Fem sista-minuten-tips för smartare julshopping

För många blir jullklappsinköpen ett jobbigt moment som stjäl både tid och ork från sådant som egentligen är viktigare. Vi har samlat fem sista-minuten-tips till dig som vill minska julklappsstressen och hålla kostnaderna nere i jul.

1. Hej Sherlock, gör ett grundligt detektivarbete!

Genom att ta reda på vad dina nära och kära faktiskt önskar sig och behöver så slipper du lägga tid du inte har på att leta upp och köpa julklappar som ändå åker retur till butiken efter jul.

2. Ge bort tid

Tid är en bristvara för många och därför är det en extra fin gåva. Istället för att lägga ner timmar på att leta upp julklappar kan du ge bort tiden genom att exempelvis lova att gå ut med dina föräldrars hund en gång i veckan, sitta barnvakt åt dina barnbarn eller hjälpa bästa kompisen att byta däck på bilen.

3. Shoppa klimatsmart – spara pengar

Skippa nyproducerat och köp begagnat istället. Ska du handla klappar till barn är det superenkelt att hitta fina, i princip oanvända leksaker på begagnatsajterna. Ibland finns till och med originalkartongen kvar, även om det såklart inte är ett måste när man ska ge bort något. Att leksaken redan är färdigmonterad uppskattas av barnet som direkt kan börja leka med prylen. Och för föräldrarnas del innebär det att de slipper tillbringa julafton med att montera ett gäng leksaker… Win-win!

4. Jämför, jämför, jämför

Det är inte precis någon hemlighet att vi på Zmarta älskar jämförelser. Anledningen är såklart att det är det överlägset bästa sättet att hitta bäst deal, vare sig det gäller lån eller julklappar. Gör du jämförelser online slipper du dessutom springa mellan butikerna mitt i värsta julruschen. För du är långt ifrån ensam om att vara ute i sista stund.

5. DIY

Du kanske tycker att tanken på att pyssla ihop presenter mitt i allt julande känns jobbig, men i själva verket är det ofta mindre tidskrävande än att ge sig ut på stan och leta presenter. Baka saffransskorpor och lägg i en fin glasburk, framkalla bilder och klistra in i ett album, eller tillverka en ljusslinga av pingisbollar. Släpp fram din inre Ernst Kirchsteiger och låt fantasin flöda!

Senaste artiklar

Spartips

Obligationer

Det är inte så krångligt som det verkar. Med obligationer, alltså. Har du någon gång lånat pengar? I så fall är du på god väg till att förstå vad det handlar om. För faktum är att även företag, banker och till och med regeringen behöver låna en slant ibland och vem skulle vilja låna ut sina hårt förvärvade pengar utan att få något tillbaka? Exakt, och det är här obligationer kommer in i bilden.

Spartips

Pensionssparande

Undviker du att kolla i det orangea kuvertet? Tänker du att det där med pensionen ändå kommer att lösa sig där framme, i en grumlig framtid? Se till att brygga för en säker pension och få det liv du önskar – även som pensionär.

Spartips

Sparkonto – ränta, avgifter och insättningsgaranti

När du planerar för att skaffa dig ett sparande på ett sparkonto är det bra att ta reda på några olika saker. Detta för att du ska få villkor som passar dig, för att du ska få ett bra skydd för dina pengar och för att få en bra ränta så att pengarna kan växa på bästa sätt. Genom att skaffa ett sparkonto får du enkelt avkastning på dina pengar. Du får ränta på ditt sparkapital men behöver inte engagera dig på samma sätt som om du valt att spara i aktier och fonder.

Inga artiklar hittades

Se fler artiklar