Bilförsäkring

Hund i bil: så skyddar du din hund på bästa sätt

2022-06-10 Angelica Lindberg
Bil

Ska du och hunden på en biltur tillsammans? Oavsett om det är en längre resa eller bara ner till mataffären finns det regler för hur din hund får vistas i bilen – både när du kör och när du parkerat. En parkerad bil kan snabbt komma upp i extrema temperaturer och riskerar då att bli en dödsfälla för din hund. Här går vi igenom hur du skyddar din hund på bästa sätt i bilen!

Lagar för hund i bil

Det finns en del regler att förhålla sig till när det gäller att ha hund i bil.

För att din hund ska få åka med i bilen måste den sitta i en transportbur eller vara säkrad på annat sätt. Hunden får aldrig sitta lös i bilen. Skulle polisen stoppa dig med en lös hund i bilen kan du få böter på 1 500 kronor. Men det är inte bara på grund av risken för böter som du bör ha hunden i en transportbur, utan också för din och din hunds egen säkerhets skull. En liten chihuahua väger nämligen cirka 256 kilo i 90 kilometer i timmen!

En annan sak att tänka på är att du inte får förvara din hund permanent i ett fordon. Maxgränsen för hur länge hunden får vistas i bilen är 3 timmar, enligt huvudregeln. Dessutom ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme och få foder med högst 24 timmars intervall.

Enligt Jordbruksverket får du aldrig heller lämna ett djur utan tillsyn i bilen om temperaturen inuti bilen riskerar att överstiga 25 grader.

Så transporterar du din hund säkert

Du vill säkert att din hund ska må bra och känna sig trygg när den åker med dig i bilen. För att inte hunden ska skada sig vid inbromsning behöver du se till att den är säkrad, antingen med ett säkerhetsbälte som är anpassat för hundar eller genom att använda en transportbur.

Om du väljer att transportera hunden i en bur ska du se till att den är utformad och placerad på ett sådant sätt att hunden får skugga och bra ventilation. Buren ska vara så pass stor att hunden kan stå upp och ligga ner i en naturlig ställning.

Du kan välja att ha hunden i bilens personutrymme eller i kombiutrymmet. Väljer du kombiutrymmet behöver du ha god uppsikt över den under hela transporten.

Läs även: Tips och råd inför din bilsemester

Lämna inte hunden i en kall eller varm bil

Varje år vårdas både hundar och katter av veterinär för värmeslag efter att de har lämnats i bilen av sina ägare. Många förstår inte hur varmt det kan bli i en bil på sommaren, även när den är parkerad i skuggan. Är det 18 grader ute kan det bli över 38 grader varmt i bilen när den står i skuggan. Ännu värre blir det om bilen står parkerad i solen. Med en utomhustemperatur på 23 grader kan det bli över 85 grader varmt i bilen – på bara en halvtimme!

Temp Hund i bil

(Källa: Svenska kennelklubben)

Tänk på att varken hundar eller barn kan reglera värme och vätskebalans på samma sätt som vuxna människor. Hundar svettas endast mellan trampdynorna, i stället reglerar de kroppstemperaturen främst med hjälp av utandningsluften. När värmen stiger ökar hundens flåsande och syret i bilen minskar. Hunden kan då bli väldigt stressad och i värsta fall dör den av värmechock. Fundera därför på om det är absolut nödvändigt att ta med dig hunden i bilen.

Tecken på värmeslag:

 • hässjning

 • dregling

 • feber

 • torra (klibbiga) och röda slemhinnor

 • hög puls och i svåra fall andningsproblem

 • kräkningar

 • medvetslöshet

Enligt Jordbruksverket får du inte lämna hunden i bilen i mer än 3 timmar, och riskerar det att bli över 25 grader i bilen får du inte lämna hunden överhuvudtaget. Detsamma gäller om temperaturen riskerar att understiga 5 minusgrader. Vid kallt väder är det bra om hunden har något varmt att ligga på och ett täcke som den kan värma sig under.

Så maximerar du ventilationen

Om det inte finns någon risk för din hunds liv, och om du bara lämnar den under en kort stund, finns det ett par saker som du kan göra för att säkerställa att din hund mår bra i värmen.

För det första måste du se till att maximera ventilationen i bilen. De säkraste bilarna är kombibilar med hundbur eller grind placerad i bakluckan. En fullt öppen baklucka samt nedvevade rutor maximerar ventilationen. Det går även att köpa till burfläktar och annat för att hjälpa din hund att hålla sig sval. Andra saker du kan göra är att:

 • Parkera i skuggan och tänk på att solen förflyttar sig.

 • Se till att din hund har tillgång till vatten.

 • Se till att det finns gott om ventilation i bilen – ett par nervevade fönster räcker oftast inte.

 • Placera en termometer i bilen så att den är synlig för förbipasserande.

 • Skriv en lapp med ditt telefonnummer och placera den väl synligt i bilen så att oroliga personer kan kontakta dig direkt.


Läs även: Så här tvättar du bilen miljövänligt och skonsamt

Vad gör jag om jag ser en hund i en varm bil?

Om du ser en hund i en varm bil finns det några saker du kan göra:

 • Om bilen står utanför en butik eller liknande: ta registreringsnumret och be personal ropa ut i högtalare för att söka ägaren.

 • Om bilen står utanför ett hus eller lägenhet: plinga på dörren och fråga efter ägaren.

 • Kontakta Transportstyrelsen för ägaruppgifter. Det gör du genom att skicka registreringsnumret till nummer 72503. Efter en liten stund får du ett svars-sms med information om fordonet och ägaren. Därefter kan du söka efter ägarens telefonnummer på någon nummerupplysningstjänst.

Om läget är akut:

 • Känn efter om bildörren är öppen.

 • Kontakta polisen (112 om du tycker att det är akut, annars 114 14).

 • Notera registreringsnummer, samt klockslag och tidpunkter.

 • Kolla hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses.

I nödfall får du krossa rutan, till exempel om hunden är medvetslös eller flämtar mycket. Men ring helst polisen innan du krossar rutan, de kan ha en patrull i närheten som kan hjälpa till med bedömningen och krossandet. Annars kan det vara bra att hitta ett vittne som kan intyga att hunden är i fara innan du krossar rutan – om det finns tid för det.

Att krossa en bilruta räknas i regel som skadegörelse och det finns risk att bilägaren anser att du har handlat fel. Men om du hävdar att du handlat i nöd kan du komma undan straff.

(Källa: Örebro-polisen)

Fler i samma kategori

Se alla
Bil
Bilförsäkring Byta till sommardäck: Datum och lagar 2023
Vi går igenom vilka datum och regler som gäller för sommardäck, och tittar närmare på året runt-däck.
Turkos bil mot rosa bakgrund.
Bilförsäkring Vilken försäkring måste finnas på en registrerad bil?
Vi går igenom allt du behöver veta om vilken försäkring som du måste ha på en registrerad bil.
Man i svart skjorta laddar vit elbil.
Bilförsäkring Elbil försäkring
Under 2017 ökade antalet elbilar i Sverige med 60 %. Men fortfarande står batteribilar och laddhybrider för mindre än 1 ...