Tio tips när du ska starta eget företag
Går du i företagstankar? Här delar vi med oss av våra bästa tips för dig som ska starta eget.
1. Vad är din affärsidé?
Innan du startar ditt företag - vad är din affärsidé? Vad ska du göra och hur ska du leverera det? Vilka är dina kunder? Utan en vision eller plan finns det inte mycket att hämta. Så oavsett om du ska starta nytt, eller går i tankarna att starta ett andra bolag - se helheten och planera utefter. Bästa sättet att tänka är att utgå från vad man gillar, se vilken efterfrågan det har och ta reda på om du kan erbjuda någonting unikt inom det.
Oavsett vad du kommer att fokusera på inom ditt företag, så behöver du ett startkapital. Hur mycket behöver du och till vad? Har du sparande som du kan gå in med eller behöver du låna till det? Glöm inte utgifter som transport, eventuell lokal, inventarier och avgifter. Jämför och hitta bäst lån för dig med Zmarta.
2. Välj bolagsform och skilj på egen ekonomi
Fundera över vilken företagsform som är bäst. Enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag? Det finns både fördelar och nackdelar med de olika formerna beroende på vilken du väljer. Zmartas tips är att sträva efter att alltid skilja på egen och företagets ekonomi – blanda inte ihop pengarna!
Om du väljer aktiebolag är det lättare att skilja dessa ekonomier åt. Har du några anställda i företaget? I så fall är generellt sätt aktiebolag den bästa företagsformen. Ytterligare fördelar med aktiebolag är att du vid en konkurs aldrig riskerar din privatekonomi samt att skatten kan bli lägre om vinsten blir stor. Nackdelarna med att välja aktiebolag som företagsform är att du måste satsa 25 000 kronor i aktiekapital och att bokföringen blir mer komplicerad. Därför är det i regel bäst att starta med enskild firma och sen, när företaget växt till sig, övergå till aktiebolag.
3. Se över och analysera marknaden
Som nämnt i din affärsidé så är det viktigaste dina kunder (inga kunder, ingen vinst). Hur stor är marknaden? Finns det redan ett företag som erbjuder det du tänker erbjuda? Hur kan du då göra ditt företag unikt och konkurrera för deras kunder? Vilken åldersgrupp är den största och hur kan du nå dem på bästa sätt?
Genom att skapa en förståelse och se över vilken efterfrågan som finns, så har du nästan en säker garanti på att lyckas med ditt företag – kunden behöver inte alltid ha rätt, men det är fortfarande bra att lyssna.
3. Tänk på pensionen
Om du slutar en anställning och startar eget försvinner tjänstepensionen, som är en stor del av den totala pensionen. Som företagare måste du själv avsätta pengar till den delen genom att spara, sätta undan eller skaffa en kapitalförsäkring.
Vi förstår att det kan kännas tidigt att tänka på pensionen och orangea kuvert men det är som du vet en viktig del av arbetslivet och värt att tänka på för dig som ska bli egenföretagare. Så nu har vi nämnt det – glöm inte bort pensionen – så slipper du äta torra skorpor från framtidens budgetmärke på äldre dar.
4. Satsa på försäljning i alla lägen
Det företaget gör måste vara lönsamt. Ha därför försäljning och lönsamhet i åtanke i första hand och i alla lägen. Det räcker inte att brinna för idén eller att man själv tycker att produkten eller tjänsten är grym, utan det gäller att fundera över hur man kan tjäna pengar på verksamheten. Är du en bra försäljare har du ett enormt försprång som egenföretagare – det kan ibland vara minst lika viktigt som att vara duktig i själva företagsverksamheten.
5. Oroa dig inte för att gå med förlust
Var inte rädd för förlust i början och försök släppa alla tankar om att gå med vinst hela det första året. De flesta företag går med förlust de första månaderna eftersom man inte fått en tillräckligt stor kundbas ännu eller hunnit skriva av startkostnaderna. Med det sagt ska du inte heller ta det allt för mycket med ro och för att återgå till punkten innan – tänk på lönsamheten! För den krassa verkligheten är trots allt att man på sikt måste se en vinstmöjlighet.
6. Sök den kompetens du saknar
Satsa på det du kan bäst och ägna dig åt det! Inse att du inte kan göra allt på egen hand och att du behöver hjälp. Ditt företag kommer att gynnas av att du tar in andra. Vårt tips är att du i största möjliga mån drar nytta av andras kompetens och köper in de tjänster som du själv inte behärskar.
7. Håll nere på kostnaderna
Ett lyckat företag har låga kostnader och höga intäkter men det är lätt att glömma bort att det kan vara lika viktigt att hålla nere på kostnaderna som att höja intäkterna. Se till att låna av andra, hyra istället för att köpa eller köp begagnat. Zmarta hjälper dig att få rätt låneerbjudande.
8. Var inte rädd för att misslyckas.
Se möjligheter istället för problem! En sann entreprenör måste ibland våga ta risker för att lyckas. Är du rädd för att misslyckas hindrar du dig själv till att göra någonting som i slutändan kan bli riktigt bra. Våga ta risker!
9. Jobba hårt
Du måste vara beredd på att jobba hårt som egenföretagare och du kan glömma det där med att slänga väskan över axeln vid femsnåret. Ja, hela konceptet med 40-timmars arbetsvecka är ett minne blott, kära blivande entreprenör. Man brukar få höra att – “det finns inga genvägar till framgång” – och visst finns det viss sanning i det. Vårt tips blir därmed att du ska rannsaka dig själv något – är du villig att ge vad som krävs?
10. Företagsnamn
Vad ska företaget heta? Fundera ut några förslag och diskutera med vänner och bekanta. Tänk även på att det ska fungera på internet och kanske även internationellt. Se också till att undersöka ifall företagsnamnet är upptaget - kolla namnet Se också till att undersöka ifall företagsnamnet är upptaget - kolla namnet här.
Ett annat tips är att se till att skydda företagsnamnet samt att vänta med visitkort och trycksaker tills registreringen har gått igenom. Tänk även ut och ta fram en passande logotyp för att skapa igenkänning och identitet till företaget.
11. Domännamn
Ett supertips är att se till att paxa domännamn (det gäller även för sociala medier om du tänker att företaget ska vara aktivt där). Se till att registrera ett eller flera domännamn så snabbt som möjligt.
Ordna även en e-post med det egna domännamnet för förmodligen ska företaget, oavsett verksamhet, ha en webbplats. Satsa till en början på att hålla denna enkel men väl uppdaterad.
12. Registrera ditt företag hos skatteverket
När du startar ett företag är det viktigt att du registrerar det hos Skatteverket. Det finns flera olika former av företag med bland annat näringsverksamhet och aktiebolag som populära alternativ. Vid registrering så ska du även registrera dig för moms och F-skatt, verktyg som låter dig betala sin företagsskatt och avgifter.
När man startar ett företag så är det viktigt att komma ihåg att det kostar pengar. Men det behöver inte vara omöjligt. Med Zmarta kan man jämföra företagslån, bestämma och låna till ett startkapital, på så vis får man hjälp, samtidigt som man kan kicka igång sin företagsdröm!