Hemförsäkring

Så får du ersättning vid flygstrejk

2022-07-05 Angelica Lindberg
Flygplansvinge mot en rosa himmel.

Har du drabbats av SAS flygstrejk? Som flygresenär har du alltid rätt att få pengarna tillbaka eller boka om din resa. Utöver det kan du även ha rätt till ekonomisk kompensation. Här berättar vi om hur du ska göra för att få ersättning vid flygstrejk.

Pengarna tillbaka eller ombokning av resan

Du har alltid rätt att få pengarna tillbaka eller boka om din resa om den ställs in på grund av en strejk. Samma rättigheter gäller om flyget ställs in av någon annan anledning. 

Du väljer själv om du vill ha pengarna tillbaka eller om du vill boka om din resa. Kontakta flygbolaget för att göra en ombokning eller få pengarna tillbaka. 

Ekonomisk kompensation vid flygstrejk

När en flygresa ställs in kan du även ha rätt till ekonomisk kompensation, till exempel för missade hotellnätter eller förlorad arbetsinkomst. Om strejken gör att du blir fast på resmålet har du även rätt att få ersättning för till exempel mat och boende. 

 I vissa fall har du däremot inte rätt till kompensation. Det gäller till exempel om du har fått information om att flygningen ställt in 14 dagar eller mer innan avresan. Du får heller ingen ersättning om den inställda flygningen beror på extraordinära omständigheter som flygbolaget inte hade kunnat undvika om alla rimliga åtgärder hade vidtagits. 

Enligt Konsumentverket ses en strejk sannolikt inte som en extraordinär omständighet, så utgångspunkten är därför att du har rätt till kompensation så länge du inte fått någon information om det inställda flyget 14 dagar eller mer innan avresan.

Läs även: Ersättning vid försenat flyg – då kan du få ersättning

Särskilda regler gäller för resor inom EU

Inom EU gäller särskilda regler för försenade eller inställda flyg som kan ge dig rätt till hjälp och ersättning. Ersättningen betalas ut i form av ett schablonbelopp och varierar mellan 250 till 600 euro. Beloppet du får beror på resans längd och räknas per person. Om ni är flera som reser har alltså samtliga rätt till schablonbeloppet.

EU-reglerna gäller när du

  • flyger från en flygplats inom EU

  • flyger från en flygplats utanför EU till en flygplats inom EU med ett flygbolag som är registrerat i EU.

Reglerna gäller även för Norge, Island och Schweiz på samma sätt som för alla EU-länder.

Här kan du läsa vanliga frågor om flygresor i EU

Så påverkas paketresor av flygstrejk

Ingår ditt inställda flyg i en paketresa? Då ska du vända dig till paketresearrangören. Det ligger på deras ansvar att ordna med ett ersättningsflyg. Men om det inte är möjligt kan de komma att ställa in paketresan. I sådana fall har du rätt att kräva full återbetalning. Återbetalningskravet ska du ställa till paketresearrangören och du ska få återbetalningen inom 14 dagar.

Ersättning från hemförsäkringen vid flygstrejk

Hos vissa försäkringsbolag kan du få ersättning från reseskyddet i din hemförsäkring vid en flygstrejk. Kontakta ditt försäkringsbolag och fråga dem om hur din hemförsäkring gäller vid en flygstrejk. Oftast krävs det dock att du har ett utökat reseskydd.

Du ska också ha hunnit påbörja din resa innan strejken varslades eller bröt ut för att du ska få någon ersättning. Du kan då få ersättning för förlorade semesterdagar om din resa blir kortare än planerat, men även för merkostnader för din hemresa. 

Har du en separat reseförsäkring kan du ha ett utökat reseskydd vid flygförseningar och inställda flyg. Har du betalat resan med ett kreditkort kan det även ingå en reseförsäkring via kortet som kan ersätta dig ekonomiskt och för merkostnader. Tänk bara på att spara alla kvitton! 

Läs även: Flygbolag i konkurs: Kan du få ersättning?

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinnlig student i gul jacka som står i en trappa med studiematerial i famnen.
Hemförsäkring Hemförsäkring för student
Studerar du eller ska du börja studera? Vi går igenom vad en studentförsäkring är och varför den är så viktig.
Kvinna läser instruktioner på brandsläckare
Hemförsäkring Brandförsäkring: Så skyddar du dig mot brand i hemmet
Det finns flera sätt att minska risken för brand i hemmet. Vi berättar hur!
Vad ingår i hemförsäkringen?
Hemförsäkring Vad ingår i hemförsäkringen?
En hemförsäkring täcker det mesta inom hemmets fyra väggar, inklusive du och alla som bor där. Den erbjuder bland annat ...