Företagslån

Fem myter om att vara egenföretagare

2019-12-04 Tone Westerholm
fem myter.jpg

Zmarta slår hål på några myter om entreprenörskap och bekräftar samtidigt att vissa ändå innehåller ett korn av sanning…

1. “Det är alltför komplicerat”

När man startar eget är det viktigt att vara beredd på att det till en början kommer att vara uppförsbacke. Så är det för alla som “precis blivit med företag” och det är inget konstigt med det. För den som rör sig på ett outforskat område finns det mycket nytt att lära sig: som till exempel bokföring, skatter och hur det funkar med försäkring. Skaffa dig kunskap genom böcker, internet och leta upp personer med erfarenhet. Sök nätverk och låt inte den initiala inlärningskurvan få dig att tappa modet!

2. “Du måste jobba dygnet runt”

Ska du starta eget så måste du brinna för det; du måste känna genuin passion och acceptera att det inte kommer finnas mycket tid över för annat. Åtminstone inte till en början. Som egenföretagare existerar inte det vanliga "9-17" och du måste du vara beredd på att tackla alla områden – allt från ekonomi till marknadsföring – på egen hand. Är du ensam nyföretagare måste du dessutom göra allt det som normalt 5-10 anställda skulle göra. Det innebär hårt arbete.

3. “Du kommer att bli utbränd”

Startar du eget företag så ja, risken är stor att du kommer jobba fler timmar än vid ett vanligt jobb som anställd. Det innebär per automatik inte att du löper större risk att bli utbränd. Kom ihåg att det finns många fördelar i att vara egenföretagare där just flexibiliteten kanske är den största; du bestämmer själv när och under vilka förutsättningar du vill arbeta. Du är din egen chef och alla timmar du lägger ner är för din och företagets skull.

4. “Det är ensamt”

Många anställda tror att de har ett rikt socialt liv när allt de egentligen gör är att umgås med sina medarbetare på jobbet. Det kan ju vara bra – men det behöver inte vara det. Det finns väl alltid någon irriterande typ som man stör sig på men som man ändå tvingas samarbeta med? Som företagare slipper du oroa dig för sådant eftersom du kan välja dina samarbetspartners mer som du vill. Se då till att välja andra entreprenörer med samma driv och livsgnista som du själv har!

5. “En anställning är tryggare”

Det går inte att sticka under stol med att det finns risker med att driva eget. Vissa passar inte alls som egenföretagare och det stämmer att det är tryggare med “ett vanligt jobb”, men för många är det att starta eget ett sätt att förverkliga sig själv och utvecklas. Låt dig inte paralyseras av och noja över riskerna utan försök istället – i största möjliga mån – att kalkylera dem. Som egenföretagare gäller det att noga kalkylera riskerna, exempelvis genom att sprida ut dina satsningar så att du inte faller helt om något inte skulle gå som planerat.

Fler i samma kategori

Se alla
barista.jpg
Företagslån Likviditetsbudget – så planerar du företagets ekonomi
En likviditetsbudget är viktig för alla företag. Zmarta går igenom vad det är och hur du enkelt sätter upp en.
Florist som arbetar i sin egna blombutik, iförd ett ljusgrönt förkläde och håller i en bukett med vita och rosa blommor.
Företagslån Kassalikviditet – vad är det och hur räknar du ut beloppet?
Kassalikviditet visar på ett företags förmåga att betala tillbaka kortfristiga skulder.
Vad företag lånar till 2020
Företagslån Utmana din företagsbank - jämför och hitta rätt villkor
Ska du stanna hos din bank? Eller är det dags att utmana dina villkor och hitta ett bättre företagslån?