Privatekonomi

Skatteåterbäring 2023 – viktiga datum att känna till

2023-01-20 Johanna Westerlund
tärnor med text och väckarklocka

Vad är skatteåterbäring? Vad måste man göra och vilka datum får man inte glömma? I vår artikel om skatteåterbäring 2023 kan du läsa allt du behöver veta.

Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäringen är kopplat till din skatt, och har du betalat för mycket i skatt kommer du få tillbaka den överbetalda delen i sammanhang med att du lämnar in din deklaration. För att kvalificeras för skatteåterbäring måste du ha någon form av inkomst, jobb, föräldraledighet, vikarie och liknande.

Skatteåterbäring eller restskatt?

Skatteåterbäring är pengar du får tillbaka om du betalat för mycket i skatt. Beroende på när och hur du deklarerar får du din skatteåterbäring utbetald i april, juni, augusti eller december.

Restskatt, eller kvarskatt som det även kallas, är pengar du blir betalningsskyldig för om du har betalat för lite i skatt. Restskatten ska vara inbetald till Skatteverket via ditt skattekonto innan mitten av november 2023.

När skickas deklarationen ut?

Första veckan i mars börjar Skatteverket skicka ut inkomstdeklarationen och man få den via sin digitala brevlåda. Använder du inte det så kommer den trilla ner i brevlådan mellan den 15 mars och 15 april.

Gör avdrag och påverka din skatteåterbäring

Alla privatpersoner kan göra avdrag på olika kostnader, genom att göra avdrag kan du sänka inkomsten din skatt beräknas på, samtidigt som du betalar mindre i skatt. Några vanliga kostnader du kan göra avdrag för är

 • Rut- och Rot-avdrag ger dig möjligheten att göra ett procentuellt avdrag på arbetskostnader. 30 procent för Rot, och 50 procent för Rut. För att göra det ännu tydligare. Rot klassas som arbeten som går under reparationer och underhåll, medan Rut omfattar hushållsarbeten du själv kan tänkas göra. Vanligast är att personen / företaget som utför jobbet drar av arbetet direkt på fakturan, något som sedan räknas in på din deklaration. Görs inte detta lägger du själv till avdraget när du väl deklarerar.

 • Reseavdrag kan du göra både om du åker kollektivt eller om du kör egen bil / tjänstebil. Reglerna är dock väldigt olika. Överstiger dina kostnader 11 000 kr när du åker kollektivt har du rätt att göra avdrag för det. Kör du istället bil, har du rätt att göra avdrag om du har mer än 5 km till arbetsplatsen och tjänar minst 2 timmar på att köra istället för att åka kollektivt.

 • Låneräntor är vad som tillkommer när du lånar pengar. Du kan dock göra avdrag på vissa räntekostnader och med det minska dina lånekostnader. Om du har ett lån kan du göra ett ränteavdrag på 30 procent upp till 100 000 kr, över 100 000 kr kan du göra avdrag för 21 procent. Avdraget gäller de flesta låneformerna förutom CSN-lån.

Viktiga datum för skatteåterbäring 2023

Här hittar du flera viktiga datum för skatteåterbäringen 2023 och vad du behöver göra när det kommer till din deklaration och utbetalning av skatteåterbäring.

 • 15 mars: Du kan börja deklarera digitalt via Skatteverkets app eller e-tjänst.

 • 29 mars: Sista dagen att deklarera om du vill ha skatteåterbäringen godkänd för utbetalning i april. Detta gäller endast om du inte gör några ändringar i din deklaration (avdrag för arbete och resor som nämnt ovan), och endast godkänner och skickar in den.

 • 3-6 april: Skatteverket skickar ut slutskattebesked, de betalar även ut skatteåterbäringen till dig om du deklarerade digitalt senast den 29 mars utan att göra några ändringar på den.

 • 15 april: Har du ingen digital brevlåda kommer din deklaration på posten senast den 15 april.

 • 2 maj: Sista dagen för dig att lämna in din inkomstdeklaration

 • 5-9 juni: Slutskattebesked skickas ut till dig som deklarerade senast 2 maj och som inte fick skatteåterbäringen utbetald i april. Skatteåterbäringen kommer att betalas ut till dig senast den 9 juni.

