Privatekonomi

Förbättra din ekonomi – Zmartas 7 enkla tips

2022-02-03 Angelica Lindberg
63 låt bankerna komma till dig

Passa på att städa din ekonomi och rensa ut onödiga utgifter! Ta kontroll över din ekonomi och få mer pengar över till roligare saker. Vi listar 7 tips som hjälper dig att slopa onödiga utgifter och förbättra din ekonomi.

1. Minska dina fasta utgifter 

Börja med att se över dina fasta utgifter. Vart tar pengarna vägen? Kanske har du samlat på dig flera onödiga kostnader genom att registrera flera abonnemang och prenumerationer. Det är lätt hänt men blir dyrt i längden. Se över vad som dras på autogiro varje månad och börja med att avregistrera sånt som du inte behöver. Pengarna du sparar kan du sedan lägga på bättre saker, som en buffert till exempel.

2. Gör en månadsbudget

När du har gått igenom dina utgifter och fått bättre koll på vad dina pengar går till är det dags att göra en budget. Det finns flera olika sajter som du kan ta hjälp av för att skapa en budget för din privatekonomi. Bland annat har Konsumentverket en bra budgetmall där du kan få en tydlig överblick över hur du väljer att spendera dina pengar varje månad. 

3. Börja med ett månadssparande eller ta upp ditt tidigare 

Efter att du har fått ner dina fasta utgifter och satt en budget kan du titta på hur mycket du skulle kunna spara i månaden. Det behöver inte handla om tusenlappar, utan vad du känner att du klarar av att sätta undan. Många bäckar små gör en stor å, inte sant? 

Har du inte redan en buffert är det ett bra sparande att börja med. Man brukar säga att man ska ha en buffert på mellan två till tre månadslöner efter skatt, för oförutsedda händelser.

Om du redan har en buffert kanske du vill spara för något annat mål? Via din internetbank har du möjligheten att döpa kontot till det mål du har. Är det en resa till Maldiverna som lockar kanske bara namnet på kontot kan trigga dig, vem vet? 

4. Sälj av prylar och tjäna in pengar 

Ett enkelt sätt att få in pengar i kassan är att sälja av saker som du inte längre behöver. För visst har vi alla saker som vi har svårt att släppa taget om, men som vi egentligen inte har någon användning för? 

Rensa ut gamla kläder som du inte längre kommer i och sälj gamla prylar och teknik som bara samlar damm. Det finns en uppsjö av loppisar runt om i landet och flera sajter där du kan sälja dina saker utan att egentligen behöva anstränga dig så mycket. Oftast är de också helt kostnadsfria. 

5. Jämför dina lån och försäkringar – spara pengar 

Minst en gång varje år kan det vara klokt att se över hur mycket du faktiskt betalar på dina lån, såväl bolånet som eventuella privatlån. Men också hur mycket dina försäkringar kostar. Kanske betalar du höga räntor som du egentligen inte riktigt har kontroll över? Eller har du ett bolån som tål att jämföras hos någon annan aktör, till exempel om du nyligen renoverat din bostad och fått upp värdet? Vad det än må handla om så lönar det sig alltid att jämföra, och om så krävs – att byta bank.

Jämför alltid kostnader och se var du får den bästa dealen. Samla eller omförhandla dina dyra lån och krediter så att dina kostnader minskar. Hos oss på Zmarta kan du jämföra både privatlån, bolån, elavtal och försäkringar helt kostnadsfritt. 

Läs även: Byta försäkringsbolag – tänk på det här!

6. Börja med matlådorna igen 

Mat är en stor kostnadspost, men också en kostnad som du kan påverka väldigt mycket. Skippa utelunchen och börja med matlådor, med det lilla knepet kan du spara tusenlappar! Du kan spara uppemot 15 000 kronor per år bara genom att välja matlådan. Börja med att leta fram några recept som verkar aptitliga, gör inköpslistor och en matsedel för veckan innan du handlar. Vem vet, på köpet blir du kanske också får ett nytt intresse. 

7. Byt elavtal och sänk din månadskostnad 

Betalar du också för mycket för din el? Då är det hög tid att byta elavtal. Idag är det rekordmånga som tecknar fast avtal på grund av det höga elpriset. Elpriset verkar sticka iväg i hela vårt avlånga land. Vem vet hur det blir i framtiden? Låter det krångligt att byta och teckna nytt elavtal? Låt oss på Zmarta göra det enkelt för dig.

Du kan lätt som en plätt fylla i vårt formulär och på bara några minuter få prisförslag från Sveriges samtliga elleverantörer. Gör ett val och det är klart! I genomsnitt sparar våra kunder cirka 1 800 kronor per år bara genom att byta elavtal. Kom igen – gör det du också!

Fler i samma kategori

Se alla
kvinna söker på mobilen
Privatekonomi Lån utan inkomst - så lyckas du
Pension, A-kassa, sparkapital, du behöver inte ha en tillsvidareanställning för att låna utan inkomst?
betala skuld lapp på borde med penna.
Privatekonomi Lån trots Kronofogden - går det?
Lån hos Kronofogden och planerar att ta lån?