Privatekonomi

Vardagsekonomi – 6 tips för att underlätta budgeten

2023-04-28 Johanna Westerlund
Kvinna sitter vid en dator och räknar.

En fika här, en taxi där, lite extra lördagsgodis eller varför inte ta en dagsutflykt på landet? Har du koll på vardagsekonomin? Eller har du lätt att tappa kontrollen och köpa saker som du kanske inte behöver?

På knappa 3 minuter kan du läsa hur du snabbt och enkelt sätter upp en budget och får ordning på din vardagsekonomi. Läs tipsen, sätt upp målen och förbättra din ekonomi. 

Har du koll på varenda krona som kommer in och varenda krona som går ut? Ja, då kommer du kanske inte få ut så mycket av denna artikel. Känner du istället att du kan bli bättre när det kommer till din ekonomi och vill ha tips hur du får mer kvar att leva på? Då är det bara att fortsätta läsa!

1.  Se över dina utgifter 

Första steget för att se hur mycket du spenderar i vardagen är att lista allt. Hur mycket får du in i månaden? Skriv ner det och sedan börjar du lista alla dina utgifter. Om du vill förbättra din ekonomiska situation så rekommenderar vi att du ser över vilka kostnader du kan eliminera helt och vilka kostnader du kan minska.

2. Gör en budget och håll dig till den 

Att räkna ut och göra en budget är enkelt, att hålla sig till den är mindre enkelt. Vad du måste göra är att vara realistisk i dina mål och börja smått.  

Läs gärna: Så gör du en budget 

3. Spara så gott du kan 

Det är superbra att ha ett sparande, men om du känner att du inte har råd, är det bättre att lägga undan mindre summor än att kräva att du ska försöka spara tusenlappar varje månad och sedan inte ha råd med mat. Tillsammans med en sparkalender kan du börja spara upp till 100 000 kr redan idag

4. Minska onödiga utgifter 

Som vi nämnde tidigare så är första steget i en bra och hållbar vardagsekonomi en budget och att göra sig av med onödiga utgifter. Kan du säga upp abonnemang som du inte använder? Går det byta till en billigare bil? Alternativt sälja och endast åka kommunalt och/eller cykla? Se över dina utgifter och se vilka kostnader du kan dra ner på. 

5. Sätt upp realistiska mål 

Vill du spara men vet inte hur? Drömmer du om att kunna åka på en resa eller planerar du ditt drömbröllop? Oavsett vad det är så är det bra och hälsosamt med drömmar. Men det är långt ifrån många som bara kan punga ut flera tiotusentals kronor på resor och fester. Genom att sätta upp realistiska mål har du någonting att se fram emot, samtidigt som du har en utmaning. 

6. Se över dina lån 

Har du flera lån och krediter som ligger? Varför inte se om du kan samla dem till ett? Ja, du får ett större lån, men du får också bara en ränta som du betalar istället för flera. Samla dina lån och spar pengar. 

Fler i samma kategori

Se alla
kvinna söker på mobilen
Privatekonomi Lån utan inkomst - så lyckas du
Pension, A-kassa, sparkapital, du behöver inte ha en tillsvidareanställning för att låna utan inkomst?
betala skuld lapp på borde med penna.
Privatekonomi Lån trots Kronofogden - går det?
Lån hos Kronofogden och planerar att ta lån?
Äldre man snickrar ett tak.
Privatekonomi Jobba som pensionär
Vill du jobba som pensionär? Eller har du inget annat val?