Spartips

Så räddar du din semesterbudget

2019-10-22
karta med hand i bil

Det bästa rådet för att få pengar till semestern är att spara. Spara, spara och spara. Gärna månader eller varför inte år i förväg. Problemet är att livet sällan fungerar så för de flesta av oss. Ofta är det en oväntad kostnad som ligger och lurar precis runt hörnet. De oväntade kostnaderna brukar dessutom dyka upp när det passar som sämst, t.ex. inför en semester. Men innan du börjar slita dig i håret, lägga pannan i stora veck, slå huvudet mot väggen (eller vad du nu gör i frustrerade ögonblick) så vill vi försöka hjälpa dig. Det behöver nämligen inte vara kört! Läs Zmartas tips om hur du klarar din semesterbudget!

Spara

Även om det bara är några få månader till semester och du känner att det är för sent att börja spara så kan det ändå finnas möjligheter att få ihop en del pengar för att få större semesterbudget.

Tänk efter: Vilka utgifter kan vänta till efter semestern? Skriv gärna också ned dessa så att du har koll. Fundera vidare på vilka kostnader du klarar dig helt utan under en period, eller sök billigare långsiktiga alternativ. Hur skulle håret klara sig utan ett frisörbesök på några veckor? Finns det chans att storhandla istället för att varje dag gå förbi den lilla dyra mataffären vid torget?

Se över dina utgifter

Du har hört det en miljon gånger förut; “Man tjänar sååå mycket på att ta med sig matlåda på lunchen i stället för att äta ute”. Ja, matlådan är ett uttjatat spartips och visst är det trevligt att gå ut och äta lunch med kollegorna. Men frågan är om det ändå inte – bara för att rädda semesterbudgeten – skulle vara möjligt att ta med matlåda till jobbet några gånger i veckan? För tänk vad roligt det blir sen på semestern när du slipper vända på varje krona!

Okej, ovanstående tips kanske inte passar in på just dig, men du förstår principen. Fundera över vilka kostnader som du i just din livssituation kan vänta med eller minska för att rädda semesterbudgeten.

... men om det inte går då?

Vi kan konstatera att det bästa sättet att få kapital till semestern är att spara och dra in på kostnader. Det går även att konstatera att det kan vara nog så svårt och kanske inte ens ekonomiskt möjligt att spara ihop pengar till en semesterbuffert. I en sådan situation kan det löna sig att ta ett lån. Det finns ingen skam i att behöva låna pengar och det är en nödvändig lösning för många av livets alla händelser, resor och inköp. Viktigt när man lånar pengar är att se till att få ett lån med så bra villkor som möjligt. Vi på Zmarta vill att våra kunder ska göra smarta val och tänka långsiktigt men ändå kunna uppfylla sina drömmar. Behöver du låna pengar för att få en större semesterbudget så hjälper vi dig att låna till låg ränta och ser till att du får bäst villkor, genom att skicka din ansökan vidare till över 30 banker och långivare. Vår tjänst kostar ingenting för dig och du binder inte heller upp dig på något sätt genom att skicka in en låneansökan.

Fler i samma kategori

Se alla
Två händer som håller i varsitt tomtebloss
Spartips 6 nyårslöften för en bättre privatekonomi
Inled det nya året med en bättre privatekonomi genom våra 6 smarta tips.
Närbild på en vit julgranskula hängades i en julgran med ljusslingor och andra julgranskulor i blått och vitt i bakgrunden
Spartips Fira jul på en budget
Ta del av våra 7 smarta tips om hur du lyckas med ett julfirande med stor mysfaktor – på en liten budget.
10 Smarta budgettips
Spartips Så lyckas du med en buffert
Skapa en ekonomisk buffert som kan rädda situationen ifall något oväntat inträffar.