Mc-försäkring för Honda

Om Honda

Honda grundades 1947 i Japan, och under denna tidsperiod var det vanligaste transportmedlet en cykel. Hondas grundare, Soichiro Honda, fick idén att använda överblivna armégeneratorer, modifierade dessa och monterade på cyklar. Det blev en omedelbar succé, och Honda la nu fokus på att utveckla egna motorer. 1947 var den första riktiga Honda-motorn klar och resten är historia. Honda är idag en av världens största mc-tillverkare och även en av de populäraste. Honda har ett stort utbud av motorcyklar för de flesta inriktningar, och i många variationer:

 • Honda Premium Neo Sports Café 125 Hondas premiummodell som har ett nytt motor- och fjädringssystem med hög prestanda.

 • Honda Monkey uppdaterad ikon från 1970–talet i snyggt och kompakt format.

 • CBR65OR 2022 populär sporthoj i mellanklassen.

 • CMX500 REBEL 2022 tuff, kompakt Custom hoj som levereras med ett exklusivt tillbehörspaket.

Förutom motorcyklar tillverkar Honda en rad andra produkter som exempelvis bilar, flygplans- och båtmotorer, samt motorgräsklippare och generatorer. De tillverkar även ett eget flygplan, The HondaJet, ett tvåmotorigt lättviktsplan med plats för sju personer.

Att försäkra en Honda

Att hitta rätt mc-försäkring för din Honda är viktigt om du vill känna dig säker ute på vägarna och skydda din motorcykel. Det finns mycket saker du själv kan göra för att öka säkerheten och på så sätt få bättre pris på din försäkring. I denna artikel förklarar vi mer om aktsamhetskrav, försäkringsnivåer och ger dig tips inför ditt mc-liv.

Trafikförsäkring för Honda

Det mest grundläggande skyddet för din mc är en trafikförsäkring. Den är obligatorisk för alla motordrivna fordon och ger dig, passagerare, övriga i trafiken och deras egendom ett skydd vid olycka eller skada. Enda sättet att slippa teckna trafikförsäkring är om du kör din Honda inom ett begränsat område som även är inhägnat, alternativt ställt av din Honda.
Läs mer om trafikförsäkring för Honda här

Halvförsäkring för Honda

Halvförsäkring rekommenderas till dig som har en aktuell vagnskadegaranti. Vagnskadegaranti följer vanligtvis med din mc de första tre åren och gäller även om du köper en begagnad mc som är max tre år gammal. Tänk dock på att villkoren för skydden kan vara olika hos de olika försäkringsbolagen, så jämför alltid.

Med en halvförsäkring får du förutom skydden i trafikförsäkringen även allrisk-/drulleförsäkring, räddning vid olycka och hjälp med rättsskydd. För själva Hondan ingår dessa skydd:

 • brand

 • maskin- och elektronik

 • glas

 • stöld.


Om du tecknat en halvförsäkring kan en del försäkringsbolag uppdaterar den till en helförsäkring automatiskt då din vagnskadegaranti löpt ut, så det gäller att ha koll på vad som gäller för just din halvförsäkring.
Läs mer om halvförsäkring för Honda här

Helförsäkring för Honda

En helförsäkring är det mest heltäckande skyddet du kan välja eftersom det innehåller både trafik- och halvförsäkring samt en vagnskadeförsäkring. Det är extra viktigt att en motorcykel har skydd för just yttre skador, eftersom den kan bli lättare förstörd vid kollision än exempelvis en bil. Om din vagnskadegaranti löpt ut och din Honda inte har alltför många år på nacken rekommenderas en helförsäkring.
Läs mer om halvförsäkring för Honda här.

