Hemförsäkring

Skogsbrand: Information om försäkring för bil-, hus- och skogsägare

2022-07-12 Angelica Lindberg
Skogsbrand: Information om försäkring för bil-, hus- och skogsägare

Vill du teckna en försäkring som ersätter skogsbrand? Här hittar du information om försäkring för bil-, hus- och skogsägare.

Senaste åren har antalet skogsbränder i Sverige ökat. Forskare varnar dessutom för att den negativa trenden kommer fortsätta. En anledning är att klimatet blir varmare. Hur torrt det är i skog och mark har nämligen stor påverkan på antalet bränder. Sommaren 2018 - den varmaste sommaren på 260 år - brann mer än 25 000 hektar skog i Sverige.

En skogsbrand är något som påverkar alla. Den påverkar den som bor i närområdet och den påverkar den som äger marken. När skogsbränder drabbade landet under 2018 tvingades hundratals familjer fly sina hem och skador på skog uppgick till cirka en miljard kronor. I liknande situationer har försäkringsbolagen en viktigt funktion.

Läs vidare för information om vilken försäkring som gäller vid skogsbrand.

Försäkring vid skogsbrand

Bil-, hus- och skogsägare har alla möjlighet att få ersättning vid skogsbrand. Vilken ersättning du kan få beror på vilka skador du råkat ut för, vilket försäkringsbolag du är kund hos och vilka försäkringar du har. Nedan hittar du allmän information om vilka försäkringar som gäller för bil-, hus- och skogsägare vid skogsbrand.

Ersättning för bilägare vid skogsbrand

Om din bil skadas eller totalförstörs vid skogsbrand kan du få ersättning om du har en halv- eller helförsäkring. Observera att villkor kan variera mellan försäkringsbolag. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information om vad som gäller. Har du inte en halv- eller helförsäkring? Klicka på knappen för att jämföra bilförsäkring utan kostnad!

Läs även: Bilbrand - Täcker försäkringen? Här har du svaret!

Ersättning för husägare vid skogsbrand

Du kan få ersättning för skador på lösegendom orsakade av skogsbrand genom din hemförsäkring. Har du fritidshus- eller villaförsäkring kan du även få ersättning för skador på dina fastigheter. Observera att villkor kan variera mellan försäkringsbolag. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information om vad som gäller.

Ersättning för skogsägare vid skogsbrand

För att få ersättning för skador på skog måste du ha en skogsförsäkring. Med en skogsförsäkring kan du få ersättning för brandbevakning och skador på etablerad skog och plantskog. Observera att villkor kan variera mellan försäkringsbolag. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information om vad som gäller.

Ersättning för personskador vid skogsbrand

Det är tyvärr inte bara materiella ting - och skog förstås - som kan råka illa ut vid en skogsbrand; det är även vi människor. En olycksfallsförsäkring ger dig trygghet om olyckan är framme och kan ersätta personskador vid skogsbrand. Tänk på att villkor för olycksfallsförsäkring vid skogsbrand kan variera mellan försäkringsbolag.

Skogsförsäkring

Naturens krafter kan orsaka enorma skador på skog och mark vilket kan påverka skogsägare ekonomiskt. Därför är det viktigt att skogsägare har rätt försäkring. En skogsförsäkring ersätter brand-, snö- och stormskador på skog. Två bra exempel är skogsägares ersättningar efter skogsbränderna 2018 och stormen Gudrun 2018.

Vad som ingår i en skogsförsäkring kan variera mellan försäkringsbolag. Du kan till exempel få ersättning för brand- eller stormskada på etablerad skog, brandskada på skogsmark, brandskada på skogsprodukter samt skada på plantskog. Hör efter med ditt försäkringsbolag vad som ingår i deras skogsförsäkring.

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna sitter i ett kök och tittar på fakturor medan en man är på väg att ringa ett samtal i bakgrunden.
Hemförsäkring Vad är ID-kapning?
Enligt polisen är id-kapning Sveriges vanligaste bedrägeri. Vi tipsar dig om hur du skyddar dig mot id-stöld.
Trasigt vinglas på träbord mot gråvit vägg.
Hemförsäkring Här förklarar vi vad drulleförsäkring eller allriskförsäkring är
Drulleförsäkringen ersätter så kallade otursskador som sker plötsligt och oförutsett.
Kvinna sitter vid en köksö i ett vitt kök med stora fönster och skriver på en laptop.
Hemförsäkring Hemförsäkring hyresrätt: Försäkring anpassad för dig som hyr bostad
En hemförsäkring är viktig då den inte bara gäller för dina saker, utan också om något skulle hända dig.