Om el

Spara pengar i vinter genom att se över ditt elavtal

2021-12-06 Tone Westerholm

Under den kallare och mörkare delen av året ökar elförbrukningen kraftigt. Samtidigt har elpriserna fortsatt gått upp efter en höst med rekordhöga elpriser. Nu kan det därför vara läge att se över ditt elavtal för att säkra det bästa elpriset.

De flesta har samma elleverantör år efter år och är för bekväma för att byta. Men att byta elavtal behöver inte vara så krångligt. Med hjälp utav jämförelsetjänsten Zmarta kan du på ett enkelt och smidigt sätt jämföra elavtal – och spara tusenlappar. Det enda du behöver för att byta är 5–10 minuter av din tid och en elfaktura.

– Med vår tjänst är det både snabbt och enkelt gjort. Och den korta tid du lägger på att byta elavtal kan ge stora besparingar, säger Fabian van Beirs, Partnership Manager, Elskling som är en del av Zmarta Group.

Vad påverkar elpriset?

En av de viktigaste faktorerna som påverkar elpriset är vädret. Om det regnar mycket eller om det fallit rikligt med snö fylls vattenmagasinen på rejält, vilket gör att vattenkraften kan köras för full kapacitet och priset på el går ner. Blåser det lite och solen skuggas av mörka moln tillförs lite el till marknaden, vilket i sin tur höjer priset på el. Det som kanske har störst påverkan på elpriset är temperaturen. Är det kallt ute går det åt mer till att värma bostäder, vilket driver upp priset. Kort och gott, det är väldigt svårt att förutspå elpriset. En sak är dock säker och det är att med vintern kommer kyla, mörker och ökad elförbrukning.

– Det är klokt att ofta se över sitt elavtal, då det kan göra skillnad på vad man betalar för den el man förbrukar. Kanske är det extra viktigt nu under den kallaste och mörkaste tiden på året när elförbrukningen ökar kraftigt, säger Fabian van Beirs.

Hård konkurrens på elmarknaden – pressar priset på el

I Sverige råder en fri elmarknad och många elhandelsföretag slåss om att få leverera el till kunderna. Vilket gör att kunderna kan pressa priset på el. Men att själv ringa runt för att kontrollera elpriser och kampanjerbjudanden är både jobbigt och tidskrävande.

Här kan jämförelsesajten Zmarta göra skillnad. På Zmarta finns Sveriges samtliga 151 elhandelsbolag, vilket ger sammanlagt 5 200 olika elavtal att välja mellan.

– Zmarta.se är en oberoende jämförelsetjänst, därför visas samtliga tillgängliga avtal på marknaden från alla Sveriges 151 elhandelsbolag. Det gör att kunden kommer att få en rättvis bild och kan göra en korrekt jämförelse, säger Fabian.

Så jämför du elavtal via Zmarta

För att jämföra elavtal skriver du bara in din postkod, om du bor i lägenhet eller villa, hur mycket du förbrukar per år och om du vill ha fast eller rörligt pris, så räknar sajten ut vilka avtal som är bäst för dig just nu. Din elförbrukning står på din elfaktura, och där står även anläggningsuppgifterna som behövs vid elavtalsbyte. Är du osäker på din förbrukning så kan du även använda Zmartas tjänst för att göra en uppskattad elförbrukning.

– På vår jämförelsesajt får kunderna en samlad bild över hur marknaden ser ut. Genom att jämföra sitt nuvarande elavtal kan man enkelt se om det är värt att byta. Eftersom priser och avtal ofta ändras, kan man många gånger spara en rejäl slant genom att byta elavtal. Dessutom erbjuder ofta de olika elbolagen förmånliga kampanjpriser, säger han.

Fast eller rörligt elpris – vilket är bäst?

När du väljer nytt elavtal ska du inte bara titta på priset, utan det finns fler faktorer att ta ställning till. Kanske vill du ha grön el från hållbar energiproduktion? Eller så fördrar du ett rörligt pris framför ett fast. Ett rörligt elavtal följer prisutvecklingen på elbörsen och kan gå upp och ned. Medan ett fast avtal innebär att priset är bundet under avtalstiden. 

– Fast pris kan vara bra för den som vill ha fullständig koll på hur mycket elen kommer att kosta varje månad. Har man lite mer utrymme i sin ekonomi och kan hantera eventuella prisökningar kan man välja rörligt som oftast är billigare på lång sikt, även om det inte finns några garantier, säger Fabian van Beirs.

Det generella rådet är därför att välja det som passar den egna ekonomin bäst. Den som har små ekonomiska marginaler och är i behov av att ha koll på sina utgifter varje månad bör välja fast pris. Den som har en ekonomi som klarar av lite större utgifter ibland kan välja rörligt.

Fabian vill uppmana fler att se över sitt elavtal ofta, då det är både enkelt och kostnadsfritt. Bara för att du har tecknat det billigaste avtalet en gång behöver det inte vara det billigaste för alltid. Bor du i villa har du så klart mer att spara på att se över dina avtal regelbundet, men även lägenhetsinnehavare kan spara hundralappar, eller till och med tusenlappar.

– Vi garanterar kunderna att vi har de bästa priserna som finns på marknaden oavsett om du bor i en villa eller lägenhet, avslutar han.

Fler i samma kategori

Se alla
elbild faktura
Om el Anvisningsavtal: 10,3 % av Sveriges hushåll går miste om flera tusen kronor per år
Många svenska hushåll får sin el via anvisningsavtal. Anvisningsavtal är ett elavtal som tilldelas dig om du inte själv ...
Vitt nyrenoverat kök
Om el Renovera köket och spara pengar
Genom att renovera köket med energisnåla val kan du spara pengar. Välj rätt vitvaror och glödlampor samt investera i en ...
Sveriges olika elområden
Om el Nytt elprisrekord 224 öre/kWh - högsta elpriset någonsin i SE4!
Elprisrallyt har inte ha tagit någon paus. För elområde 3, Luleå, Sundsvall och Stockholm (SE3).