Om el

Hur stor är den genomsnittliga elförbrukningen för ett hushåll?

2023-03-14 Johan Nilsson
En svartvit katt myser i en vit soffa.

Den genomsnittliga elförbrukningen för ett hushåll beror på en hel del faktorer – framför allt vad elen används för. Om elen endast används för belysning och olika typer av elapparater, är elförbrukningen betydligt lägre än för hus, som använder el även för uppvärmning och varmvatten. Ta reda på elförbrukningen för ett hushåll med hjälp av några exempel.

För att ta reda på elförbrukningen för ett hushåll måste man ha följande i åtanke:

  • Hur stor yta har huset?

  • Hur många personer bor i det och hur ser deras livsstil ut?

  • Används elen för matlagning, varmvatten eller uppvärmning?

Dessa parametrar har en avgörande inverkan på elförbrukningen i ett hushåll.

Belysning och vanlig elförbrukning för elapparater

Många hushåll i Sverige använder el endast för belysning, matlagning och för vanliga elapparater, som tv, diskmaskin, dator med flera.

Den genomsnittliga elförbrukningen för ett hushåll, där man endast använder el för belysning, matlagning och för vanliga elapparater, ligger mellan 2 000–5 000 kWh per år. Det kan dock skilja sig ganska mycket mellan hushållen beroende på de boendes livsstil och vilken typ av elapparater som används, samt hur mycket.

Om du i hushållet använder framför allt nyare elapparater, kommer elförbrukningen vara lägre än om du använder apparater som är över 10 år gamla. Viktigt är också vilken typ av elapparater som används – i många moderna hushåll är det ofta en standard att ha luftkonditionering eller en torktumlare, som båda drar mycket el.

I hus med stor trädgård eller på gårdar förbrukas däremot mycket el för försörjning av gräsklippare eller olika verktyg.

Elförbrukning i hushåll för varmvatten

Hur många liter varmvatten som går åt i ett hushåll beror främst på antalet personer. Den största mängden används när man duschar eller badar. Som standard räknas med att förbrukningen av varmvatten ligger på cirka 60 liter per person och dag.

Om vi antar att hushållet består av två personer, kommer den dagliga förbrukningen av varmvatten vara cirka 120 liter – hos en familj med fyra personer 240 liter.

För att värma upp 10 liter vatten till 45 °C (d.v.s. skillnaden mellan 10 °C från kranen och 55 °C från varmvattenberedaren) krävs cirka 0,53 kWh energi. Elförbrukningen i ett familjehus ökar därmed för varmvatten med cirka 1160 kWh per år och person.

Högre elförbrukning i hus med eluppvärmning

Elförbrukningen är högre i de hus som använder el även för uppvärmning. Här är det avgörande hur välisolerat huset, alltså hur mycket värme som huset läcker, samt antalet personer i hushållet och deras vanor. Ju fler personer som bor i huset, desto mer värmer varje individ upp hushållet eftersom människor avsöndrar energi.

Förbrukningen av el påverkas mycket av de boendes vanor, exempelvis om man arbetar hemifrån eller har småbarn. För många kan det vara en chock att flytta från lägenhet till hus – i lägenhet är det ofta upp mot 23 °C, vilket är väldigt dyrt att värma upp ett hus till.

Hur eluppvärmningen är utformad påverkar

Viktigt är också hur eluppvärmningen är utformad. Värms huset upp med el-element eller med golvvärme? Har ni en elpanna eller används den endast som komplement till värmepumpen? Som exempel är elförbrukningen för ett familjehus med värmeförlust 7 kW omkring 12 000 kWh om el-element används och cirka 5 000 kWh om en värmepump används.

Uppvärmning med el-element, som också kallas elradiatorer, passar endast till välisolerade hus. Elradiatorer förbrukar mycket el och arbetar inte kontinuerligt som till exempel golvvärme.

Minska din elförbrukning med hjälp av Elskling och Zmarta

Hos Elskling, som är en del av Zmarta, kan du hitta smarta elprylar som hjälper dig att få kontroll över din elförbrukning, alltifrån solceller till energibesparande vitvaror och elstyrning.

Med Zmarta kan du även byta elavtal för att sänka din månadskostnad – jämför och byt elavtal idag!

Fler i samma kategori

Se alla
elbild faktura
Om el Anvisningsavtal: 10,3 % av Sveriges hushåll går miste om flera tusen kronor per år
Många svenska hushåll får sin el via anvisningsavtal. Anvisningsavtal är ett elavtal som tilldelas dig om du inte själv ...
El vinter
Om el Spara pengar i vinter genom att se över ditt elavtal
Under den kallare delen av året ökar elförbrukningen. Därför kan det vara läge att se över ditt elavtal.
Vitt nyrenoverat kök
Om el Renovera köket och spara pengar
Genom att renovera köket med energisnåla val kan du spara pengar. Välj rätt vitvaror och glödlampor samt investera i en ...