Mc-försäkring för Ducati

Allt du behöver veta när du ska försäkra din Ducati.

Om Ducati

Italienska Ducati grundades av de tre bröderna Ducati år 1926. De tillverkade från början produkter inom radiokommunikation, och fabriken i Bologna växte snabbt och skapade arbete åt tusentals italienare. Allt fick tyvärr ett slut när fabriken bombades i oktober 1944, då fabriken blev en måltavla i det pågående kriget. Som tur var hade bröderna innan fabriken bombades börjat utveckla en ny produkt, nämligen en motorcykel. Första motorcykeln lanserades 1952 men det skulle ta hela 30 år innan Ducati slog igenom ordentligt. Ducatis mest sålda modeller var i april 2022:

  • Multistrada V4

  • Monster

  • Ducati Scrambler 800-familjen

Ducati ägs idag av Audi och Volkswagen group och tillverkar även elcyklar och skotrar.

Teckna mc-försäkring för Ducati?

Om du ska teckna en mc-försäkring är det en del du bör tänka på. För att underlätta för dig har vi samlat information kring mc-försäkring för Ducati och vad du bör tänka på. Vi går igenom de olika försäkringsnivåerna och ger dig några tips på vägen för att du ska välja en bra försäkring för dig och din Ducati.

Trafikförsäkring för Ducati

Det lägsta skyddet du kan teckna för din Ducati är en trafikförsäkring. Det är ett obligatoriskt skydd för dig och din mc som ger ett grundskydd för dig, passagerare och andra medtrafikanter samt andras egendom. Om du inte tecknar trafikförsäkring kan du tvingas betala en daglig straffavgift, enda undantaget från att teckna en trafikförsäkring är om din Ducati är avställd eller körs inom ett begränsat inhägnat område.
Läs mer om trafikförsäkring för Ducati här

Halvförsäkring för Ducati

Eftersom en trafikförsäkring inte ger din Ducati något skydd, bör du överväga att teckna minst en halvförsäkring. Särskilt om en vagnskadegaranti finns aktiv, är en halvförsäkring ett bra val. Förutom skyddet i trafikförsäkringen ingår då även maskin- och elektronikskydd, brand, glas och allrisk. Även skydd för dig själv ingår vanligtvis som exempelvis räddning vid olycka, rättskydd vid tvist, och krishjälp. Men tänk på att villkor kan variera, så det är viktigt att jämföra olika försäkringsgivare och läsa igenom villkor noga.
Läs mer om halvförsäkring för Ducati här

Helförsäkring för Ducati

Nästa försäkringsnivå är helförsäkring. Det är den nivå som ger din Ducati mest skydd, eftersom en vagnskadeförsäkring även ingår, ovanpå skydden i halv- och trafikförsäkringen. Med en helförsäkring får du mer skydd vid yttre skada på din mc, vid exempelvis skadegörelse eller olycka.

Om din vagnskadegaranti inte gäller längre, är en helförsäkring troligtvis bäst för dig. Tänk även på att du kan teckna olika tilläggsförsäkringar, som komplement till de olika försäkringsnivåerna. Viktigt att veta är att skydden i försäkringarna kan minska om du anses ansvarig för att en olycka inträffat som orsakat skada på din mc, andra fordon eller trafikanter.
Läs mer om halvförsäkring för Ducati här.

Märkesförsäkring för Ducati

Det finns en del försäkringsbolag som erbjuder märkesförsäkring för Ducati. Det kan ingå en del specialskydd och extra förmåner i en märkesförsäkring som exempelvis en mer omfattande drulleförsäkring och reparation med originaldelar. Dock kan du inte teckna den typen av försäkring hos oss, utan endast de olika försäkringsalternativen vi beskrivit ovan. Vill du ta reda på om märkesförsäkring är rätt för dig kan du begära prisförslag samt villkor från de bolag som erbjuder märkesförsäkring. Sedan använder du vår jämförelsetjänst för att jämföra mot de övriga försäkringsnivåerna du kan teckna via oss. Det kan exempelvis räcka med en helförsäkring som skydd, därför är det alltid bra att jämföra innan du tecknar din mc-försäkring.

Försäkringskostnader för olika mc-försäkringar

En mc-försäkring ligger i snitt på drygt 3 000 kronor per år. Men vad just du får betala för att försäkra din Ducati är svårt att säga utan att först väga in ett antal faktorer. Var i landet du bor och din ålder är två faktorer som är avgörande för priset på din försäkringspremie. Men det finns mycket du kan göra själv för att påverka priset. Försäkringsbolagen gör sina riskbedömningar, men om du uppfyller vissa aktsamhetskrav som exempelvis utrustar din mc med ABS-bromsar, låser in och larmar din motorcykel nattetid samt inte lånar ut den till en kompis, är detta exempel på aktsamhetskrav som kan sänka din premie.
Så mycket kostar MC försäkringen där du bor.

Läs dessa tips innan du försäkrar din mc

1. Jämför, jämför, jämför

Att jämföra är vårt första tips, eftersom det kan skilja en del på priser och villkor hos de olika försäkringsbolagen. Det finns även förhandlingsutrymme om du uppfyller olika aktsamhetskrav som försäkringsbolagen ställer på dig som försäkringstagare, ju mer säker din Ducati och du är ute på vägarna, desto mindre kostar din försäkring.

2. Vilken Ducati-typ typ är du?

Det finns många Ducati-modeller att välja bland. Häftiga Streetfighter till exempel eller nya sportiga Panigale V2. Glöm inte att skaffa rätt försäkring och bra skyddsutrustning innan du ger dig ut på vägarna!

3. Försäkringsnivå för din Ducati

Börja med att tänka utifrån dig själv, din motorcykels förutsättningar och ditt planerade körande. Ska din Ducati endast användas säsongsvis? Finns det en gällande vagnskadegaranti? Att titta på tilläggsförsäkringar kan vara ett alternativ för att få ett mer skräddarsytt skydd. Se även till att bli medlem i Sveriges MotorCyklister (SMC), för att sänka priset på din premie, oavsett försäkringsnivå.

4. Spara varje månad för oförutsedda mc-kostnader

Att äga en mc kan innebära många kostnader, både oförutsedda och sådana du räknat med som exempelvis din mc-försäkring. Ett sätt att undvika stora hål i kassan kan vara att lägga upp ett månadssparande så att du har täckning för extra utgifter som kan uppstå.

5. Ett bolag för alla skydd

Om du väljer att samla ihop dina försäkringsskydd hos ett och samma försäkringsbolag sparar du pengar och förenklar din vardag. Du kan ibland spara så mycket som 20 % jämfört med om du har försäkringar hos olika aktörer.

Det blir lätt att jämföra med Zmarta

Zmartas jämförelsetjänst kan du använda när du vill jämföra olika mc-försäkringar. På så sätt minskar risken att betala en dyr premie för en försäkring som inte är den bästa för just dig och din Ducati. Genom att jämföra hittar du snabbt olika förslag och kan sedan teckna din försäkring direkt utan krångel. Du sparar tid genom att slippa ringa runt eller mejla och begära prisförslag från olika försäkringsbolag, istället får du flera förslag baserat på dina förutsättningar och behov med endast en förfrågan.

Chatta