Om lån

Ta lån som ensamstående

2019-10-22 Johanna Westerlund
Pappa och dotter tvättar händerna

Är det svårare att få lån som ensamstående? Ja, tyvärr är det oftast det eftersom risken för banken blir större än om man vore två. Här är tips på vad du kan göra för att förbättra dina chanser till lån.

Ökad risktagning för banken

För banken blir det en större risk att låna ut till dig som är ensamstående. Vilket kanske inte är så konstigt när man tänker på det –  två ansvariga gör bankens risk dubbelt så liten! Problemet är bara att du som ensamstående får lida i form av högre ränta och sämre lånevillkor. Har du någon som kan ”gå i borgen för dig” kommer din situation att bli betydligt lättare.

Hitta en medsökare

Det kanske verkar som ett lamt tips till en ensamstående som behöver låna pengar, att ”hitta någon att söka med”. Själva problemet är ju att man är ensam sökande! Det går dock inte att förbise och hur man än vrider och vänder på det så kommer du med största sannolikhet få bättre villkor (lägre ränta, möjligheten att låna högre belopp, längre återbetalningstid…) ifall du söker tillsammans med någon. Det är alltså en väldigt bra idé att försöka hitta en medsökande till lånet. En medsökare kan vara i princip vem som helst, såsom en make/maka, en vän eller en släkting.

Beloppet avgörande

Lånebeloppet är det mest avgörande ifall du behöver hitta en medsökande eller inte. Behöver du bara låna en mindre summa går det oftast bra att söka själv. Är det ett högre belopp som ska lånas kan det vara ett större behov att låna tillsammans med någon. Med en medsökande ser långivaren till bådas inkomst vilket gör att dina chanser till lån ökar. Oftast är den medsökande en partner men som ensamstående kan det vara bra att veta att även en person som inte ingår i hushållet kan godkännas som medsökande.

Sparkapital och tillförlitliga beräkningar

När man behöver låna pengar kan det som ensamstående kännas som om samhället vore uppbyggt på tvåsamheten. Hur kan två löner på 20’ värderas högre än en på 40’ – det borde vara lika värt! Faktum är att bankerna är restriktiva när du söker själv eftersom det blir en större risktagning. Vad händer ifall du blir sjuk eller förlorar jobbet? Söker du lån själv är det ännu viktigare att kunna visa upp ett ansvarsfullt förhållningssätt till sin ekonomi; Kan du visa upp ett sparande? Har du gjort rimliga kalkyler som du kan visa? Det här faktorer som kan öka dina chanser till ett beviljat lån.

Fler i samma kategori

Se alla
kreditkort på dator med kaffe och sticky notes
Om lån Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv
Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv.
kvinna med röd väska tittar på ett snabbtåg.
Om lån Snabblån – därför ska du inte låna pengar snabbt
Snabblån – det finns en anledning till varför du ska undvika dem.