Mäklararvode

I samband med att man säljer en lägenhet eller ett hus betalar man i regel mäklararvode eftersom nästan alla sådana försäljningar sker med hjälp av just en mäklare. Ofta handlar det om rätt stora belopp. Hur mycket man får betala brukar stå i relation till försäljningspriset. Det ger mäklaren ett incitament till att verkligen göra sitt bästa för säljarens räkning. Det genomsnittliga arvodet säljs till alla objekt som säljs i Sverige ligger en liten bit över 2,5 % eller strax över 50 000 kronor. Hur lättsålt ett objekt förväntas vara kan påverka priset men ofta är det mäklarens eller mäklarfirmans renommé som avgör. Man kan även, i de flest fall, komma överens om ett fast pris som inte påverkas av var slutpriset hamnar. Många tycker det är i dyraste laget. I det här inlägget ska vi gå igenom vad man egentligen betalar för och hur man kan få ner priset.

Vad betalar man för?

En mäklares kanske viktigaste uppgift är att se till så att säljaren och köparen undertecknar ett giltigt avtal som båda parter är nöjda med. Mäklaren agerar även försäljare och använder olika marknadsföringskanaler på ett sätt som ökar förutsättningarna för att säljaren ska få bra betalt. I regel sammanställer mäklaren ett prospekt som innehåller massor av upplysningar som potentiella köpare behöver för att kunna bilda sig en uppfattning om objektet. Vissa av uppgifterna kan ibland vara väldigt tidskrävande att få fram.

Att göra en tilltalande bostadsannons är en viktig uppgift. Det handlar om en presentation i text och bild som sedan sprids via lämpliga kanaler. Ofta är det mäklaren som står för kostnaderna i samband med annonseringen. Många mäklare erbjuder tilläggstjänster som home styling, försäkringsskydd, hjälp med deklaration och flyttstädning. När man jämför mäklararvoden gäller det att ha klart för sig vad som ingår i de olika mäklarnas erbjudanden. Tänk på att en bra mäklare kan hjälpa dig att tjäna mer pengar på en försäljning än en oengagerad mäklare. Arvodet är dessutom avdragsgillt vid deklarationen!

Chatta