Märkesförsäkring för Honda

En specialanpassad märkesförsäkring för Honda kan ge dig ett skräddarsytt skydd som exempelvis utökad drulleförsäkring, reparation med originaldelar och snabbare service. Men är du beredd att lägga extra pengar på fler skydd som kanske kan ingå om du tecknar en tilläggsförsäkring istället? Om du hör dig för hos de bolag som erbjuder märkesförsäkring kan du sedan jämföra med andra försäkringsnivåer med hjälp av vår jämförelsetjänst. Observera att just märkesförsäkring är den enda försäkring du inte kan teckna via Zmarta.

Kostnader för en Honda mc-försäkring

Ett ungefärligt snittpris för en mc-försäkring ligger på lite över 3 000 kronor per år. Men viktigt att veta är att det är dina förutsättningar som påverkar priset och även en del faktorer som du inte kan påverka, som till exempel din ålder och bostadsort. De flesta försäkringsbolag har en del aktsamhetskrav som de vill att du som mc-förare ska uppfylla, dels för att få teckna en försäkring men även för att du ska få ett så bra pris som möjligt. Exempel på aktsamhetskrav kan vara att

 • hålla din mc inlåst nattetid

 • inte låna ut din Honda till någon annan

 • använda rätt utrustning och skyddskläder

 • ha ABS-bromsar

 • använda godkänt lås.

Några tips innan du tecknar din mc-försäkring

1. Glöm inte att jämföra

När du ska teckna en mc-försäkring finns det en del förhandlingsutrymme som ger dig chans till ett bra pris. Det är framförallt de aktsamhetskrav vi nämnde ovan som att du själv tar ansvar för att skydda din mc med rätt förvaring, bra utrustning och så vidare. Men det viktigaste av allt är att jämföra flera olika försäkringar för att hitta den bästa för just dig. Det kan även vara bra att se över befintliga försäkringar en gång per år eftersom både försäkringsvillkoren och dina egna förutsättningar kan förändras.

2. Vilken Hondatyp är du?

Oavsett vad du kräver av din Honda i form av prestanda, teknik och användningsområde finns det garanterat en Honda som passar dig. Med över 50 år i branschen är Honda experter på motorcyklar för både tävlingssammanhang, city körning, off-road och mer!

3. Välj din försäkringsnivå genom att se över ditt skyddsbehov

Har du tänkt glida omkring på din Honda året runt? Har du aktuella garantier som gäller ett par år till? Är du i behov av tilläggsskydd om du exempelvis kör mycket off-road? Är det en lätt eller tungviktare du kör? Det finns mycket du själv bör fundera kring innan väljer rätt försäkringsnivå för din Honda. För många kan det räcka med en halvförsäkring, men valet ska alltid grundas på dina individuella förutsättningar och behov.

4. Spar en peng varje månad för hoj kostnader

Det kan lätt bli en del kostnader i samband med att du skaffar en motorcykel. Förutom att teckna försäkring, kostar ju drivmedel, garageplats och service en hel del. Om du börjar spara en slant varje månad som du enbart spenderar på din Honda kan det vara ett sätt att få pengarna att räcka till.

5. Få ut mer av dina försäkringar genom att samla dem hos samma bolag

Vill du spara ännu mer? Om du lägger alla dina försäkringar hos samma försäkringsbolag så kan du spara upp till 20 % på dina försäkringskostnader. Det brukar även ge smidigare självriskhantering samt enklare betalningsrutiner. Det kan även ge dig försäkringar som bättre matchar varandra och ger dig ett en bra översikt över alla dina försäkringsskydd.

Jämför först och teckna sen

Undvik att välja första bästa mc-försäkring för din Honda utan att först jämföra olika alternativ. Det finns många olika försäkringsbolag och försäkringsnivåer du kan välja bland, och om du inte jämför kan det bli dyrt. Du vill ju inte betala en för hög premie med skydd som egentligen inte passar just dig, eller hur? Testa vår jämförelsetjänst istället, det är kostnadsfritt att jämföra och du får snabbt svar från våra samarbetspartners med endast en förfrågan, och självklart får du samma prisförslag som om du skulle köpa försäkring direkt hos försäkringsbolaget.

Chatta