Husvagnsförsäkring

Försäkring för husvagn – din guide till rätt försäkring

2023-04-18 Angelica Lindberg
Man och kvinna sitter i en husvagn och tittar på kvinnans mobiltelefon.

Många tror att dragbilens försäkring täcker skador på husvagnen, men det gör den inte. Vill du få ersättning för skador på husvagnen behöver du teckna en halv- eller helförsäkring. Vi hjälper dig att hitta rätt husvagnsförsäkring.

På ungefär 5 minuter får du veta om det är obligatoriskt att ha husvagnsförsäkring, om bilförsäkringen även täcker husvagnen och kostnaden för försäkring och skatt för husbil. Du får också veta vadskillnaden mellan en halv- och helförsäkring är, dessutom tipsar vi dig om hur du bäst jämför husvagnsförsäkringar!

Täcker bilens försäkring husvagnen?

Alla motorfordon som ska köras på vägarna måste vara trafikförsäkrade enligt lag. En trafikförsäkring täcker skador på förare, passagerare och medtrafikanter, samt skador på andras fordon eller egendom. Dragbilens trafikförsäkring gäller även för din husvagn om husvagnen på något sätt skulle skada en person eller någons egendom, men den ersätter aldrig skador på din egen bil, husvagn eller egendom. Vill du få ersättning för skador på husvagnen måste du därför teckna en husvagnsförsäkring. 

Är det obligatoriskt att ha husvagnsförsäkring?

En husvagnsförsäkring är inte obligatorisk enligt lag, men om du vill ha ersättning för stöld eller eventuella skador på husvagnen måste du teckna en försäkring. Du kan välja mellan att teckna en halv- eller helförsäkring. 

Ska jag välja hel- eller halvförsäkring till husvagnen?

När du ska försäkra din husvagn kan du välja mellan att teckna en halv- eller helförsäkring. Det som skiljer dem åt är vagnskadeförsäkringen som ingår i helförsäkringen. Den ersätter yttre skador på husvagnens kaross vid en trafikolycka, skadegörelse eller någon annan olycka, exempelvis ett nedfallande träd. 

Följande moment omfattas av både halv- och helförsäkringen:

 • Stöld

 • Brandskada

 • Glasskada

 • Rättsskydd

 • Ansvarsskydd

Vissa försäkringsbolag ersätter dig även vid semesteravbrott, om husvagnen råkar ut för en skada som gör att du måste avbryta din semester. Villkoret är att du måste ha dragbilen försäkrad hos samma försäkringsbolag som husvagnen. 

En sak som också skiljer en husvagnsförsäkring mot en bilförsäkring är att du via din husvagnsförsäkring kan få ersättning för det som kallas för lösöre, alltså de saker som finns inne i husvagnen såsom kläder, tv, dator, sängkläder, porslin och liknande. Till skillnad från en bil är ju en husvagn i mångt och mycket även ett hem, så den bästa beskrivningen av en husvagnsförsäkring kanske snarare är att en husvagnsförsäkring är en slags blandning mellan en hemförsäkring och en bilförsäkring.

Vad kostar en försäkring för husvagn?

Kostnaden för en husvagnsförsäkring är ungefär80–200 kronor per månad, eller 1 000–2 500 kronor per år. Priset varierar beroende på flera olika faktorer, bland annat

 • husvagnens vikt och årsmodell

 • var du bor

 • din ålder

 • vilken självrisk du väljer

 • försäkringens omfattning.

Om du tecknar en eller flera tilläggsförsäkringar påverkar även det priset. 

Skatt på husvagn

En fördel med att äga en husvagn framför en husbil är att du inte behöver betala lika mycket i skatt för en husvagn. Husvagnar med en totalvikt på högst 750 kilo är inte skattepliktiga. Om din husvagn har en totalvikt på över 750 kilo kan du hitta information om hur mycket skatt du ska betala i fordonsskattetabellerna hos Skatteverket.

Något som kan vara bra att veta är att husvagnar inte blir skattebefriade efter 30 år som vissa andra fordon blir. 

Olika tilläggsförsäkringar till husvagnsförsäkring

Det är också möjligt att teckna olika tilläggsförsäkringar till husvagnen, till exempel en assistansförsäkring. En assistansförsäkring hjälper dig om någonting händer med husvagnen så att du blir stående efter vägen. Du kan bland annat få hjälp med reparation på plats, bärgning, däckbyte och så vidare. 

Ibland kan bilförsäkringens assistansförsäkring även gälla för husvagnen, men oftast gäller den endast om bilen krånglar och inte om det händer något med själva husvagnen. Av den anledningen kan det vara klokt att teckna en separat assistansförsäkring.

Teckna rätt husvagnsförsäkring till rätt pris

Tumregeln är att du ska välja den husvagnsförsäkring som passar dig och din livsstil bäst. Därför är det alltid en god idé att jämföra husvagnsförsäkringar innan du bestämmer dig. Så fundera igenom dina behov innan du jämför och teckna därefter en bra husvagnsförsäkring.

Några tips när du ska jämföra husvagnsförsäkringar: 

 • Titta inte bara på priset, villkoren är lika viktiga. 

 • Finns det några fördelar att teckna husvagnsförsäkringen hos samma bolag som dragbilen? 

 • Omfattar dragbilens assistansförsäkring även husvagnen? 

 • Fundera över vilken omfattning du behöver, halv- eller helförsäkring? 

 • Kom ihåg att även jämföra självriskerna, väljer du en högre självrisk får du ett lägre pris på försäkringen, men får betala mer om du måste använda dig av försäkringen.

Fler i samma kategori

Se alla
Man och kvinna håller om varandra i dörren till en husvagn.
Husvagnsförsäkring 5 Saker att tänka på och jämföra i husvagnsförsäkring
Vi på Zmarta har tagit fram 5 viktiga råd till dig som vill förnya, teckna eller jämför husvagnsförsäkringen, med våra 5 ...