 grader för den modige.

 2. Dra ner på vattenanvändningen. Slå av vattnet när du borstar tänderna, tvätta inte håret varje dag, tvätta inte kläder dagligen.

 3. Täta fönster, dörrar och byggnader. Genom att täta om eller täta extra kan du hålla bostaden varmare och behöver inte använda dig av lika mycket el. Bara att dra för gardinerna kan hjälpa mycket!

 4. Se över dina belysningskällor och användning. Släck lamporna när du lämnar ett rum, slå av fönsterlamporna under natten och ha dem inte på om det naturliga ljuset under dagen räcker.

 5. Flytta elanvändningen. Detta kan du göra genom att inte tvätta kläder, duscha eller diska under de mest belastade timmarna på morgonen och kvällen.

Se över ditt elavtal

Vad som är viktigt är att verkligen se över dina energivanor. Byt till energisnåla lampor och kom ihåg att slå av dem, minska förbrukningen och se över ditt elavtal. Kan du skaffa ett bättre elavtal? Finns det andra sätt att optimera din elförbrukning så att du sparar pengar? 

 • Du kan byta gamla glödlampor till nya, energisnåla LED lampor. De kostar mer men är i längden billigare då de drar mindre.

 • Vilket uppvärmningssystem har du? Har du möjlighet att byta eller komplettera det med någonting? En luftvärmepump kompletteras ofta med vanliga element i ett större hus. Går det att ändra?

 • Visste du att du kan sänka kostnader genom att laga mat tillsammans med din vattenkokare? Spara pengar på elen genom att skippa spisen.

Bör du ha en buffert på 50 000 kr?

Den stora nyheten som nog ingen av oss missat är att vi bör spara ihop pengar till vinterns kommande elräkningar. Varberg energi har enligt källor som Aftonbladet meddelat att vi bör ha en buffert på minst 50 000 kr. Att om du inte har möjlighet till detta så bör du prata med din bank eller långivare redan nu - är detta rimligt?

Alla har inte möjlighet att lägga undan och spara tusentals kronor. Vissa kan inte alls, och andra är glada om de kan lägga undan ett par hundra kronor i månaden. Hur ser det ut för just dig? Du bör spara pengar, ja. Men spara behöver inte alltid betyda att du lägger undan pengar. 

 • Gör matlista och håll dig till en tight budget när det kommer till dina matvanor. Skippa hämtmaten, laga storkok som ger matlådor.

 • Se över elavtal, bolån och försäkringar.

 • Samla dina små lån och krediter och sänk din ränta.

 • Sluta röka, snusa och dricka alkohol.

 • Byt ut gamla vitvaror till mer energisnåla.

 • Ändra eller byt ut ditt transportmedel.

Vi kommer se ett nytt högkostnadsskydd

Precis som 2022 så kommer vi att se ett högkostnadsskydd, ett bidrag för de som drabbas hårdast av det kommande elpriset. Hur det ser ut och när det kommer att märkas av är oklart. Vad vi vill säga med detta är att du inte ska förvänta dig att högkostnadsskyddet kommer att hjälpa dig betala elräkningarna i vinter.

Det är trist att det ska behöva finnas ett högkostnadsskydd. Genom att se över din vardagsekonomi, ändra dina vanor, jämför privatlån, samla smålån och underlätta plånboken så gott du kan så kan du få pengar över till annat. 

Läs även: Se över ditt elavtal

Fler i samma kategori

Se alla
3-enkla steg till att spara
Privatekonomi Riksbanken chockhöjer styrräntan - vad bör du tänka på?
Hur påverkas du av Riksbankens höjning av styrräntan?
Kvinna och man förbereder packning
Privatekonomi Flyttguide: 9 saker att tänka på vid flytt
Dags att flytta? Vi ger dig värdefulla råd och tips så att du får en så smidig flytt som möjligt! 
58 chans till lån
Privatekonomi Vad är existensminimum?
När du får skuldsanering via Kronofogden kan du behöva leva på existensminimum. Läs mer om vad det innebär.