Flyttguide: 9 saker att tänka på vid flytt

Är det dags att flytta? Det är en hel del att tänka på vid en flytt och det är lätt att bli stressad. Saker ska packas, släp bokas, elavtal och bredband tecknas, för att inte tala om den tidskrävande flyttstädningen. Med vår flyttguide vill vi hjälpa dig att få en så smidig flytt som möjligt!
På 9 minuter eller mindre kommer du att läsa om:
Hur du planerar packningen, vad du ska tänka på när du anlitar städ- och flyttfirma, hur du flyttar ditt bolån, hemförsäkring samt el och bredband, och vem du ska kontakta för att få sophämtning.
1. Planera packningen
En flytt tar alltid längre tid än man tror, så det är alltid en god idé att börja så tidigt som möjligt. Du kommer säkert förundras över hur mycket grejer du har samlat på dig under åren!
Börja med att packa ner sådant som du inte behöver, till exempel saker som står på vinden eller i förrådet, kläder och skor som inte är i säsong samt böcker. Tänk bara på att inte fylla flyttkartonger med böcker upp till bredden! Några i botten räcker, därefter kan du fylla på med lättare saker, såsom textil.
Medan du packar kan du också passa på att rensa ut saker som du inte vill ha med till ditt nya hem. Ett tips är att fundera över de fyra s:en:
Spara
Slänga
Skänka
Sälja
Ett annat tips är också att packa per rum och markera flyttlådorna därefter – det kommer underlätta för dig sen när du ska packa upp.
2. Fixa flytthjälp
Ska du anlita flyttfirma eller be vänner och familj om hjälp? Oavsett vad du väljer finns det en del saker som du behöver tänka på.
Anlita flyttfirma
Var noga med vilken flyttfirma du anlitar, det finns gott om oseriösa flyttfirmor som saknar yrkestrafiktillstånd och försäkringar.
Tänk på det här när du ska välja flyttfirma:
Ta in offerter från flera olika flyttfirmor så att du kan jämföra priser.
Kontrollera att flyttfirman har yrkestrafiktillstånd genom att fylla i företagets organisationsnummer hos Transportstyrelsen.
Kontrollera att flyttfirman har en ansvarsförsäkring. Du kan be om att få en kopia av deras försäkringsbrev.
När du anlitar en flyttfirma är det deras ansvarsförsäkring som gäller om någonting händer med dina saker, inte din hemförsäkring. Därför är det viktigt att kolla upp så att firman har en sådan försäkring.
Ett annat tips är att läsa omdömen eller fråga vänner och bekanta om de har några tips på en bra flyttfirma. Se särskilt upp för flyttfirmor som erbjuder misstänksamt billiga timpriser jämfört med andra flyttfirmor och om de endast har kontant betalning.
Du kan få rutavdrag när du anlitar en flyttfirma. För att få avdraget måste vissa krav uppfyllas, bland annat måste flyttfirman ha svensk F-skattsedel om någon del av flytten utförs i Sverige.
Fråga vänner och familj
Planerar du att fråga vänner och familj om flytthjälp? Informera dem så tidigt som möjligt om flyttdatumet så att du är säker på att de har tillräckligt med tid för att planera in det i kalendern.
Tänk på det här när du får flytthjälp:
Boka släp eller flyttbil så snart som möjligt, eftersom de snabbt blir uppbokade. Du kan kolla tillgänglighet och pris hos bensinstationer i ditt närområde.
Försök underlätta flytten genom att förbereda så mycket som möjligt i förväg så att ni kan sätta igång direkt på flyttdagen.
Se till att du har bärhjälpmedel till hands såsom en pirra/lastkärra.
Bjud på mat, dryck och snacks! Se till att ha det nära till hands under dagen och planera gärna in en paus, så att alla får en chans att fylla på med energi.
Förbered en spellista på Spotify – musik förhöjer stämningen!
Sist men inte minst: kom ihåg att visa hur tacksam du är för all hjälp du har fått. Kanske kan du bjuda alla på en trevlig middag som tack?
