Husvagnsförsäkring

Välj rätt husvagnsförsäkring

2022-10-06 Angelica Lindberg
Välj rätt husvagnsförsäkring

Man kan tycka att det är onödigt att ha en husvagnsförsäkring, men faktum är att det kan vara väldigt bra att ha ifall olyckan skulle vara framme. En husvagn täcks inte av bilens försäkring, vilket en del kan tro. Om man ska kunna få någon ersättning för husvagnen så krävs en speciell husvagnsförsäkring.

En husvagnsförsäkring är i grund och botten väldigt lik en bilförsäkring, fast det finns också vissa saker som skiljer en husvagnsförsäkring från en bilförsäkring. En viktig sak som skiljer de båda åt är exempelvis att en husvagnsförsäkring inte är obligatorisk enligt lag, vilket en bilförsäkring är.

Om man äger en bil så måste den ju minst ha en trafikförsäkring, men detta behövs alltså inte när det gäller husvagnar. Därför består en husvagnsförsäkring endast av två delar, helförsäkring eller halvförsäkring, till skillnad från en bilförsäkring som kan bestå av tre delar, trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring.

Helförsäkring eller halvförsäkring?

Även om det endast finns två delar av en husvagnsförsäkring så är det ändå ett avgörande beslut att fatta ifall man ska ha en helförsäkring på sin husvagn eller om man ska nöja sig med en halvförsäkring på husvagnen. Precis som namnen antyder så är en helförsäkring betydligt omfattande än en halvförsäkring. När det gäller en halvförsäkring i en husvagnsförsäkring så innebär det att den ersätter exempelvis skador vid brand, stöld och inbrott.

Du får alltså ersättning från din husvagnsförsäkring ifall någon bryter sig in eller försöker bryta sig in, om det börjar brinna, om någon stjäl hela husvagnen eller stjäl något som finns inuti eller utanpå husvagnen. Dessutom ingår det ett rättsligt skydd, krishjälp, ansvarsförsäkring och det finns även en möjlighet att få ersättning för avbruten resa från halvförsäkringen. Det innebär att din husvagnsförsäkring ger ersättning om något inträffar, till exempel inbrott, som gör att ni måste avbryta resan och åka hem igen. Det som däremot inte ingår i en halvförsäkring är vagnskadeförsäkring.

Investera i rätt husvagnsförsäkring

Precis som när det gäller en bilförsäkring så måste man ha en helförsäkring i sin husvagnsförsäkring för att man ska kunna få ersättning för skador på själva husvagnen. Med en helförsäkring i sin husvagnsförsäkring så är man därför fullförsäkrad. Då ingår allt som ingår i en halvförsäkring, men dessutom också ersättning för det som kallas för vagnskada. Dit hör exempelvis skador som uppstår vid krock, när man kör av vägen, om man backar in i något, om husvagnen blir vandaliserad, om en stolpe välter över husvagnen eller vad som nu kan hända.

En husvagnsförsäkring ger alltså ersättning för en väldigt lång rad av olika saker som skulle kunna inträffa, både när husvagnen står hemma på gården, medan man befinner sig på vägarna samt medan man står uppställd på en camping.

Olika tilläggsförsäkringar till husvagnsförsäkring

En sak som också skiljer en husvagnsförsäkring mot en bilförsäkring är att man via sin husvagnsförsäkring kan få ersättning för det som kallas för lösöre, alltså de saker som finns inne i husvagnen som kläder, teve, dator, sängkläder, porslin och liknande. En husvagn är ju i mångt och mycket ett hem också, till skillnad från en bil, så den bästa beskrivningen av en husvagnsförsäkring kanske snarare är att en husvagnsförsäkring är en slags blandning mellan en hemförsäkring och en bilförsäkring.

Förutom vanlig husvagnsförsäkring så finns det också olika tilläggsförsäkringar eller specialförsäkringar som man kan komplettera sin vanliga husvagnsförsäkring med. Om man ska teckna dessa eller inte beror helt och hållet på vilket behov man har av sin husvagnsförsäkring. Vissa reser mycket, andra lite, vissa reser mest i Sverige, andra utomlands, vissa parkerar endast på trygga campingar med nattvakt, andra fria campar. Och så vidare i all oändlighet.

Teckna rätt försäkring till rätt premie

Tumregeln är därför att man ska välja den husvagnsförsäkring som passar en själv och sin livsstil absolut bäst. Det är dumt att betala mer än man behöver för att man har en massa tilläggsförsäkringar till sin husvagnsförsäkring som man inte alls har behov av. Men det är lika dumt att inte vara försäkrad mot sådant som man faktiskt behöver vara försäkrad för, så fundera igenom dina behov och teckna därefter en bra husvagnsförsäkring.

Fler i samma kategori

Se alla
Man och kvinna håller om varandra i dörren till en husvagn.
Husvagnsförsäkring 5 Saker att tänka på och jämföra i husvagnsförsäkring
Vi på Zmarta har tagit fram 5 viktiga råd till dig som vill förnya, teckna eller jämför husvagnsförsäkringen, med våra 5 ...