Bilförsäkring

Hund i bil – Så skyddar du din hund på bästa sätt

2023-02-28 Angelica Lindberg
Bil

Ska du och hunden på en biltur tillsammans? Oavsett om det är en längre resa eller bara ner till mataffären finns det regler för hur din hund får vistas i bilen – både när du kör och när du parkerat. En parkerad bil kan snabbt komma upp i extrema temperaturer och riskerar då att bli en dödsfälla för din hund. Här går vi igenom hur du skyddar din hund på bästa sätt i bilen!

På 7 minuter eller mindre får du lära dig om vilka lagar som gäller för hund i bil, hur du transporterar dina pälsklingar på ett säkert sätt och hur du ska agera om du ser en hund ensam i en bil en het sommardag.  

Lagar för hund i bil

Det finns en del regler att förhålla sig till när det gäller att ha hund i bil.

För att din hund ska få åka med i bilen måste den sitta i en transportbur eller vara säkrad på annat sätt. Hunden får aldrig sitta lös i bilen. Skulle polisen stoppa dig med en lös hund i bilen kan du få böter på 1 500 kronor. Men det är inte bara på grund av risken för böter som du bör ha hunden i en transportbur, utan också för din och din hunds egen säkerhets skull. En liten chihuahua väger nämligen cirka 256 kilo i 90 kilometer i timmen!

Hunden får vistas i bilen i max 3 timmar

En annan sak att tänka på är att du inte får förvara din hund permanent i ett fordon. Maxgränsen för hur länge hunden får vistas i bilen är 3 timmar, enligt huvudregeln. Dessutom ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme och få foder med högst 24 timmars intervall.

Enligt Jordbruksverket får du aldrig heller lämna ett djur utan tillsyn i bilen om temperaturen inuti bilen riskerar att överstiga 25 grader.

Transportera hund i bil

Du vill säkert att din hund ska må bra och känna sig trygg när den åker med dig i bilen. För att inte hunden ska skada sig vid inbromsning behöver du se till att den är säkrad, antingen med ett säkerhetsbälte som är anpassat för hundar eller genom att använda en transportbur.

Minsta mått på transportbur för hund

Om du väljer att transportera hunden i en bur ska du se till att den är utformad och placerad på ett sådant sätt att hunden får skugga och bra ventilation. Buren ska vara så pass stor att hunden kan stå upp och ligga ner i en naturlig ställning.

Räkna så här:

Längd: mät hundens längd från nosspetsen till sittbensknöl när hunden står i normal ställning. Ta längden gånger 1,10.

Bredd: ta hundens bröstbredd gånger 2,5.

Höjd: mät hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

I de fall du transporterar mer än en hund i en bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd.

(Källa: Jordbruksverket)

Du kan välja att ha hunden i bilens personutrymme eller i kombiutrymmet. Väljer du kombiutrymmet behöver du ha god uppsikt över den under hela transporten.

Säkerhetsbälte för hundar

Du kan också transportera din hund i bil utan bur och istället spänna fast hunden med ett säkerhetsbälte med hjälp av en sele som är speciellt anpassad för hundar. Selen hindrar din hund från att kastas framåt vid kraftig inbromsning eller krock. Detta är ett tryggt och säkert alternativ till transportburen, till exempel om din hund tycker att det är obehagligt att sitta instängd i en bur.

Regler för tikar och hundvalpar

Det finns speciella regler för hur du får transportera tikar och hundvalpar:

 • Du måste transportera en tik som löper åtskild från hanhundar.

 • Om du ska åka längre än 5 mil får du inte transportera en dräktig tik om det är 2 veckor eller mindre kvar till den beräknade födseln.

 • Om du ska åka längre än 5 mil får du inte transportera en tik tidigare än 1 vecka efter att valparna är födda.

 • En hundvalp ska vara minst 1 vecka och naveln ska vara helt läkt när du ska transportera den.

 • En tik med diande valpar ska transporteras tillsammans, men separat från andra djur.

Läs även: Tips och råd inför din bilsemester

Lämna inte hunden i en kall eller varm bil

Varje år vårdas både hundar och katter av veterinär för värmeslag efter att de har lämnats i bilen av sina ägare. Många förstår inte hur varmt det kan bli i en bil på sommaren, även när den är parkerad i skuggan. Är det 18 grader ute kan det bli över 38 grader varmt i bilen när den står i skuggan. Ännu värre blir det om bilen står parkerad i solen. Med en utomhustemperatur på 23 grader kan det bli över 85 grader varmt i bilen – på bara en halvtimme!

