Mc-försäkring för BMW

Allt du behöver veta när du ska försäkra din BMW.

Om BMW

Tyska fordonstillverkaren BMW tillverkar inte bara bilar, redan 1923 kom den första motorcykeln, BMW R32. BMW-motorcyklar används mycket inom racing men är även populära som tjänstefordon, inte minst i Sverige där polisen använder BMW:s motorcyklar. När det kommer till den tekniska delen ligger BMW i framkant och har dessutom ett högt andrahandsvärde. Det finns en hel del varianter att välja bland, som delas in i följande modellgrupper:

  • Sport den ultimata racing-motorcykeln.

  • Tour för den som gilla att ge sig ut på längre resa.

  • Roadster dynamisk körupplevelse med senaste teknik.

  • Heritage ikonisk klassiker med mycket power.

  • Adventure tar dig ut på äventyr.

  • Urban Mobility kör enkelt i stadsmiljö med avantgarde-inspirerad design.

BMW utvecklade en helt självkörande motorcykel 2019, främst som ett testfordon för att underlätta och utvärdera svåra situationer för mc-förare. Med testfordonet vill BMW utveckla teknik som i framtiden kan hjälpa förare och minska olyckor.

Försäkra din BMW med rätt mc-försäkring

Det krävs att du är väl försäkrad om du äger en mc, inte minst för att du är mer utsatt som motorcykelförare än som bilförare. Men även din mc behöver ett bra skydd. I denna artikel tar vi upp vad du bör tänka på och vilka saker du bör känna till för att underlätta ditt val av mc-försäkring.

Trafikförsäkring för BMW

Du måste teckna minst en trafikförsäkring innan du glider ut på vägarna på din BMW. En trafikförsäkring skyddar dig och andra, samt ger även skydd för skador på andra fordon eller egendom. Dock inte din egna motorcykel.

Det finns egentligen bara två tillfällen då en trafikförsäkring inte behöver tecknas, och det är om din mc körs inom inhägnat område med begränsad yta, alternativt är avställd.
Läs mer om trafikförsäkring för BMW här

Halvförsäkring för BMW

Med en halvförsäkring får du utökat skydd för dig och din BMW. Skydden som vanligtvis ingår är dels i form av allrisk, som kan gälla då du exempelvis tankat fel eller slarvat bort din nyckel, vidare ingår även räddning och rättsskydd. När det gäller skydden för din mc är det för

  • glas

  • brand

  • stöld

  • maskin- och elektronikskydd.


Dock kan det vara så att inte alla de nämnda skydden ingår, alternativt är villkoren olika så du bör alltid jämföra och läsa igenom all information noggrant. En halvförsäkring brukar passa dig med en gällande vagnskadegaranti och dig med en mc som har några år på nacken och sjunkit i värde. Trafikförsäkring ingår alltid i en halvförsäkring.
Läs mer om halvförsäkring för BMW här

Helförsäkring för BMW

Vill du ha det bästa skyddet för din BMW? Då är det kanske värt att titta närmare på en helförsäkring, särskilt om din vagnskadegaranti är förbrukad. Det som ingår i en helförsäkring, förutom trafik- och halvförsäkring, är vagnskadeförsäkring. Många försäkringsbolag uppgraderar en halvförsäkring till en helförsäkring automatiskt då din vagnskadegaranti inte längre gäller. Vagnskadeförsäkringen ersätter då garantin och skyddar din mc för yttre skador. De skydd som ingår i samtliga försäkringsnivåer kan minska om du orsakar en olycka eller skada på person eller egendom i trafiken.
Läs mer om halvförsäkring för BMW här.

Märkesförsäkring för BMW

Det finns även specialförsäkringar för olika mc-märken, så kallade märkesförsäkringar. Då kan en del specialskydd och andra förmåner ingå, men det kan också bli dyrare. Du får själv kolla med de försäkringsbolag som har märkesförsäkring för BMW, för att se om det kan vara värt att välja en sådan. De prisförslag du får på märkesförsäkring kan du sedan jämföra med de erbjudanden som våra samarbetspartners har på halv- och helförsäkring. Om du väljer märkesförsäkring kan du inte teckna den via oss, men de övriga försäkringsnivåerna kan du teckna direkt.

Snittpriset på en försäkring för BMW

Snittpriset för mc-försäkring ligger på strax över 3 000 kronor per år och är baserat på det Zmartas kunder betalat när de tecknat försäkring via oss. Men det är mycket som påverkar vad priset landar på. Är du exempelvis under 26 år gör de flesta försäkringsbolag den riskbedömningen att du har större sannolikhet att vara med i en trafikolycka eller råka ut för skada. Och var du bor någonstans påverkar även det priset. Dessa faktorer kan du inte ändra på, men det finns flera aktsamhetsåtgärder du själv kan ta för att sänka dina försäkringskostnader, som exempelvis ha rätt skyddsutrustning och låsa in din mc nattetid. Medlemskap i Sveriges MotorCyklister (SMC ) och ABS-bromsar är två andra saker som gör att du sänker priset på din mc-försäkring.

Fem saker att tänka på när du väljer mc-försäkring

1. Jämför alltid och allting

Det är ytterst viktigt att du läser igenom och jämför villkoren i mc-försäkringen innan du tecknar. I stort sett innehåller exempelvis de flesta halvförsäkringar liknande skydd men just villkoren för skydden kan variera. Och just mc-försäkringar har en del aktsamhetskrav som du bör uppfylla för att sänka priset på din premie och ibland även för att själva skydden ska gälla.

2. Vilken BMW-typ är du?

Cityhoj, glidaråk eller äventyrsbåge? Oavsett vilken motorcykel du är ute efter har BMW en modell för de flesta stilar och hojentusiaster.

3. Vilken försäkringsnivå passar min BMW?

Vad du har för skyddsbehov och vilken typ av mc du vill försäkra är två av de saker du bör fundera kring innan du väljer rätt nivå. Kör du varje dag kan en helförsäkring vara rätt men om din mc bara används säsongsvis kanske en lägre försäkringsnivå passar bättre. Det finns inte en generell mc-försäkring som passar alla, men garanterat en som passar just dig.

4. En mc kan vara dyr i drift så se över ditt sparande!

Äga en mc kan vara dyrt. Förutom försäkring kan du behöva investera i specialutrustning, säker förvaringsplats och regelbunden service. De stigande drivmedelspriserna kan även de bli dyra utgifter om du kör mycket. Se till att spara till en buffert för de kostnader som kan uppstå när du äger en BMW.

5. Samla ihop allt skydd i ett bolag

Vill du ha fler spartips? Här kommer ett som garanterat sparar dig tid och pengar. Genom att samla dina försäkringar får du rabatt på priset och andra förmåner. Du kan spara mellan 5–20 % på att samla fler eller rent av alla dina försäkringar hos samma försäkringsbolag, och det blir enklare för dig som försäkringstagare att hantera betalningar och få koll på dina skydd.

Jämför och teckna din mc-försäkring enkelt via Zmarta

Det finns många olika försäkringar och försäkringsbolag att välja på, men trots det är det lätt att ta första bästa som erbjuds – men glöm inte att jämföra först. Det kan annars hända att du råkar hamna i ett läge där du få betala en dyr premie för ett skydd som inte passar dig och din BMW allra bäst. Om du använder vår tjänst är det enkelt, snabbt och kostnadsfritt att jämföra både villkor, skydd och priser och därefter kan du välja att teckna din mc-försäkring direkt via oss.

Chatta