Privatekonomi

Bröllopscoachen

2020-06-18 Johanna Westerlund
anteckningsblock på bord

Drömbröllopet kan vara en mardröm för plånboken. Eller inte. För den som tänker till lite extra finns många ställen att spara in på – utan att det märks. Här ger Zmartas egen bröllopscoach smarta tips på hur man kan arrangera ett billigare bröllop som ändå känns påkostat. – Det kan vara extra aktuellt nu då många tvingats avboka och förlorat pengar till följd av Corona.

Varför lanserar Zmarta en Bröllopscoach?

– Det är mycket att tänka på när ett bröllop ska planeras och det kan vara svårt att veta hur man ska prioritera för att hålla kostnaderna nere. Vi på Zmarta vill därför dela med oss av våra bästa tips för hur du kan pressa ned prisnivån på smartaste sätt, säger Caroline Wedberg, Zmartas egna bröllopscoach.

Vad är det folk prioriterar respektive väljer bort?

– Mat och dryck är något som det sällan snålas på. Detsamma gäller ringen, klänningen och bröllopsresan, säger Caroline och fortsätter, En utgift som jag inte rekommenderar att hålla nere är bröllopsfotografen. Boka hellre ett proffs ett par timmar, exempelvis under vigseln och för porträttet, och låt era vänner ta övriga bilder.

Hur kan man göra ett budgetbröllop och hålla ner kostnader utan att det märks?

– Mat och dryck är de största utgiftsposterna. Att laga egen mat istället för catering, till exempel en stor buffé, är både trevligt och plånboksvänligt, säger Caroline.

– Genom att hitta en lokal där du får köpa drycken själv kan du spara massor. Undvik fri bar eftersom kostnaden snabbt skenar iväg. Ett alternativ kan vara att dryck ingår till middagen, men att gästerna får köpa till självkostnadspris under den efterföljande festen, säger bröllopscoachen och fortsätter, sedan spelar antalet gäster in, så välj er gästlista med omsorg. Även klänningen kan kosta en rejäl slant, att hyra eller låna är ett bra alternativ. Ett allmänt tips är att göra så mycket som möjligt själva. Ta gärna hjälp av familj och vänner så att ni hinner njuta av er dag!

Vilka är dina tre bästa tips för att få ett lyckat bröllop som passar plånboken?

– Först och främst, gör en budget. Titta noggrant på kostnader och jämför allt som ni lägger era pengar på för att hitta prisvärda alternativ. Vi på Zmarta tycker ju om att jämföra och vill aldrig att någon ska betala mer än nödvändigt. Med en bra planering lånar man heller inte mer än man behöver vilket är bra, tipsar Caroline om.

1. Gäster. Bjud bara de som du verkligen vill ska dela er stora dag med er.
2. Mat och dryck är de största utgifterna. Kan ni laga maten själva? Planera in en trerätters bröllopsmiddag och skippa snittar till bubblet, bröllopstårtan och nattvickningen.
3. Bröllopsresan. Kanske ska ni haka på den senaste trenden och uppleva allt det vackra som finns i vår närmiljö och hemmavid?

Så här i Coronatider, måste bröllopet ställas in?

– Inte nödvändigtvis. Ni kan istället hålla det enkelt och med ett fåtal deltagare. Ni kan ha vigseln med bara vigselförrättaren, ni två och två vittnen. Det går också att ha vigseln någon annanstans, i ett mindre kapell eller utomhus i skogen eller vid havet.

Vad har du för tips om brudparet väljer att hålla ett litet bröllop?

– Bara för att man inte bjuder in många gäster betyder det inte att man måste spara in på brudklänningen, buketten och en professionell bröllopsfotograf. Ni gifter er för er skull, inte för andras. Ni behöver inte tumma på någonting, om ni inte vill, säger bröllopscoachen.

Vilka fler tips har du för en vigsel i Coronatider?

– Låt inte rådande omständigheter hindra er. Ni kan gifta er nu i mindre skala och sedan bjuda in till en hejdundrande fest när allt har lagt sig. Det går att fira, trots svåra tider!

Vad är fördelen med att skjuta fram bröllopsfesten?

– Väljer man ett sent höstbröllop eller ett vinterbröllop brukar det vara lite lättare att hitta billigare alternativ. Efter att allt kring Corona lagt sig kommer de flesta restauranger, cateringfirmor, festlokaler, florister och andra företag garanterat vara mer än glada att få anordna en hejdundrande bröllopsfest åt er, säger Caroline.

Tips på bröllop i Coronatider från Zmartas bröllopscoach:

  • Bröllopet måste inte ställas in eller skjutas upp, hitta former som gör det speciellt på ett ansvarsfullt sätt.

  • Genomför en minnesvärd och enkel vigsel med ett fåtal deltagare.

  • Håll vigseln på annan plats än exempelvis i en kyrka, som ett mindre kapell eller utomhus.

  • Bjud in gäster till en filmad vigsel, direktsänd och/eller dela filmen i efterhand.

  • Håll festen längre fram. Ni kan gifta er nu som tänkt och bjuda in till fest senare.

  • Ni gifter er för er skull, det finns ingen anledning att spara in på bröllopsklänning, bukett och bröllopsfotograf.

Hör av dig till vår bröllopscoach för fler smarta tips; caroline.wedberg@zmartagroup.com

Caroline Wedberg: Bröllopscoachen

Caroline Wedberg, Zmartas egna bröllopscoach tipsar.

Fler i samma kategori

Se alla
kvinna söker på mobilen
Privatekonomi Lån utan inkomst - så lyckas du
Pension, A-kassa, sparkapital, du behöver inte ha en tillsvidareanställning för att låna utan inkomst?
betala skuld lapp på borde med penna.
Privatekonomi Lån trots Kronofogden - går det?
Lån hos Kronofogden och planerar att ta lån?