Om el

Saken många glömmer när de flyttar: ”Vanligt”

2021-08-27 Tone Westerholm
Zmarta generic

Vid en flytt är det mycket att tänka på. Men en sak är viktig för att inte betala massor i onödan – elavtalet. I snitt sparar Zmartas kunder 1800 kronor per år genom att jämföra sina elavtal.

– Det kan absolut handla om tusenlappar, pengar som man skulle kunna ha roligare för istället för att betala till ett elbolag, säger Fabian van Beirs, partneransvarig i Sverige hos jämförelsesajten Zmarta.

Tavlor, möbler och prylar är på plats. Flyttlådorna har förpassats till källaren. Du har bott i den nya bostaden en tid och allt är toppen – tills elräkningen dimper ner i brevlådan.
– Det är väldigt vanligt att folk missar den pucken, man har så mycket annat att tänka på i samband med flytten. Jag brukar faktiskt påminna vänner vid flytt att inte glömma bort att göra ett aktivt val, annars kan man få en otrevlig överraskning med tillsvidareavtal. Då tilldelas man en elhandelsleverantör som sätter ett eget pris, ofta är det flera procent dyrare än när man väljer själv, berättar Fabian van Beirs.
Om du upptäcker att tillsvidarepris gäller i bostaden är det dock lätt att åtgärda. Avtalet sägs upp i samma stund som du aktivt väljer ett nytt elavtal.
– Det är fördelen, de få minuter du lägger på att byta avtal ger effekt direkt i plånboken.

Sätt en påminnelse i telefonen

Däremot är det inte lika viktigt att säga upp elavtalet i sin gamla bostad. Enligt van Beirs görs detta automatiskt vid flytten. Samtidigt pekar han på en annan fälla för dig som inte nyligen flyttat:
– Jag skulle säga att det är lika viktigt att jämföra avtalen även när man bott länge i samma bostad. Samtidigt kan jag förstå att folk glömmer bort, hur ofta tänker man på sitt elavtal? Det är ju inte en jättesexig produkt.
Ett enkelt sätt ha koll på frågan är helt enkelt att inte glömma bort den.
– Säg att du väljer elavtal för ett år, sätt då en påminnelse i telefonen strax innan det går ut nästa år. Då vet du när det är dags.

Mild vinter ger låga priser

Att aktivt välja elavtal tar ungefär åtta minuter via Elskling. Sajten samlar landets 150 elhandelsbolag på samma plats. Totalt finns ungefär 6000 avtal att välja mellan. Genom fem val kunden gör sållas de bästa förslagen fram – du behöver alltså inte undersöka varje avtal i detalj.
– De avtal som föreslås är de bästa utifrån de val man gör i de olika stegen, allt går väldigt smidigt, säger van Beirs och tipsar om ha nuvarande elräkning framför dig när du väljer via Elskling:
– Träffsäkerheten i att hitta bästa avtalet utifrån sin förbrukning ökar.

Vanligast är att kunderna hos Elskling väljer fast eller rörligt elpris. I genomsnitt sparar du 1800 kronor per år tack vare valet på sajten.
– Den milda vintern har gjort att elpriserna är på en rekordlåg nivå just nu. Mycket talar för att priserna kommer vara fortsatt låga.

Olika elavtalstyper

Rörligt elpris: Räknas utifrån elpriset per kilowattimme med utvecklingen på den nordiska elbörsen Nord Pool. Elpriset kan förändras prismässigt en gång per månad.

Fast elpris: Binder priset över en hel avtalsperiod och påverkas inte av elmarknadens svängningar. Vanligast är en avtalstid på ett eller två år.

Anvisningspris: Om kunden inte valt elavtal ger elbolagen detta pris. Bolagen sätter anvisningspriset, som generellt är dyrare för kunden, själva.

Fler i samma kategori

Se alla
En svartvit katt myser i en vit soffa.
Om el Hur stor är den genomsnittliga elförbrukningen för ett hushåll?
Ta reda på elförbrukningen för ett hushåll med hjälp av några exempel.
92 Days Cross-sell Electricity
Om el Anvisningsavtal: 10,3 % av Sveriges hushåll går miste om flera tusen kronor per år
Många svenska hushåll får sin el via anvisningsavtal. Anvisningsavtal är ett elavtal som tilldelas dig om du inte själv ...
El vinter
Om el Spara pengar i vinter genom att se över ditt elavtal
Under den kallare delen av året ökar elförbrukningen. Därför kan det vara läge att se över ditt elavtal.