Hemförsäkring

ID-skydd i hemförsäkring

2023-01-05 Angelica Lindberg
Person iklädd en lejongul stickad tröja som knappar på en laptop.

I Sverige är det olagligt att kapa någons identitet om det leder till ekonomisk skada eller olägenhet för den som drabbas. Brottet kallas för olovlig identitetsanvändning och lagen trädde i kraft den 1:a juli 2016. Nedan hittar du information om ID-skydd i hemförsäkring och tips på hur du skyddar dig mot identitetsbedrägeri.

Tyvärr har antalet bedrägeribrott ökat senaste åren, enligt polisen. I november 2018 anmäldes högsta antalet ID-kapningar någonsin i Sverige. Därför är det en god idé att teckna en hemförsäkring med ID-skydd. Har du ID-skydd kan du bland annat få hjälp med assistans, rådgivning och rättsskydd om din identitet blivit stulen. Läs mer om ID-skydd i hemförsäkring nedan.

Så fungerar hemförsäkringens ID-skydd

Exakt hur hemförsäkringens ID-skydd fungerar kan variera mellan försäkringsbolag men det finns tre åtgärder nästan alla ID-skydd har gemensamt. Dessa är assistans, rådgivning och rättsskydd. Nedan kan du läsa mer om hur respektive åtgärd kan hjälpa dig om du blivit utsatt för identitetsbedrägeri på nätet.

Assistans: Hjälper dig avvisa betalningskrav och radera betalningsanmärkningar.
Rådgivning: Rådgivning per telefon där du får hjälp med hur du ska agera i din situation.
Rättsskydd: Ersätter delvis kostnader för ombud vid eventuell tvist.

Försäkringsbolag med ID-skydd

I takt med att vi använder Internet i större utsträckning har datorer, mobila enheter och servrar blivit mer sårbara. I dessa enheter finns nämligen känslig information som kriminella vill komma åt. Just därför har nästan alla försäkringsbolag valt att lägga till ID-skydd i sina hemförsäkringar. Nedan hittar du ett urval av dessa bolag. Exempel på försäkringsbolag med ID-skydd

Så skyddar du dig mot ID-kapning

Senaste åren har antalet bedrägeribrott ökat. Som tur är finns det saker du kan göra för att undvika att drabbas. Nedan hittar du fyra tips på hur du skyddar din identitet.

Digital brevlåda

Har du en digital brevlåda minskar risken att din post hamnar i orätta händer. För att öppna posten måste du nämligen logga in med ditt BankID. En till fördel med digital brevlåda att du får besked direkt om ett kreditupplysningsföretag kollat upp dig. Det ger dig bättre möjlighet att i god tid avstyra eventuella bedrägerier. Exempel på digitala brevlådor:

  • Digimail

  • E-boks

  • Kivra

  • Min myndighetspost

Läs mer: Vad är ID-kapning?

Lås adressändring

Genom att låsa din adress kan du enkelt och kostnadsfritt skydda dig mot att någon adressändrar, lagrar eller eftersänder din post. Om din adress är låst kan beställning nämligen bara bekräftas med ditt BankID. Spärra din adress hos Adressändring eller hos Skatteverket - eller hos båda två. Läs mer om deras spärrtjänster nedan.

Adressändrings spärrtjänst

Adressändring har en enkel och kostnadsfri spärrtjänst som heter Adresslåset. Den ger dig möjlighet att skydda dig mot att någon obehörig adressändrar, eftersänder eller lagrar din post. När du har låst din adress genom att använda Adresslåset kan framtida beställningar endast bekräftas med ditt BankID.

Skatteverkets spärrtjänst

Skatteverket har också en spärrtjänst som är enkel och kostnadsfri. Tjänsten heter Spärra obehörig adressändring och minskar risken att någon obehörig använder dina personuppgifter. När spärren har aktiverats kommer endast adressändringar som görs med e-legitimation i Skatteverkets tjänster godkännas.

Därför är ID-skydd viktigt

Det finns många exempel på människor som fått både identitet och personnummer kapade. I många fall har bedragaren dessutom beställt varor och tagit lån med den stulna identiteten. Det är ofta en kostsam och obehaglig upplevelse för den som blir drabbad. Med ID-skydd får du hjälp att försvara din identitet. I hemförsäkring med ID-skydd brukar assistans, rådgivning och rättsskydd ingå.

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna sitter i ett kök och tittar på fakturor medan en man är på väg att ringa ett samtal i bakgrunden.
Hemförsäkring Vad är ID-kapning?
Enligt polisen är id-kapning Sveriges vanligaste bedrägeri. Vi tipsar dig om hur du skyddar dig mot id-stöld.
Trasigt vinglas på träbord mot gråvit vägg.
Hemförsäkring Här förklarar vi vad drulleförsäkring eller allriskförsäkring är
Drulleförsäkringen ersätter så kallade otursskador som sker plötsligt och oförutsett.
Kvinna sitter vid en köksö i ett vitt kök med stora fönster och skriver på en laptop.
Hemförsäkring Hemförsäkring hyresrätt: Försäkring anpassad för dig som hyr bostad
En hemförsäkring är viktig då den inte bara gäller för dina saker, utan också om något skulle hända dig.