Mc-försäkring för Harley Davidson

Allt du behöver veta när du ska försäkra din HD.

Om Harley Davidson

Harley Davidson (HD) grundades 1903 i staden Wisconsin, USA av William Harley samt de tre bröderna Walter, William och Arthur Davidson. HD blev snabbt ett populärt mc-märke, mycket beroende på bra marknadsföring av de fyra kompanjonerna. Det gjorde att HD kunde konkurrera ut andra märken och till och med överlevde den stora depressionen, som inträffade efter börskraschen på Wall Street 1924. I slutet på 60-talet och början på 70-talet bytte HD ägare och konkursen var nära. Men allt vände och 1984 lyckades HD göra en omfattande nystart som innebar ökad försäljning och popularitet. Det finns idag sex olika modeller av Harley Davidson, alla kommer i olika varianter och utföranden:

 • Harley Davidson Sport

 • Harley Davidson Cruiser

 • Harley Davidson Adventure Touring

 • Harley Davidson Grand American Touring

 • Harley Davidson Trike

 • Harley Davidson CVO

Harley Davidson har hög status bland mc-entusiaster, mycket beroende på dess karakteristiska utseende och motorljud, som kommer av att motorn hos HD har en kort vevaxel, så kallad V-twin, samt att avgassystemet på HD ofta är odämpat. Det sistnämnda är faktiskt en bidragande orsak till att HD har högre säkerhetsstatistik än andra, tystare motorcyklar.

Läs det här när du ska försäkra din HD

En Harley Davidson är en dyr mc som kräver ett bra skydd. Det finns generella saker du bör tänka på, men även specifika förutsättningar för just HD, eftersom det är en extra stöldbegärlig motorcykel. Vi kommer i denna artikel gå igenom de olika försäkringsnivåerna, vad du bör tänka på samt tips på saker som är viktigt när du försäkrar en mc.

Trafikförsäkring för HD

Den lägsta nivån på försäkring är trafikförsäkringen. Den ger dig och andra medtrafikanter och deras fordon skydd om olyckan skulle vara framme. Den som är upphov till olyckan är den vars försäkring belastas, men tänk på att trafikförsäkringen inte ger ersättning på din egen mc. En trafikförsäkring måste du enligt trafikskadelagen teckna, innan du ger dig ut på vägarna. Undantaget är om din motorcykel är avställd, eller endast körs inom inhägnat område.
Läs mer om trafikförsäkring för HD här

Halvförsäkring för HD

En halvförsäkring rekommenderas till de flesta mc-ägare, eftersom den innehåller utökat skydd, tänk dock på att skydden i en del fall kan skilja sig och att framförallt villkoren för skydden kan vara olika hos de olika försäkringsbolagen.

Vanligtvis ingår dessa skydd i en halvförsäkring för mc:

 • allrisk

 • brand

 • stöld

 • glas

 • räddning

 • rättsskydd

 • maskin och elektronik


Även det grundläggande skyddet i trafikförsäkringen är inkluderat i en halvförsäkring.
Läs mer om halvförsäkring för HD här

Helförsäkring för HD

Det du får med helförsäkring är ett utökat skydd för din HD i form av en vagnskadeförsäkring. Du får då ett skydd som gäller då du är inblandad i en olycka, blir utsatt för skadegörelse eller på annat sätt skadar exteriören på din HD. Om din vagnskadegaranti löpt ut, som vanligtvis gäller de första tre åren, är en helförsäkring att rekommendera. I övrigt ingår det både trafik- och halvförsäkring i en helförsäkring.
Läs mer om halvförsäkring för HD här.

Märkesförsäkring för HD

Om du tecknar en märkesförsäkring för din Harley Davidson får du en hel del extra skydd och förmåner. Det kan handla om exempelvis ett utökat skydd för utrustning, som vanligtvis ligger på max 20 000–30 000 kronor, snabbare ersättning vid stöld samt lägre självrisk. Om du vill veta exakta priser och villkor får du själv kontakta de försäkringsgivare som erbjuder Harley Davidson märkesförsäkring och begära offert. Den offerten kan du sedan jämföra via vår jämförelsetjänst för att se om den är värd att teckna, eller om kanske en halv- eller helförsäkring kan räcka för dina behov.

Harley Davidson? Försäkra den till rätt pris!

En mc-försäkring i Sverige har ett snittpris på ca 3 000 kronor per år, men det finns mycket du själv kan göra för att minska priset på försäkringspremien:

 • använd skyddskläder när du kör din HD

 • förvara den inlåst och helst larmad när den inte används

 • låna inte ut din mc till någon annan


Även andra faktorer kan påverka priset, både negativt och positivt. Det handlar då om din ålder och var du bor till exempel. Tänk även på att alltid jämföra innan du tecknar din MC försäkring, då olika försäkringsbolag kan ha olika riskbedömningar vilket kan påverka premien.

Några mc-tips från oss

1. Tips nummer ett, jämför!

Det finns mer utrymme att förhandla med en mc-försäkring än med en bilförsäkring, för det finns fler aktsamhetskrav du kan uppfylla för att sänka din försäkringspremie. Det kan handla om ifall din HD är utrustad med ABS-bromsar eller om du är ansluten till Sveriges Motor Cyklister (SMC), vilket i så fall ger rabatt på försäkringen. Men framförallt, jämför olika försäkringar! Och tänk även på att detta är något du bör göra varje år med den försäkring du tecknar, eftersom villkor kan ändras, precis som dina behov.

2. Vilken HD-typ är du?

Kanske är du den klassiska Cruiser-typen eller gillar du retroinspirerade Grand American Touringmodellen bäst? Harley Davidson har olika alternativ för dig som vill äga en del av amerikansk motorcykelhistoria. Under 2022 lanseras även en ny modell, Harley Davidson Nightster, med ny prestanda och häftig design.

3. Vilken försäkringsnivå passar min HD?

Allt beror på hur mycket du planerar att köra din mc, om det finns gällande garantier samt vilken premie du är beredd att betala för dina försäkringsskydd. De flesta motorcykelägare tecknar en halvförsäkring eller helförsäkring, men det finns även olika typer av tilläggsförsäkringar, exempelvis om du enbart kör din Harley Davidson vissa säsonger på året kan du teckna en avställningsförsäkring, och på så sätt spara pengar under perioden då din mc inte används.

4. Mc-sparande, kan det vara något för dig?

Att äga en mc kan vara kostsamt. Den kräver service, kanske en garageplats och även höjda bensin- och dieselpriser kan lätt bli dyra utgifter i slutändan. Att spara pengar kan vara en bra idé då du skapar en buffert för medräknade och oförutsedda kostnader som kan uppstå med en motorcykel.

5. Spara mer – samla försäkringar!

Du kan spara ännu mer genom att samla flera eller alla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag, det kan röra sig om så mycket som upp till 20 %. Det blir även smidigare för dig som kund när du hanterar betalningar och det kan även ge dig lägre självrisk då alla försäkringar är samlade på ett ställe.

Försäkra Harley Davidson via Zmarta

Välj inte första bästa mc-försäkring för din Harley Davidson utan att först jämföra! Det finns många olika alternativ och försäkringsnivåer du bör fundera över innan du väljer, och om du inte jämför finns risken att din försäkring blir onödigt dyr. Det kan resultera i en alldeles för hög premie med skydd som egentligen inte passar just dig allra bäst. Du kan enkelt jämföra olika motorcykelförsäkringar genom att testa vår jämförelsetjänst. Det är kostnadsfritt att jämföra och du får snabbt svar från alla våra samarbetspartners med endast en förfrågan.

Chatta