Mc-försäkring för Yamaha

Allt du behöver veta när du ska försäkra din Yamaha.

Om Yamaha

Yamaha Motors grundades 1953 och den första Yamaha-motorcykeln YA-1 lanserades 1955. Bara några dagar senare tävlade YA-1 i två av Japans största motorsporttävlingar, och vann sin klass i bägge tävlingarna. Men det var efter att ha kommit på en sjätteplats i den prestigefyllda tävlingen Catalina Grand Prix i USA 1958, som Yamahas genombrott kom på riktigt. Sedan dess har företaget vuxit snabbt och är idag världens näst största tillverkare av motorcyklar. Yamaha har delat upp sina modeller i sex olika modellklasser, med namn som ger en antydan om vad för slags mc det handlar om:

 • Supersport

 • Hyper naked

 • Sport Heritage

 • Sport Touring

 • Adventure

 • Off– road competition

Yamaha har motorer i blodet och tillverkar även andra typer av fordon och motorer som exempelvis båtmotorer, fyrhjulingar och skotrar.

Dags att teckna eller uppgradera din mc-försäkring?

Det finns mycket att ta hänsyn till när du ska teckna en mc-försäkring för din Yamaha. Många saker kan påverka din försäkringspremie, som bostadsort och ålder. Är du exempelvis under 26 år anser många försäkringsbolag att risken för olyckor är högre, vilket kan påverka priset på din mc-försäkring. Sedan måste du även bestämma dig för vilken nivå av skydd du är i behov av. Villkoren kan också skilja sig mellan olika försäkringsbolag, även om skydden i respektive försäkringsnivå ofta är desamma. Tänk på att alltid se över din mc-försäkring en gång per år, eftersom försäkringsvillkoren och dina försäkringsbehov kan ändras.

Trafikförsäkring för Yamaha

Enligt trafikskadelagen ska alla motordrivna fordon ha en trafikförsäkring. Den ger ett skydd för alla som vistas i trafiken inklusive dig och den du skjutsar. Den skyddar även andras egendom, vid en olycka eller kollision. Det du bör känna till är att en trafikförsäkring inte ger ditt fordon något skydd för yttre skada. Din mc måste ställas av för att kravet om trafikförsäkring ska sluta gälla, alternativt får du endast köra inom ett begränsat, inhägnat område.
Läs mer om trafikförsäkring för Yamaha här

Halvförsäkring för Yamaha

En halvförsäkring är det skydd som rekommenderas till de flesta mc-ägare. Den ger ett utökat skydd som innebär räddning vid olycka och rättsskydd vid rättstvist eller liknande. En halvförsäkring innehåller även dessa delar:

 • maskin- och elektronikskydd

 • allrisk

 • brand

 • glas


Självklart ingår även trafikförsäkringen i din halvförsäkring. Om din Yamaha har en gällande vagnskadegaranti är en halvförsäkring att föredra, men tänk på att alltid jämföra villkor eftersom det också kan påverka ditt val av mc-försäkring.
Läs mer om halvförsäkring för Yamaha här

Helförsäkring för Yamaha

Den största skillnaden mellan hel- och halvförsäkring är att det ingår vagnskadeförsäkring i en helförsäkring. Om din vagnskadegaranti löpt ut och du endast har en halvförsäkring, kan det blir dyrt om du krockar och din mc får stora yttre skador, så därför bör du uppgradera till helförsäkring så fort som möjligt när vagnskadegarantin slutat gälla. Tänk på att oavsett vilken försäkring du valt, kan skydden minska om du är med om en olycka där det det fastställs att det är du som orsakat olyckan.
Läs mer om halvförsäkring för Yamaha här.

Märkesförsäkring för Yamaha

Om du funderar på en märkesförsäkring bör du veta att det är den enda försäkring du inte kan teckna via oss på Zmarta, men du kan alltid jämföra mot de hel- och halvförsäkringar som vi erbjuder via våra samarbetspartners. Det som kan ingå i en märkesförsäkring är exempelvis förlängt maskinskadeskydd, dygnet-runt-assistans samt drulleförsäkring.

Men tänk på att en del skydd även kan ingå i en helförsäkring, och att du kanske med en märkesförsäkring får betala en högre premie. Därför bör du begära offert på märkesförsäkring från olika försäkringsbolag och sedan jämföra för att se om märkesförsäkring är rätt för dig.

Rätt pris och rätt skydd för din Yamaha med Zmarta

Vad får du då betala för att försäkra din Yamaha? Det beror till en början på vilken försäkringsnivå du väljer, men ett ungefärligt snittpris ligger på runt 3 000 kronor per år. Det finns dock en hel del du själv kan göra för att minska priset på din försäkringspremie. Genom att följa några aktsamhetskrav som exempelvis

 • att ingen annan än du får köra din båge

 • du använder rätt hjälm och skyddskläder

 • du förvarar din Yamaha på ett säkert sätt när den inte används.


Men tänk på att riskbedömningen som de olika försäkringsbolagen gör för dig som individ kan skilja sig åt, vilket då kan påverka försäkringens pris.
Så mycket kostar MC försäkringen där du bor

5 tips för dig som vill teckna eller förnya din mc-försäkring

1. Börja alltid med att jämföra!

Det finns större förhandlingsutrymme när du ska teckna en mc-försäkring jämfört med exempelvis en bil eller hemförsäkring. Om du uppfyller vissa aktsamhetskrav som höjer säkerheten för dig och din mc, exempelvis att du har ABS-bromsar, kan det sänka priset på din försäkring rejält. Du kan även få rabatt om du är medlem i Sveriges MotorCyklister (SMC).

2. Vilken Yamaha-typ är du?

Yamahas motorcykelstall är omfattande och det finns många varianter att välja bland. Så oavsett om du vill tävla, ut på äventyr eller använder din Yamaha för att köra fram och tillbaka till jobbet finns det säkert en Yamaha som passar dina behov.

3. Välj rätt försäkringsnivå

Välj en nivå som utgår från dig, din Yamaha och hur du planerar att använda den. Tänk på att tilläggsförsäkringar kan vara ett alternativ för att komplettera en lägre försäkringsnivå och på så sätt få en mc-försäkring som passar som handen i mc-handsken.

4. Yamaha – en livsstil som kostar

Att äga en motorcykel kan vara kostsamt. Den kräver service, säker förvaringsplats, samt olika tillbehör och specialutrustning. För att inte tala om ökade bensin- och dieselpriser. Att lägga undan pengar varje månad kan vara en bra idé för att få igång ett sparande för din mc så att det finns täckning för utgifter som kan uppstå.

5. Samla ihop allt hos en och samma försäkringsgivare

Vårt sista tips till dig är att spara mer genom att samla flera eller alla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Det kan vara så att du sparar upp till 20 % på dina försäkringskostnader. Det ger dig även smidigare hantering när det är dags att betala dina försäkringspremier och enklare den dag du eventuellt blir tvungen att använda någon av dina försäkringar.

Jämför snabbt och lätt din mc-försäkring hos Zmarta

Genom att jämföra skapar du dig en överblick på de olika försäkringsalternativ och villkor som finns för din mc – och det finns många alternativ. Därför har vi på Zmarta gjort det lätt för dig, när du med vår jämförelsetjänst kan jämföra flera olika försäkringsgivare och bolag enkelt och kostnadsfritt. Så varför göra det krångligt och själv ringa runt till olika försäkringsbolag, när du kan få svar från flera bolag direkt med bara ett klick? Riskera inte att betala överpris för en premie med skydd du kanske inte är i behov av, utan jämför istället!

Chatta