Tio tips när du ska starta eget företag

Går du i företagstankar? Här delar vi med oss av våra tio bästa tips för dig som ska starta eget.

1. Välj bolagsform och skilj på egen ekonomi

Fundera över vilken företagsform som är bäst. Enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag? Det finns både fördelar och nackdelar med de olika formerna beroende på vilken du väljer. Zmartas tips är att sträva efter att alltid skilja på egen och företagets ekonomi – blanda inte ihop pengarna! Om du då väljer aktiebolag är det lättare att skilja dessa ekonomier åt. Har du några anställda i företaget? I så fall är generellt sätt aktiebolag den bästa företagsformen. Ytterligare fördelar med aktiebolag är att du vid en konkurs aldrig riskerar din privatekonomi samt att skatten kan bli lägre om vinsten blir stor. Nackdelarna med att välja aktiebolag som företagsform är att du måste satsa 50 000 kronor i aktiekapital och att bokföringen blir mer komplicerad. Därför är det i regel bäst att starta med enskild firma och sen, när företaget växt till sig, övergå till aktiebolag.

2. Tänk på pensionen

Om du slutar en anställning och startar eget försvinner tjänstepensionen, som är en stor del av den totala pensionen. Som företagare måste du själv
avsätta pengar till den delen. Vi förstår att det kan kännas tidigt att tänka på pensionen och orangea kuvert men det är som du vet en viktig del av arbetslivet och värt att tänka på för dig som ska bli egenföretagare. Så nu har vi nämnt det – glöm inte bort pensionen – så slipper du äta torra skorpor från framtidens budgetmärke på äldre dar.

3. Satsa på försäljning i alla lägen

Det företaget gör måste vara lönsamt. Ha därför försäljning och lönsamhet i åtanke i första hand och i alla lägen (hade det varit möjligt att i textform få in en ABBA-kör sjungandes “Money, Money, Money” så hade det passat in just här). Det räcker inte att brinna för idén eller att man själv tycker att produkten eller tjänsten är grym, utan det gäller att fundera över hur man kan tjäna pengar på verksamheten. Är du en bra försäljare har du ett enormt försprång som egenföretagare – det kan ibland vara minst lika viktigt som att vara duktig i själva företagsverksamheten.

4. Oroa dig inte för att gå med förlust

Var inte rädd för förlust i början och försök släppa alla tankar om att gå med vinst hela det första året. De flesta företag går med förlust de första månaderna eftersom man inte fått en tillräckligt stor kundbas ännu eller hunnit skriva av startkostnaderna. Med det sagt ska du inte heller ta det allt för mycket med ro och för att återgå till punkten innan – tänk på lönsamheten! För den krassa verkligheten är trots allt att man på sikt måste se en vinstmöjlighet.

5. Sök den kompetens du saknar

Satsa på det du kan bäst och ägna dig åt det! Inse att du inte kan göra allt på egen hand och att du behöver hjälp. Ditt företag kommer att gynnas av att du tar in andra. Vårt tips är att du i största möjliga mån drar nytta av andras kompetens och köper in de tjänster som du själv inte behärskar.

6. Håll nere på kostnaderna

Ett lyckat företag har låga kostnader och höga intäkter men det är lätt att glömma bort att det kan vara lika viktigt att hålla nere på kostnaderna som att höja intäkterna. Se till att låna av andra, hyra istället för att köpa eller köp begagnat. Zmarta hjälper dig att låna till företaget och få lägst ränta, så när det gäller finansieringen behöver du inte oroa dig.
Vi ser till att du får rätt låneerbjudande.

7. Var inte rädd för att misslyckas.

Se möjligheter istället för problem! En sann entreprenör måste ibland våga ta risker för att lyckas. Är du rädd för att misslyckas hindrar du dig själv till att göra någonting som i slutändan kan bli riktigt bra. Våga ta risker!

8. Jobba hårt

Du måste vara beredd på att jobba hårt som egenföretagare och du kan glömma det där med att slänga väskan över axeln och “call it a day” vid femsnåret. Ja, hela konceptet med 40-timmars arbetsvecka är ett minne blott, kära blivande entreprenör. Man brukar ju få höra att – “det finns inga genvägar till framgång” – och även om du, liksom Zmarta, ryser till av sådana Carpe diem-sentenser finns det ändå sanning att hämta här. Vårt tips blir därmed att du ska rannsaka dig själv något – är du villig att ge vad som krävs?

9. Domännamn

Ett supertips är att se till att paxa domännamn (det gäller även för sociala medier om du tänker att företaget ska vara aktivt där). Se till att registrera ett eller flera domännamn så snabbt som möjligt! Ordna även en e-post med det egna domännamnet för förmodligen ska företaget, oavsett verksamhet, ha en webbplats. Satsa till en början på att hålla denna enkel men väl uppdaterad.

10. Företagsnamn

Vad ska företaget heta? Fundera ut några förslag och diskutera med vänner och bekanta. Tänk även på att det ska fungera på internet och kanske även internationellt. Se också till att undersöka ifall företagsnamnet är upptaget, vilket du kan du göra här.

Ett annat tips är att se till att skydda företagsnamnet samt att vänta med visitkort och trycksaker tills registreringen har gått igenom. Tänk även ut och ta fram en passande logotyp för att skapa igenkänning och identitet till företaget.

Kostnadsfri jämförelse av företagslån

  • Flera långivare
  • 1 kreditupplysning på företaget
  • Kostnadsfritt

Företagslån

7 tips: Så bör du som är företagare tänka i oroliga tider

Vi på Zmarta kommer i kontakt med ett stort antal småföretagare och förstår att många är oroliga över situationen som uppstått i spåren av covid-19. Inom vissa branscher har allting mer eller mindre stannat av, en del börjar märka en avmattning, medan andra faktiskt ser en ökning i dessa oroliga tider. Hur bör man egentligen tänka för att ta sig igenom den här situationen på bästa sätt? Här får du som är företagare några tips på vägen.

Företagslån

Fem myter om att vara egenföretagare

Zmarta slår hål på några myter om entreprenörskap och bekräftar samtidigt att vissa ändå innehåller ett korn av sanning…

Företagslån

Egenföretagare – tänk på det här

Har du en grym idé, alltid drömt om eget företag eller är du bara helt vansinnigt trött på din chef? Oavsett skäl till att du startar eget så kan det kännas som mycket att tänka på. Lugn, bara lugn. Zmarta hjälper dig!

Inga artiklar hittades

Se fler artiklar