Om el

Anvisningsavtal: 10,3 % av Sveriges hushåll går miste om flera tusen kronor per år

2022-02-09 Tone Westerholm
92 Days Cross-sell Electricity

Många svenska hushåll får sin el via anvisningsavtal. Anvisningsavtal är ett elavtal som tilldelas dig om du inte själv gör ett aktivt val av elleverantör. Det är alltid en dålig affär att sitta med ett anvisningsavtal. Ett sådant avtal är nämligen 41,54% dyrare än snittpriset på ett vanligt rörligt elavtal och hela 102,2% dyrare än snittpriset du får via en jämförelsetjänst som Zmarta.se.

Kort om anvisningsavtal

Anvisningsavtal kan också kallas tillsvidareavtal, normalpris, enkelpris eller anvisningsel.
Vanligaste anledningen till att man har ett anvisningsavtal är att man flyttat och glömt bort att själv välja en elleverantör. Då får du ett avtal av ditt elnätsbolag.

Det kan också vara så att ditt tidigare elavtal löpt ut och du inte gör något aktivt val att förlänga eller byta elleverantör. Då kan du få ett anvisningsavtal, detta är dock inte så vanligt eftersom anvisningsavtal är en väldigt dålig deal och du förmodligen kommer att bli väldigt besviken på ditt elbolag och inte välja dem igen.

Hur vet jag att jag har ett anvisningsavtal?

Har du anvisningsel vill du så fort som möjligt byta ut det och skaffa ett “riktigt elavtal”. Vet du inte huruvida du har ett anvisningsavtal eller ej så står det på elfakturan. På fakturan kan de stå flera olika benämningar som anvisningspris, löpande rörligt 1 mån, enkel, tillsvidarepris. Om du inte lyckas få fram vilken typ av elavtal du har via din faktura kan du fråga din elhandlare eller kontakta en expert så hjälper de dig.

Vanligast med anvisningsavtal är det i elområde 2

Hela 22% av de som bor i elområde 2 har anvisningsavtal vilket innebär att det betalar betydligt mer än vad det behöver för sin el. Till elområde SE2 tillhör bland annat, Östersund, Örnsköldsvik, Sundsvall, Umeå, Hudiksvall. Bor du i detta område bör genast se över ditt elavtal.

Kan mitt anvisningsavtal öka i pris eller är det en fast avgift?

Avtalet ser ut som ett rörligt elavtal men är extremt dyrt, priset går upp och ned men det är alltid dyrare än ett vanligt rörligt elavtal. Sen tillkommer det fasta årsavgifter som oftast är väldigt dyra.

Kan man ha ett anvisningsavtal hur länge som helst?

Ja det kan man, avtalet löper tillsvidare vilket innebär att i det långa loppet att du kan gå miste om flera tusentals kronor i onödan. Sitter du med ett anvisningsavtal kan du vara lugn, du behöver inte säga upp dessa avtal innan eller i samband med att du tecknar ett nytt avtal, det sker automatiskt.

Hur mycket kan man spara på att byta från anvisningsavtal?

10,3 % av Sveriges befolkning skulle kunna spara hela 1,1 miljarder kronor på att byta från sitt anvisningsavtal till ett “vanligt” elavtal. Det innebär en besparing på 2 265 kr per hushåll.

Om det inte är anledning nog att byta elavtal så kan vi titta på hur mycket du kan spara på 5 år.

Om du som villaägare har anvisningsavtal i 5 år som kostar dig 56,9 kr/kWh vilket är snittet för villaägare med anvisningsavtal med en årsförbrukning på 30 000 kWh kommer du att betala 85 305 kr efter 5 års tid! Medans en villaägare som använt sig av en jämförelsetjänst bara kommer att betala 42 210 kr, det är 43 095 kr billigare! Om man är en aktiv kund som ofta jämför och byter elavtal kan man spara ännu mera.

Kostnaden för el för villaägare under 5 års tid.

Villaägare är de som kan spara mest, men även de som bor i en lägenhet kan spara en hacka. Om du bor i lägenhet och har ett anvisningsavtal kommer du att betala i snitt 1 138 kr per år. Om du istället skulle byta till ett “vanligt” elavtal via en jämförelsetjänst hade du bara behövt betala 562 kr per år och därmed sparat 575 kr per år.

På 5 år blir den totala besparingen för den som bor i lägenhet 2 880 kr!

Fler i samma kategori

Se alla
En svartvit katt myser i en vit soffa.
Om el Hur stor är den genomsnittliga elförbrukningen för ett hushåll?
Ta reda på elförbrukningen för ett hushåll med hjälp av några exempel.
El vinter
Om el Spara pengar i vinter genom att se över ditt elavtal
Under den kallare delen av året ökar elförbrukningen. Därför kan det vara läge att se över ditt elavtal.
Vitt nyrenoverat kök
Om el Renovera köket och spara pengar
Genom att renovera köket med energisnåla val kan du spara pengar. Välj rätt vitvaror och glödlampor samt investera i en ...