Om dina vänner märker att du har organiserat flytten väl så är det troligare att de tycker att det är roligare att hjälpa till.
3. Skaffa nytt elavtal
När det kommer till elen så är det tre saker du behöver göra: teckna elnätsavtal, teckna elavtal och säga upp dina gamla elavtal. Gör det i god tid så att du har elen på plats från den dag du flyttar in.
Teckna elnätsavtal
Elnätsleverantören är de som äger stolparna och elledningarna som elen transporteras i. För att teckna ett elnätsavtal behöver du ha någon utav dessa uppgifter till hands:
Din nya adress inklusive ett fyrsiffrigt lägenhetsnummer om du flyttar till en lägenhet.
Ett anläggnings-ID. Det är en 18 siffror lång sifferkombination som alltid börjar med 735 999 och som du kan hitta på elmätaren.
Om du inte har tillgång till dessa uppgifter kan du fråga den tidigare bostadsägaren/hyresgästen eller fastighetsägaren. Elnätsleverantören kan ta reda på ditt anläggnings-ID åt dig så länge du har rätt adress och lägenhetsnummer.
Teckna elavtal
Elhandelsbolaget är de som säljer elen till dig. Du väljer själv vilket elhandelsbolag du vill köpa elen ifrån och vilket typ av avtal du vill ha – fast eller rörligt elpris.
Om du inte väljer elavtal kommer du att tilldelas ett anvisningsavtal. Dessa avtal är oftast mycket dyrare än ett elavtal du väljer själv. Här kan du läsa mer om anvisningsavtal.
Genom att göra ett aktivt val av elavtal kan du försäkra dig om att inte betala onödigt mycket för din el och välja vad för typ av avtal som passar dig bäst – rörligt, fast eller mixpris. Du kan också välja vad för el du vill stödja, till exempel miljövänlig el som sol, vind och vatten.
Hos oss på Zmarta kan du kostnadsfritt jämföra elavtal från Sveriges samtliga elbolag.
Säg upp dina gamla elavtal
Du måste alltid säga upp elnätsavtalet när du flyttar. Gör det i god tid innan du flyttar ut, annars riskerar du att få betala för någon annans el.
Du måste också säga upp ditt gamla elavtal, alternativt kan du flytta det till din nya adress om du har bindningstid kvar.
4. Flytta ditt bolån
Om du har ett bolån med bra villkor och ränta kanske du vill flytta det till din nya bostad. Det kallas för “säkerhetsbyte” eftersom det du gör är att byta säkerhet för lånet. Ett säkerhetsbyte sker alltid inom samma bank, så du kan inte byta bank samtidigt som du gör ett säkerhetsbyte. Vill du byta bank behöver du istället lösa lånet och ta ett nytt lån i en annan bank.
Vi på Zmarta kan hjälpa dig att flytta bolånet till en annan bank eller långivare som vi har samarbete med.
5. Gör en flyttanmälan och adressändring
När du flyttar behöver du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att din folkbokföringsadress uppdateras hos myndigheter och andra instanser. Du kan med fördel göra det direkt när du vet att du ska flytta, men du kan även göra det senast en vecka efter att du har flyttat. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Det kostar ingenting att göra en flyttanmälan.
Vill du även meddela olika postoperatörer såsom PostNord och CityMail att du har flyttat gör du det på Adressändring. Där kan du även välja att betala för att få din post eftersänd till din nya adress under ett helt år efter det att du har flyttat. Du kan också utan kostnad välja att adressändra utan eftersändning, men då skickas all post som är adresserad till din gamla adress tillbaka till avsändaren med ett meddelande om att du har flyttat.
Om du använder Bank-ID startar tjänsten efter 6 arbetsdagar.
6. Flytta eller skaffa nytt bredband
Det är inte säkert att den bredbandsoperatör som du hade på din gamla adress levererar bredband även på din nya adress. Gör de inte det behöver du istället säga upp ditt gamla bredband och skaffa ett nytt från en annan bredbandsoperatör på den nya adressen.
