Zmarta privatlån
Spartips Eva Eilersen

Fem sista-minuten-tips för smartare julshopping

2019-12-02

För många blir jullklappsinköpen ett jobbigt moment som stjäl både tid och ork från sådant som egentligen är viktigare. Vi har samlat fem sista-minuten-tips till dig som vill minska julklappsstressen och hålla kostnaderna nere i jul.

1. Hej Sherlock, gör ett grundligt detektivarbete!

Genom att ta reda på vad dina nära och kära faktiskt önskar sig och behöver så slipper du lägga tid du inte har på att leta upp och köpa julklappar som ändå åker retur till butiken efter jul.

2. Ge bort tid

Tid är en bristvara för många och därför är det en extra fin gåva. Istället för att lägga ner timmar på att leta upp julklappar kan du ge bort tiden genom att exempelvis lova att gå ut med dina föräldrars hund en gång i veckan, sitta barnvakt åt dina barnbarn eller hjälpa bästa kompisen att byta däck på bilen.

3. Shoppa klimatsmart – spara pengar

Skippa nyproducerat och köp begagnat istället. Ska du handla klappar till barn är det superenkelt att hitta fina, i princip oanvända leksaker på begagnatsajterna. Ibland finns till och med originalkartongen kvar, även om det såklart inte är ett måste när man ska ge bort något. Att leksaken redan är färdigmonterad uppskattas av barnet som direkt kan börja leka med prylen. Och för föräldrarnas del innebär det att de slipper tillbringa julafton med att montera ett gäng leksaker… Win-win!

4. Jämför, jämför, jämför

Det är inte precis någon hemlighet att vi på Zmarta älskar jämförelser. Anledningen är såklart att det är det överlägset bästa sättet att hitta bäst deal, vare sig det gäller lån eller julklappar. Gör du jämförelser online slipper du dessutom springa mellan butikerna mitt i värsta julruschen. För du är långt ifrån ensam om att vara ute i sista stund.

5. DIY

Du kanske tycker att tanken på att pyssla ihop presenter mitt i allt julande känns jobbig, men i själva verket är det ofta mindre tidskrävande än att ge sig ut på stan och leta presenter. Baka saffransskorpor och lägg i en fin glasburk, framkalla bilder och klistra in i ett album, eller tillverka en ljusslinga av pingisbollar. Släpp fram din inre Ernst Kirchsteiger och låt fantasin flöda!

Fler i samma kategori

Zmarta privatlån
Spartips Fem sista-minuten-tips för smartare julshopping
För många blir jullklappsinköpen ett jobbigt moment som stjäl både tid och ork från sådant som egentligen är viktigare. ...
Zmarta privatlån
Spartips Obligationer
Det är inte så krångligt som det verkar. Med obligationer, alltså. Har du någon gång lånat pengar? I så fall är du på go ...
Zmarta privatlån
Spartips Pensionssparande
Undviker du att kolla i det orangea kuvertet? Tänker du att det där med pensionen ändå kommer att lösa sig där framme, i ...