Företagslån

5 tips - så väljer du rätt företagslån

2021-11-19 Tone Westerholm

Redo att ta din verksamhet till nästa nivå? Ett företagslån är en bra lösning för att skapa rätt förutsättningar. Zmarta går igenom 5 tips på hur du väljer rätt företagslån för dig!

1. Låna till rätt saker

För att skapa utrymme i ekonomin kan det vara bra att se över vilka löpande utgifter och kommande investeringar som ditt företag står inför och vill göra. Det gör det lättare att se vilka delar som är lämpliga att ta ett lån för och vilka du borde finansiera med befintligt kapital.

2. Tänk till hur du ska betala tillbaka

Redan innan du ansöker om ett företagslån är det smart att ha en plan för hur du ska betala tillbaka lånet. Justera i din budget och märk ut inkomster och kapital som ska användas. Har du en tydlig bild kring din återbetalningsplan kommer det att underlätta både vid låneansökan men även när det väl är dags att välja lån. Framför allt kommer det att hjälpa när du ska börja betala av lånet.

3. Välj lån utifrån mål

Vad du lånar till styr hur du ska tänka kring val av lån. Ska du göra en investering som ger långsiktig avkastning kan det vara lämpligt med ett lån med låg ränta och lång avbetalningstid. Är det däremot för att täcka en löpande kostnad i väntan på intäkter kan du välja ett lån med kortare avbetalningstid.

4. Välj lån utifrån förutsättningar

För att bevilja lån har långivare olika sätt att bedöma din verksamhets kreditvärdighet och möjlighet till återbetalning. Riskbedömning baseras på kriterier så som tidigare årsbokslut, hur länge företaget har funnits, betalningsanmärkningar, vad du ska använda pengarna till, antal anställda samt om du har möjlighet till att någon går i borgen för ditt företagslån. Även omdömen från kunder kan spela in. Långivarna värderar kriterierna olika, så även om du inte uppfyller alla kriterier kan du ändå få ett lån. Därför är det alltid värt att jämföra olika långivare.

5. Jämför snabbt och enkelt

Fler och fler aktörer erbjuder nu företagslån men det kan vara svårt att enkelt jämföra låneerbjudanden från olika långivare. Till skillnad från exempelvis privatlån finns det inget krav att ränteexempel eller att den effektiva räntan ska framgå som årsränta i procent. Vi på Zmarta har samlat marknadens bästa långivare för företagslån och kan därför snabbt och enkelt jämföra åt dig helt kostnadsfritt. Istället för att ansöka hos varje aktör så gör du en ansökan på zmarta.se, vilket kräver bara en kreditupplysning på ditt företag. Vi sammanställer beskeden så att det blir lätt för dig att jämföra och välja. Zmart, eller hur?

Fler i samma kategori

Se alla
Företagslån 5 tips - så väljer du rätt företagslån
Redo att ta din verksamhet till nästa nivå? Ett företagslån är en bra lösning för att skapa rätt förutsättningar. Zmarta ...
Zmarta företagslån
Företagslån Utmana din företagsbank – jämför och hitta rätt villkor
Det är inte alltid det gynnar dig att vara en trogen kund hos din företagsbank. Det kan tyckas lockande att samla allt h ...
Zmarta företagslån
Företagslån Vanligaste sakerna småföretag lånar pengar till
En ny pizzaugn – eller en lösning för när momsbetalningen stundar? Det skiljer sig åt vad företag behöver satsa på för a ...