Tänk på att du kan ha 1–3 månaders uppsägningstid från det datum du säger upp abonnemanget:
Om du tecknade ditt nuvarande bredband efter den 1 maj 2014 har du 1 månads uppsägningstid.
Om du tecknade bredbandet före den 1 maj 2014 kan du ha 3 månaders uppsägningstid.
Om din nuvarande bredbandsoperatör även levererar bredband på din nya adress kan du välja att flytta bredbandet till den nya adressen. Kontakta ditt bredbandsbolag och meddela dem att du ska flytta.
7. Flytta din hemförsäkring
Även din hemförsäkring behöver flytta med till din nya adress. Kontakta ditt försäkringsbolag så att de kan uppdatera och anpassa hemförsäkringen till din nya bostad. Det är extra viktigt om du flyttar från en boendeform till en annan, till exempel från en lägenhet till villa eller från en hyresrätt till bostadsrätt. I dessa fall behöver du utöka skyddet i din hemförsäkring med en villaförsäkring eller bostadsrättsförsäkring.
Det är viktigt att du tecknar bostadsrättsförsäkringen eller villaförsäkringen så att den börjar gälla i samband med tillträdesdagen, så att du inte riskerar att stå utan försäkringsskydd en tid.
Om du vill byta försäkringsbolag är det inte säkert att du kan göra det i samband med flytten. I de flesta fall kan du endast byta försäkringsbolag i samband med huvudförfallodagen. Du kan däremot när som helst meddela ditt försäkringsbolag att du vill avsluta försäkringen, i så fall avslutas den i samband med huvudförfallodagen. Se till att teckna en ny försäkring som börjar gälla i samband med att den gamla slutar gälla.
Du vet väl att du när som helst kan jämföra försäkringar via Zmarta?
Läs även: Så här gör du med din hemförsäkring vid flytt
8. Planera in flyttstädning
Att flyttstäda kräver mycket mer än en vanlig städning så det är viktigt att du planerar in tillräckligt med tid för den, speciellt om du tänker städa själv.
Ett råd är att städa ett par dagar innan du måste lämna den gamla bostaden, så att du har tid att åtgärda städningen om du får någon anmärkning på den under slutbesiktningen (gäller främst dig som bor i hyresrätt). Det gäller även om du bokar en städfirma. Städfirmor har ofta en garanti som innebär att de kommer tillbaka utan extra kostnad om du inte är nöjd. Om du flyttar från en bostadsrätt eller villa så är det istället de nya ägarna som kan anmärka på städningen.
Städa på egen hand
Vill du spara pengar kan du alltid flyttstäda på egen hand. Men då är det viktigt att du gör en noggrann och grundlig flyttstädning, eftersom din efterträdare kan kräva att du gör om den, eller betalar för en städfirma om städningen är slarvigt utförd. Följ gärna en checklista för flyttstädning så att du kan vara säker på att du inte missar någonting.
Anlita städfirma
Väljer du att istället anlita en städfirma så är det bra om du kontrollerar att de har en ansvarsförsäkring. Kolla även referenser, recensioner eller fråga vänner och bekanta om tips på en bra städfirma.
Ta reda på vad som brukar ingå i en flyttstädning och kontrollera det mot städfirmans checklista för flyttstädning. På städfirmornas webbplatser brukar det också framgå vad du behöver förbereda innan de kommer. Normalt behöver du till exempel frosta av kyl och frys inför flyttstädningen.
Flyttstäd ingår i rutavdraget och städfirman brukar många gånger göra ansökan åt dig automatiskt så att du slipper tänka på det.
9. Fixa abonnemang för sophämtning
Ska du flytta till villa så behöver du även teckna ett abonnemang för sophämtning. För att göra det kontaktar du kommunen. Kom ihåg att säga upp ditt gamla abonnemang om du flyttar från ett hus.
När flytten äntligen är över
Att flytta kan vara både jobbigt och stressigt, men förhoppningsvis kommer du känna dig tacksam över att du har förberett den noga. När flytten väl är över kan du njuta av ditt nya hem och inreda det precis som du vill ha det. Varför inte fira lite?
Grattis till din nya bostad!
Fler i samma kategori
Se alla