Preliminär skatteåterbäring vid deklaration är kort och gått information vad du kommer få tillbaka när du deklarerar. Precis som vi nämnt här ovan med de olika datumen så kan du ha koll exakt vad du ska göra och när du behöver skicka in din inkomstdeklaration för att få skatteåterbäring 2023.

När får man skatteåterbäring 2023?

Skatteåterbäringen 2023 utbetalas vid fyra tillfällen, beroende på när du deklarerar och om du har ett registrerat konto hos Skatteverket. Utbetalningarna sker i april, juni, augusti och december. Deklaration via appen eller e-tjänsten innan 29 mars betyder återbäring i april, medan deklaration senast 2 maj ger återbäring i juni. Förseningar kan leda till utbetalningar i augusti och december.

 1. Utbetalning av skatteåterbäring i april sker om du deklarerar via appen eller via e-tjänsten innan den 29 mars, skickar in den utan att göra några ändringar och har ett konto registrerat hos Skatteverket.

 2. Utbetalning av skatteåterbäring i juni sker om du deklarerar senast den 2 maj, och har ett bankkonto registrerat hos Skatteverket senast 29 maj.

 3. Utbetalning av skatteåterbäring i augusti sker om det finns några undantag och inte fått dem utbetalda senast juni.

 4. Utbetald sav skatteåterbäring i december sker om du inte fått besked om din slutgiltiga skatt. Det sker även om du inte är skatteregistrerad i Sverige.

Anmäl ett bankkonto för utbetalning

För att få din skatteåterbäring 2023, måste du ha registrerat ett bankkonto och kopplat det till ditt skattekonto. Har du inte registrerat ett konto gör du det genom att logga in på Skatteverket och gör det via ditt konto. Det kan ta ett par dagar innan ditt bankkonto är registrerat, så ju tidigare du gör det, desto bättre. När du har registrerat och begärd att bankkontot är ditt utbetalningskonto kommer skatteåterbäringen automatiskt betalas ut till det.

Skulle det vara så att du registrerar ett vid ett senare tillfälle än de datumen för skatteåterbäringen, kan du logga in på skattekonto och begära en utbetalning. Du kommer då ha pengarna på ditt bankkonto inom 3 – 5 bankdagar.

Kom ihåg att Skatteverket inte betalar ut om din skatteåterbäring skulle vara lägre än 100 kronor. Pengarna kommer du sättas in på ditt skattekonto.

Snabbare utbetalning med digitala brevlådor

Om du vill ha din skatteåterbäring 2023 utbetald senast i april så kommer du behöva skaffa en digital brevlåda. Detta kan du göra direkt via Skatteverket. Digital brevlåda, registrerat bankkonto och inte göra några ändringar på din deklaration så gott som försäkrar dig att få skatteåterbäring i april.

Mindre stress med skatteåterbäring

Det finns många som har ångest när det kommer till att deklarera, något som vi anser att man inte ska ha. I Sverige har vi ett väldigt enkelt upplägg och väldigt ofta behöver du bara godkänna din inkomstdeklaration och skicka in den till Skatteverket.

Finns det att du ska göra avdrag, registrera kostnader eller fylla i information gällande ett företag men osäker på hur? Skatteverket sitt alltid redo att hjälpa till om du har några frågor eller funderingar. Du kan även anställa en revisor som kan gå över din deklaration mot betalning, eller ta hjälp av någon du känner, bjud på middag och ta hjälp så att allt ser rätt och riktigt ut. Med andra ord så finns det inget fel i att be om hjälp att se över din inkomstdeklaration så att den ser sätt ut och så att du kan få rätt skatteåterbäring utbetald.

Läs även: Så mycket dyrare blir det att leva 2023

Fler i samma kategori

Se alla
kvinna söker på mobilen
Privatekonomi Lån utan inkomst - så lyckas du
Pension, A-kassa, sparkapital, du behöver inte ha en tillsvidareanställning för att låna utan inkomst?
betala skuld lapp på borde med penna.
Privatekonomi Lån trots Kronofogden - går det?
Lån hos Kronofogden och planerar att ta lån?