Mc-försäkring för KTM

Allt du behöver veta när du ska försäkra din KTM.

Om KTM

KTM är ett österrikiskt motorcykelmärke som främst är känt för att tillverka motorcrossmodeller, speciellt för att användas inom Enduro. Enduro är en särskild typ av långdistans rally som körs off-road med diverse hinder att ta sig igenom eller förbi inom en viss tid. Ett annat känt rally som KTM har tävlat och segrat i flera gånger genom åren är Dakarrallyt. På senare år har KTM även börjat tillverka motorcyklar för “vanligt bruk” och det finns flera modeller att välja bland som exempelvis:

  • Superduke R EVO 2022 en nyhet inom naked bike-segmentet (naked bike innebär att motorcykeln inte har någon kåpa, vilket påverkar körningen i högre hastigheter).

  • 1290 Super Adventure S 2022 en travel bike gjord för äventyr på off-road underlag.

  • RC 8C 2022 en supersport mc med lättviktschassi och ergonomisk körställning, perfekt för långkörning på landsväg.

En nyhet är att KTM har börjat tillverka bilar, som exempelvis läckra KTM X-BOW, en lättvikts racing bil som företaget själva beskriver som en “super sports car for the 21st century”.

Skydda din KTM med rätt försäkringsnivå

En KTM är byggd för lite tuffare körning i höga hastigheter och därför är det extra viktigt att du skyddar den och dig själv med rätt försäkring. Just mc-försäkring kan du få ett bra pris på, genom att skydda din båge och dig själv på olika sätt och därav minska skaderisken och sänka premien. I denna artikel ger vi dig info kring hur du kan sänka premien, och hitta en försäkringsnivå som är rätt för dig.

Trafikförsäkring för KTM

Enligt trafikskadelagen måste du teckna det grundläggande skyddet trafikförsäkring innan du beger dig ut i trafiken. Anledningen är att trafikförsäkringen skyddar dig, andra trafikanter och deras egendom ute på vägarna. Eftersom det är den som orsakar olycka vars trafikförsäkring belastas, är det viktigt att samtliga fordonsägare tecknar en trafikförsäkring. Det finns dock två undantag, det är om din KTM är avställd, alternativt körs inom ett inhägnat, begränsat område.
Läs mer om trafikförsäkring för KTM här

Halvförsäkring för KTM

En halvförsäkring rekommenderas om du har en aktuell vagnskadegaranti. En vagnskadegaranti följer med din mc de första tre åren och gäller även om du köper begagnad mc som är max tre år. Tänk dock på att villkoren för skydden kan vara olika hos de olika försäkringsbolagen, men vanligtvis ingår dessa skydd i en halvförsäkring för mc:

  • brand

  • allrisk

  • maskin- och elektronik

  • glas

  • stöld

  • räddning

  • rättsskydd


Skyddet i trafikförsäkringen är även inkluderat i en halvförsäkring.
Läs mer om halvförsäkring för KTM här

Helförsäkring för KTM

Förutom skydden i de två första försäkringsnivåerna, trafik- och halvförsäkring, får du med en helförsäkring även en vagnskadeförsäkring, vilket ersätter en vagnskadegaranti om din KTM är äldre än tre år. Vissa försäkringsbolag omvandlar din halvförsäkring till en helförsäkring automatiskt då din vagnskadegaranti löpt ut. Det är en av alla anledningar till att du bör läsa igenom villkor noga och jämföra innan du tecknar din mc-försäkring.
Läs mer om halvförsäkring för KTM här.

Märkesförsäkring för KTM

Vill du vara extra skyddad ute på vägarna? Med en märkesförsäkring kan du få specialservice och originaldels-reparation om din KTM skulle gå sönder. Men det kan kosta en del extra, och just märkesförsäkring är den enda försäkring du inte kan teckna via Zmarta. Du får själv begära pris och villkor från de aktörer som erbjuder märkesförsäkring. Vi kan sedan hjälpa dig att jämföra mot andra försäkringsnivåer för att lista ut om det är en märkesförsäkring du behöver, eller om kanske en helförsäkring räcker som skydd för din mc.

Rätt försäkringsskydd till rätt pris

Vi har räknat ut ett snittpris för mc-försäkringar baserat på vad Zmartas kunder har fått betala när de tecknat mc-försäkring via oss. Det är viktigt att veta att flera faktorer påverkar priset, exempelvis din ålder och bostadsort. Det är faktorer som kan vara svåra att påverka, dock kan du ändå minska försäkringskostnaden om du uppfyller vissa aktsamhetskrav som exempelvis använder rätt skyddskläder, har din KTM inlåst under natten, samt undviker att låta någon annan köra din mc. Även andra saker kan sänka priset, exempelvis om du är med i Sveriges MotorCyklister (SMC) och har rätt typ av bromsar.

5 mc-tips för dig på väg ut på vägarna

1. Det är viktigt att jämföra!

Det finns mer utrymme att sänka priset på en mc-försäkring jämfört med andra försäkringar, för det finns fler åtgärder du kan vidta och aktsamhetskrav du kan uppfylla och på så sätt sänka dina försäkringskostnader. Det kan handla om att ha rätt utrustning som exempelvis ABS-bromsar eller om du är ansluten till Sveriges MotorCyklister (SMC), vilket i så fall ger rabatt på försäkringen. Men viktigast av allt, jämför olika försäkringar och försäkringsvillkor! Det bör du göra både när du tecknar en ny försäkring eller ser över en befintlig, eftersom villkor kan ändras, precis som dina behov.

2. Vilken KTM-typ är du?

Troligtvis är du en off-road älskare med “need for speed”. Men det finns KTM-modeller även för dig som kör i både stadsmiljö eller föredrar att cruisa fram längs landsvägen. De flesta modeller har dock kvar sin härliga “rallykänsla” såsom en KTM är tänkt att upplevas.

3. Vilken försäkringsnivå är rätt för min KTM?

Ska du köra din mc året runt? Finns aktuella garantier kvar? Är du i behov av tilläggsskydd? Ja, det finns mycket du själv bör ta ställning till innan du väljer rätt försäkringsnivå för din KTM. För många räcker en halvförsäkring, men valet bör baseras på dina individuella förutsättningar och behov.

4. Den som till sin mc spar, hen till sin mc har

Att äga en mc kan vara ett kostsamt livsval. Den kräver specialutrustning, säker förvaringsplats och regelbunden service. Även stigande bensin- och dieselpriser kan lätt bli dyra utgifter om du kör mycket. Att komma igång med ett sparande kan vara en bra idé för de kostnader som kan uppstå när du äger en motorcykel.

5. Spara ännu mer genom att samla försäkringar

Vill du spara ytterligare en slant? Samla dina försäkringar hos samma försäkringsbolag så får du rabatter och andra förmåner. Det ger dig även bra översikt och enklare hantering när du ska betala eller utnyttja en försäkring.

Teckna en mc-försäkring är lätt via Zmarta

Undvik att ta första bästa mc-försäkring för din KTM utan att först jämföra! Det finns många olika alternativ och försäkringsnivåer du kan välja bland, och om du inte jämför finns risken att din försäkring blir onödigt dyr. Du vill ju inte betala en för hög premie med skydd som egentligen inte passar just dig, eller hur? Du kan enkelt jämföra olika mc-försäkringar för KTM genom att testa vår jämförelsetjänst. Det är kostnadsfritt att jämföra och du får snabbt svar från våra samarbetspartners med endast en förfrågan. Lätt eller hur?

Chatta