Almnäs Elhandel AB (Almnäs Bruk)

  • Organisationsnummer: 556306-1406

  • Hjo

Almnäs Bruk – gården med rötter i medeltiden

På landsbygden, söder om Hjo, ägs elnätet av Almnäs Bruk. Almnäs Bruk är en gård vars jordbruk är KRAV-certifierat och skogsbruk FSC-certifierat. Bruket självt förbrukar 40% av den el som köps in och resterande är fördelat på ca 300 abonnenter. Elen som distribueras är förnybar och grön, helt i linje med övrig verksamhet på gården.

Almnäs Elhandel – småskalig och miljövänlig

Miljön är viktig för familjen Berglund, som äger Almnäs Bruk sedan 1916. En del av elen kommer från ett vindkraftverk på ön Hjällnö.
Deras skogsbruk är FSC-märkt och de har hela 1985 hektar produktiv skogsmark.

Almnäs Bruk – ett KRAV-märkt ekologiskt kretslopp

På Almnäs Bruk så står kon sannerligen i centrum. Gården har ca 800 kor, varav 375 mjölkkor som en är viktigt del i gårdens ekologiska kretslopp. Fodret till djuren odlas i huvudsak på gården, så som gräs, sädesslag, bönor och andra baljväxter. Det foder som korna utfodrats med kommer sedan tillbaka ut på åkrarna i form av gödsel som bidrar till nästa skörd. I och med att jordbruket är ekologiskt så används inte konstgödsel eller bekämpningsmedel och tanken är att bedriva jordbruk i samspel med naturen. Detta ger en biologisk mångfald som gynnar både djuren, miljön och jordbruket.

Mjölk, ost, raps, spelt, råg, vete – Ekologiskt och KRAV-märkt

På Almnäs kallas mjölken för gårdens hjärta och gården har sedan många hundra år sysslat med just detta.
Du finner även ett ysteri där Almnäs egna ostar, så som Almnäs Tegel eller Anno 1225, produceras.
Raps odlas och säljs för att pressas till matolja, och spelt, råg och vete säljs vidare till brödproduktion.

Vill du veta mer om el – Zmarta hjälper till

Det här med el är kan kännas lite svårt och krångligt ibland. Men faktum är att det inte är så komplicerat. Det viktigaste du behöver tänka på är att faktiskt göra ett aktivt val av elavtal. Gör du inte det så tilldelas du ett anvisningspris, som i princip alltid ligger högre i pris än övriga avtal.
Är du osäker på hur det ser ut för din del? Ring till din elleverantör och fråga. Är svaret ja så är det läge att byta.

Vill du läsa på lite mer om de olika avtalsformerna eller få zmarta tips på hur du förbrukar mindre el? Kolla in vår elskola så kan du snart briljera för vännerna med dina nya kunskaper!

Se över dina valmöjligheter – Jämför med Zmarta

På Zmarta så kan du jämföra Sveriges samtliga elleverantörer, stora som små. Vi vill ge dig rätt förutsättningar att göra ett zmart val, utefter dina önskemål och förutsättningar. Ett byte tar i snitt 8 min att genomföra och och våra nöjda kunder sparar ofta tusenlappar per år genom sitt byte.

Allt du behöver är att se efter så att du inte är bunden till ditt nuvarande elavtal, din senaste elräkning och denna tjänst.

  • Ha din senaste elräkning framme

  • Klicka här

  • Fyll i dina uppgifter och önskemål

  • Titta igenom dina erbjudanden och klicka i ditt val

  • Klart. Grattis till ett zmart val!

Andra jämförelsetjänster – hos oss kan du jämföra det mesta inom privatekonomi

Visste du att vi kan erbjuda dig kostnadsfria jämförelser inom flera områden inom privatekonomi? Inte? Då ska du fortsätta läsa!

Försäkring - Jämför bil- och hemförsäkring direkt på sajten. Du får samma priser som direkt hos bolagen, men du slipper söka upp alla aktuella erbjudanden hos varje enskilt bolag!

Privatlån – Jämför upp till 35 långivare med endast 1 kreditupplysning hos UC. Samla lån och krediter till ett lån med bättre avtal, låna till den där bilen eller kanske det efterlängtade bröllopet. Med denna tjänst får du koll på läget och dessutom helt kostnadsfritt och utan förpliktelser.

Företagslån – Att starta eget är ju hur spännande som helst! Men kanske också lite svårt att finansiera hela uppstarten, eller kanske uppskalningen, själv. Zmarta hjälper dig som företagare att jämföra 10 banker och långivare kostnadsfritt och med endast 1 kreditupplysning hos UC.

Bolån – Hittat drömbostaden? Dags att renovera? Kanske bara nyfiken på hur ditt nuvarande bolåns ränta ligger till? Kolla in Zmartas bolånetjänst där du både kan ansöka om nytt eller utökat bolån, eller utmana din ränta med vårt räntebetyg.

Du når oss på telefon 0771-47 48 49 alla dagar i veckan!

Chatta med oss!