Temp Hund i bil

(Källa: Svenska kennelklubben)

Tänk på att varken hundar eller barn kan reglera värme och vätskebalans på samma sätt som vuxna människor. Hundar svettas endast mellan trampdynorna, i stället reglerar de kroppstemperaturen främst med hjälp av utandningsluften. När värmen stiger ökar hundens flåsande och syret i bilen minskar. Hunden kan då bli väldigt stressad och i värsta fall dör den av värmechock. Fundera därför på om det är absolut nödvändigt att ta med dig hunden i bilen.

Tecken på värmeslag: 

 • hässjning 

 • dregling 

 • feber 

 • torra (klibbiga) och röda slemhinnor 

 • hög puls och i svåra fall andningsproblem 

 • kräkningar 

 • medvetslöshet. 

Enligt Jordbruksverket får du inte lämna hunden i bilen i mer än 3 timmar, och riskerar det att bli över 25 grader i bilen får du inte lämna hunden överhuvudtaget. Detsamma gäller om temperaturen riskerar att understiga 5 minusgrader. Vid kallt väder är det bra om hunden har något varmt att ligga på och ett täcke som den kan värma sig under.

Så maximerar du ventilationen

Om det inte finns någon risk för din hunds liv, och om du bara lämnar den under en kort stund, finns det ett par saker som du kan göra för att säkerställa att din hund mår bra i värmen.

För det första måste du se till att maximera ventilationen i bilen. De säkraste bilarna är kombibilar med hundbur eller grind placerad i bakluckan. En fullt öppen baklucka samt nedvevade rutor maximerar ventilationen. Det går även att köpa till burfläktar och annat för att hjälpa din hund att hålla sig sval.

Andra saker du kan göra:

 • Parkera i skuggan och tänk på att solen förflyttar sig.

 • Se till att din hund har tillgång till vatten.

 • Se till att det finns gott om ventilation i bilen – ett par nervevade fönster räcker oftast inte.

 • Placera en termometer i bilen så att den är synlig för förbipasserande.

 • Skriv en lapp med ditt telefonnummer och placera den väl synligt i bilen så att oroliga personer kan kontakta dig direkt.

Läs även: Så här tvättar du bilen miljövänligt och skonsamt

Vad gör jag om jag ser en hund i en varm bil?

Om du ser en hund i en varm bil finns det några saker du kan göra:

 • Om bilen står utanför en butik eller liknande: ta registreringsnumret och be personal ropa ut i högtalare för att söka ägaren.

 • Om bilen står utanför ett hus eller lägenhet: plinga på dörren och fråga efter ägaren.

 • Kontakta Transportstyrelsen för ägaruppgifter. Det gör du genom att skicka registreringsnumret till nummer 72503. Efter en liten stund får du ett svars-sms med information om fordonet och ägaren. Därefter kan du söka efter ägarens telefonnummer på någon nummerupplysningstjänst.

Om läget är akut:

 • Känn efter om bildörren är öppen.

 • Kontakta polisen (112 om du tycker att det är akut, annars 114 14).

 • Notera registreringsnummer, samt klockslag och tidpunkter.

 • Kolla hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses.

I nödfall får du krossa rutan, till exempel om hunden är medvetslös eller flämtar mycket. Men ring helst polisen innan du krossar rutan, de kan ha en patrull i närheten som kan hjälpa till med bedömningen och krossandet. Annars kan det vara bra att hitta ett vittne som kan intyga att hunden är i fara innan du krossar rutan – om det finns tid för det.

Att krossa en bilruta räknas i regel som skadegörelse och det finns risk att bilägaren anser att du har handlat fel. Men om du hävdar att du handlat i nöd kan du komma undan straff.

(Källa: Örebro-polisen)

Nu när du har lärt dig hur du kan skydda din hund när den vistas i bilen kanske du vill veta mer om hur en djurförsäkring kan hjälpa din hund om någonting händer.  

Fler i samma kategori

Se alla
Skylt som visar parkerings- och stoppförbud samt att bilen kommer bli bortbärgad.
Bilförsäkring Parkeringsböter
Läs vår guide om parkeringsböter för att undvika oönskade överraskningar på din vindruta.
Kvinna i stickad tröja och orange mössa laddar en hybridbil.
Bilförsäkring Hybridbil
Lär dig allt om de populära och miljövänliga hybridbilarna, vilka olika typer som finns och hur de fungerar.
Bil
Bilförsäkring Ställa av bil: Så fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Vi går igenom hur du ställer av bilen steg för steg.