Företagslån

Utmana din företagsbank - jämför och hitta rätt villkor

2022-10-03 Johanna Westerlund
Vad företag lånar till 2020

Visst kan det vara lockande att vara en trogen kund hos din bank. Men det är inte alltid gynnsamt, speciellt om du tittar på skillnaderna mellan privat– och företagslån. Har du redan ett företag och planerar att utöka ditt företagslån? Eller ska du sparka igång företagsdrömmen och behöver ett startkapital?

På ca 4 minuter kommer du att läsa vad du ska tänka på när du ska ta ett företagslån, varför det inte alltid är gynnsamt att stanna hos din nuvarande bank och vilka olika lån du kan ansöka om. 

Oavsett om du planerar att ansöka om ett nytt lån eller utöka för att täcka oförutsedda kostnader är det lönsamt att jämföra olika företagslån innan du skickar in en låneansökan

Olika typer av företagslån

Du kan som privatperson och företagare ansöka om olika typer av lån. Viktigt att känna till är vilket som passar just dig och ditt företag bäst. Utmana din bank och nöjd dig inte med deras erbjudande bara för att du vill vara trogen till banken.

  • Företagslån genom bank eller långivare är ett bra alternativ om du inte kan investera egna pengar i ditt företag. Företagslån är utformade specifikt för verksamheter, vilket även betyder att bankernaoch långivarna ställer andra krav på låntagaren. Detta kan vara att du kan presentera företagets deklarationer samt bevisa att företagets budget kan hållas. Detta är ingenting du kan göra om du planerar att starta upp ett nytt företag, men genom en stabil marknadsplan och en budget kan du jämföra och få flera låneerbjudanden att välja mellan.

  • Låna av dig själv. Det låter kanske konstigt, speciellt om du inte har pengar att investera. Att låna som privatperson för att starta ett företag är faktiskt vanligare än vad man tror, det är ett sätt att få ett startkapital och sparka igång ett företag samtidigt som man får en skälig ränta. Viktigt att tänka på här är att göra ordentligt med efterforskning, inte bara när det kommer till villkoren men vad som gäller då det är ett privatlån som går till ett företag.

Jämför enkelt med Zmarta

Att samla in låneerbjudanden från flera aktörer kräver både tid och kunskap. Ett stort problem för företagare i Sverige är att det saknas reglering för hur den slutliga månadskostnaden ska anges, vilket gör det svårt att jämföra. Som företagare är man oftast intresserad av totalkostnad för lånet per månad. Det är det som ger mest rättvisande bild av hur lånet påverkar ens ekonomi framåt. 

Vi på Zmarta gör arbetet åt dig, och dessutom kostnadsfritt. Vi samlar in preliminära lånelöften och ställer krav på aktörerna att redovisa kostnader på samma sätt. Det underlättar för dig att välja och att planera din avbetalning.

En relevant kreditbedömning

Ett vanligt sätt att göra en kreditvärdering av företag är att titta på företagets tidigare redovisning, affärsplan, betalningsanmärkningar, antal anställda m.m. Även ägarnas personliga ekonomi kan spela in. Så trots att du är en trogen kund hos din bank så måste de ändå säga nej om inte du uppfyller deras kriterier. Därför tjänar du ofta på att utmana din företagsbank och jämföra erbjudanden från flera långivare.

Det finns flera aktörer som är specialiserade på företagslån och där man väger in flera aspekter när man gör en kreditvärdering. Det finns aktörer som riktar in sig på särskilda branscher som tar med branschens förutsättningar i riskbedömningen. En skillnad mellan aktörer kan vara t.ex. om man accepterar att låta någon gå i borgen för ditt lån, dvs. att någon i din närhet garanterar betalningen av lånet. Just att få en relevant kreditvärdering är avgörande för om du ska få ett lån samt villkor.

Fler i samma kategori

Se alla
barista.jpg
Företagslån Likviditetsbudget – så planerar du företagets ekonomi
En likviditetsbudget är viktig för alla företag. Zmarta går igenom vad det är och hur du enkelt sätter upp en.
Florist som arbetar i sin egna blombutik, iförd ett ljusgrönt förkläde och håller i en bukett med vita och rosa blommor.
Företagslån Kassalikviditet – vad är det och hur räknar du ut beloppet?
Kassalikviditet visar på ett företags förmåga att betala tillbaka kortfristiga skulder.
Hitta rätt företagslån för dig med Zmarta!
Företagslån Företagslån: för- och nackdelar
Zmarta jämför företagslån med andra finansieringsmöjligheter och tittar på fördelar och nackdelar.