Privatekonomi

Arbetslös, vad gör man?

2023-02-17 Johanna Westerlund
kvinna sittandes i fåtölj med penna och tidning på ett bord

Ingen vill tappa sin inkomst, speciellt inte om det inte finns några besparingar eller någon att luta sig mot. Så vad ska du göra om du blir arbetslös?

På knappa 5 minuter kan du läsa hur du gör om du blir arbetslös, om du måste anmäla din arbetslöshet någonstans och hur det fungerar med ersättningar.

Vad är arbetslös? 

Arbetslöshet är när du inte har ett jobb som kan ge dig en inkomst. Det kan vara att du har haft ett jobb och blivit varslad, uppsagd eller valt att säga upp dig. Det kan även vara att du har studerat färdigt och kommer in på arbetsmarknaden för första gången. Det kan finnas flera anledningar till varför du är eller blir arbetslös, majoriteten av dessa anledningar är helt normala och någonting som de flesta av oss går igenom en eller flera gånger i livet. 

Att vara, som många kallar det ”mellan två jobb”, är inget av oss föredrar. Så vad betyder det för dig? Är det en ångestfylld situation där du mår dåligt och stressar? Eller har du sparande, någon som kan hjälpa dig med det ekonomiska eller andra kapital som kan hjälpa dig att få tiden som arbetslös att gå runt? Oavsett hur din ekonomiska situation ser ut så är det aldrig kul att vara arbetslös.

Blivit arbetslös och osäker på hur du ska göra?

Så, vad är det första du måste göra om du blivit av med jobbet och är arbetslös? Är du med i ett fack och kan få ekonomisk hjälp via ditt förbund? Det största och mest omtalade fackförbundet vi har är Unionen, ett förbund som står bakom alla som jobbar inom den privata sektorn.  

Är du med i A-kassan och Unionen så finns det ersättning att hämta, men det kommer med krav. Beroende på vilket avtal du har och hur din månadspremie ser ut. Är du varken med i Unionen eller A-kassan så har du ingen rätt till ersättning, skulle du bli arbetslös. Är du inte medlem i någonting så kan det vara värt att känna till Alfakassan (inte att blandas ihop med a-kassan). Där kan du få hjälp om du inte varit med i någon a-kassa, om du glömt skaffa en inkomstförsäkring eller inte har rätt till arbetslöshetsersättning i form av ett utgiftsskydd. Utöver det så behöver du inte göra annat än att börja fila på ditt CV och söka nya jobb.  

Är du medlem i A-kassan så krävs det är att du skriver in dig som arbetslös hos Arbetsförmedlingen, enligt dem själva så ska du kunna (och vilja) ta ett jobb direkt och att det inte ska finnas något som hindrar dig från att söka eller ta ett jobb. 

Du kan vända dig till arbetsförmedlingen och använda deras tjänster även om du inte är medlem i A-kassan. Det är dock inget krav och du kan välja att söka jobb på egen hand. 

Se över ditt CV och uppdatera det om det behövs. Fyll i vad du tror kan ha ett värde i ditt jobbsökande och var inte rädd för att ändra det eller skriva flera olika upplägg. Olika jobb fokuserar på olika saker, så beroende på vad du söker kan det vara värt att ändra om ordningen i ditt CV.  

Glöm inte ditt personliga brev. Det finns inget fel i att ha ett standardbrev, men vi rekommenderar att du bara använder det som mall. Utgå från jobbet du söker och var inte för detaljerad i din beskrivning – du behöver inte skriva en kort novell. Ge dem en beskrivning och var personlig – det heter personligt brev av en anledning.

Måste jag anmäla arbetslöshet? 

Är du medlem i A-kassan och Unionen så måste du anmäla dig som arbetslös hos facket men även hos Arbetsförmedlingen. Du ska kunna bevisa att du är arbetslös, men även aktivt söka jobb som du kan och vill jobba med. 

Är du inte medlem i någonting behöver du inte anmäla dig som arbetslös någonstans. Det kan finnas möjlighet till ersättning även om du inte är med i a-kassan. Detta genom att ta hjälp av Alfakassan

Vilken hjälp kan man få som arbetslös? 

Är du medlem i facket och A-kassan kan du få olika former av ersättning. Detta beror även på vilken typ av premie du har. Som nämnt ovan, är du inte medlem i någonting så har du inte rätt till någon ersättning. Du kan ta lån genom facket, men var noga med att ta reda på vad som gäller och se över om du verkligen behöver det. 

Du kan få annan hjälp om du behöver. Är du ensamstående och inte har någon som kan hjälpa dig, finns det bland annat hjälp att få från Socialen, de kan bistå med allt från socialbidrag, boendekostnader och liknande. 

Vet du inte hur du ska gå vidare i ditt arbetssökande? Arbetsförmedlingen kan hjälpa till med kurser i hur du skriver ditt CV och personligt brev, hur du går tillväga när du söker jobb, var du kan söka jobb och vad du bör tänka på under ditt jobbsökande. 

Vad ska jag göra när jag är arbetslös? 

Detta är helt upp till dig, fila på ditt CV, gå en kurs som kan hjälpa dig vidga dina arbetskunskaper. Kort och gott, uppdatera dina nuvarande jobbpapper och var aktiv i din ansökningsprocess genom att tänka utanför ramarna.  

Du vet väl om att du kan hitta jobb utanför Arbetsförmedlingen? Med LinkedIn kan du uppdatera din profil, skapa ett kontaktnät kopplat till det just du jobbar med och söka jobb. Det är även ett superbra verktyg för att hitta kurser och uppdatera dina nuvarande kunskapar. 

Har du det svårt ekonomiskt och osäker på hur du ska få tiden som arbetslös att gå runt? Prata med din bank, se över dina kostnader och se vilka andra typer av hjälpmedel det finns att hämta.  

Läs även: Vad är existensminimum?

Fler i samma kategori

Se alla
Flygplansfoto som visar stadsdelarna Södermalm, Gamla stan, Kungsholmen och city i Stockholm
Privatekonomi Inflation i Sverige
Ta reda på hur du ska tänka med dina lån och pengar när det är hög inflation. 
Kvinna visar upp en miniräknare för en man.
Privatekonomi Levnadskostnader - högre kostnader enligt konsumentverkets rapport 2023
Hushållens levnadskostnader ökar kraftigt 2023, vilket gör det svårare att få låna pengar.
Glad man som tittar ner i en dator
Privatekonomi Kreditvärdighet - allt du behöver veta
Kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga. Här är våra 7 knep för hur du ökar din kreditvärdighet.