Krock med rådjur, älg, vildsvin eller annat vilt

En djurkollision är en otäck upplevelse som kan påverkar din handlingsförmåga för en stund. Här kan du läsa om vad du ska tänka på när du markerar olycksplatsen, anmäler olyckan till 112, samt kontaktar ditt försäkringsbolag. Tänk på att de lagar och regler som gäller vid en djurkollision framförallt är framtagna för att minska djurets lidande.
Markera olycksplatsen
Varna medtrafikanter
En naturlig reaktion kan bli att du stannar till i direkt anslutning till olycksplatsen. Tänk då på att varna dina medtrafikanter så tydligt som möjligt. Slå på varningsblinkers och låt dessa vara påslagna så länge du är kvar på platsen. Det kan även vara bra att sätta ut bilens varningstriangel på ett lämpligt avstånd (200-300 meter) bakom bilen.
Oavsett om djuret ligger kvar på marken eller har sprungit iväg efter kollisionen ska du markera olycksplatsen. Delvis för att varna andra trafikanter om att det befinner sig ett skadat djur i närheten, men även för att visa eftersöksjägare var de ska utgå ifrån när de kommer för att leta efter det skadade djuret. Även om djuret sprungit iväg från olycksplatsen i full fart, kan inre skador ha uppstått och djuret kan lida.
För att markera platsen tar du en plastpåse eller liknande och knyter fast i exempelvis en gren. Du underlättar för eftersöksjägare och jakthundar om du markerar platsen så specifikt som möjligt. Då slipper de genomföra sitt sökande längs med den trafikerade vägen. Tänk på att du bör markera på den sida av vägen där djuret försvann efter kollisionen.
Om djuret ligger kvar på marken
Ligger djuret kvar på marken blir situationen naturligtvis annorlunda. Om möjligt, flytta på djuret så att det inte ligger mitt på vägen. Tänk dock på att exempelvis vildsvin kan bli mycket aggressiva om de skadats eller blivit rädda. Det är tillåtet att avliva viltet, vilket kan hindra dess lidande om det ligger och har ont (§ 40 Jaktförordningen). Har du inte kompetens att göra detta på egen hand kan du kanske ta hjälp av en medtrafikant.
Varningstriangeln kan du eventuellt låta ligga kvar om du anser att viltet som befinner sig en bit fram kan komma att störa trafiken. Dessutom visar du de trafikanter som kommer efter dig att du tagit ansvar för situationen på rätt sätt.
Djur som omkommit på en väg kan komma att locka till sig större rovdjur som i sin tur kan orsaka mer omfattande viltolyckor. Det är därför viktigt att även vid kollision med mindre djur, såsom hare eller räv, försöka få undan det från vägen och istället lägga det vid vägkanten, i diket eller en bit längre bort från vägen. Även detta är viktigt för att skydda djuren.
Ring 112 - anmäl djurkollision
Numret du ska ringa för att anmäla en viltolycka är 112. Du är enligt lag skyldig att anmäla en olycka där vilt har varit inblandat i en sammanstötning med ett motorfordon (§ 26 Jaktlagen). Att inte anmäla en djurkollision är straffbart och kan ge dig höga böter. Vid en anmälan behöver du kunna ange platsen är djurkollisionen inträffade - och för att lättare kunna ange rätt position kan du ladda ned appen "Viltolycka" (Nationella Viltolycksrådet).
Krock med ren
Även kollision med ren ska anmälas och märkas ut, precis som en viltolycka. Renägaren kommer då att kontaktas, för att ta hand om olyckan. Renägaren kommer att ersättas för förlusten av renen, och det kommer att ersättas av din trafikförsäkring (en ersättning som du själv inte betalar någon självrisk för).
Krock med hund eller katt
Har du kört på en hund eller katt är det en veterinär (eller eventuellt polis) som behöver avgöra vad som ska göras. Att köra på en katt eller hund är inget brott, men för att fullfölja din civilrättsliga plikt behöver du anmäla olyckan till polisen. En hund eller katt är med stor sannolikhet mer van vid människor än vilt, och du kan våga gå fram på ett annat sätt, för att se hur djuret mår.
Kontakta ditt försäkringsbolag
Efter att du lämnat olycksplatsen är det naturligt att köra lugnt och försiktigt till din slutdestination. Väl framme kan det vara bra att göra en snabb koll på bilen och se så att det inte uppkommit skador på exempelvis backspeglar, lyktglas eller rutor. Anmäl viltolyckan till ditt försäkringsbolag oavsett om du ser några skador eller inte.
Fler i samma kategori
Se alla

