Privatekonomi

Nya lagar och regler som påverkar din privatekonomi

2021-12-20 Tone Westerholm
72 nya lagar och regler gällande privatekonomi

Nytt år, nya lagar, ny ekonomi! I början av varje år brukar det tillkomma nya lagar, regler eller förändringar på redan existerande lagar som påverkar din privatekonomi. I den här artikeln kan du läsa mer om ett urval av lagändringarna för år 2022 och hur de påverkar dig.

Förstärkt jobbskatteavdrag ger sänkt skatt på inkomsten

I samband med årsskiftet genomförs en förstärkning av jobbskatteavdraget med 8 miljoner kronor. Fokuset ligger på de som har låga eller medelstora inkomster men innebär en sänkt skatt för alla som jobbar. Om du jobbar heltid blir din skatt sänkt med cirka 150 kronor per månad.

Skattesänkning för personer med sjuk- och aktivitetsersättning

Även personer med sjuk- och/eller aktivitetsersättning får sin skatt sänkt. Skattereduktionen ändras så att den mer eller mindre motsvarar hur jobbskatteavdraget beräknas. Det innebär att personer med sjuk- eller aktivitetsersättning i snitt kommer att få en skattesänkning på cirka 10 000 kronor per år.

20 låna pengar trots skulder

Nedskräpning ger böter

Länge har det diskuterats huruvida nedskräpning ska hanteras – exempelvis rökare som fimpar på marken eller personer som spottar ut tuggummi på gatorna. Vid årsskiftet tillkommer en ny lag i miljöbalken som innebär att denna typ av nedskräpning blir straffbart och kan ge böter.

Om någon då väljer att exempelvis slänga en cigarett på marken kan personen bli bötfälld för “ringa nedskräpningsförseelse” och behöva betala 800 kronor. 

Påverka din privatekonomi – ta aktiva beslut och jämför

Att hålla koll på nya lagar och regler som påverkar din privatekonomi ger dig bra förutsättningar för framtiden. Men genom att ta aktiva beslut som att jämföra elavtal eller bolån kan ha en positiv inverkan på din privatekonomi. 

Med Zmarta kan du jämföra elavtal, försäkringar, bolån, privatlån och företagslån. På så vis kan du vara säker på att du har tagit ett klokt ekonomiskt beslut och sparat både tid och pengar. 

Fler i samma kategori

Se alla
kvinna söker på mobilen
Privatekonomi Lån utan inkomst - så lyckas du
Pension, A-kassa, sparkapital, du behöver inte ha en tillsvidareanställning för att låna utan inkomst?
betala skuld lapp på borde med penna.
Privatekonomi Lån trots Kronofogden - går det?
Lån hos Kronofogden och planerar att ta lån?