Om el

Rörligt mot fast elpris – så ska du tänka

2021-09-07 Angelica Lindberg
Bordslampa med glasskärm på nattduksbord intill bäddad säng med blå kudde.

Här reder experten ut frågetecknen.
– Viktigast är att du gör ett aktivt val kring elavtalet, om blir ett rörligt eller fast avtal beror på vad du föredrar, säger Fabian van Beirs, el-partneransvarig i Sverige hos jämförelsesajten Zmarta.

Rörligt eller fast elavtal – vad är egentligen bäst?

I Norge har 98 procent av hushållen valt rörligt elavtal. Här hemma är motsvarande siffra 50 procent, den andra hälften väljer istället ett fast elpris.
– Vid en första anblick skulle man kunna tro att norrmännen är extremt riskbenägna, men jag skulle snarare säga att det beror på att elpriserna de senaste åren varit låga och att man på den norska marknaden haft större fokus på fördelarna med rörliga avtal, säger Fabian van Beirs.

Samtidigt pekar han på att trenden i Sverige verkar gå mot rörligt, bland de som tar Elskling till hjälp vid byte av elavtal väljer sex av tio rörligt.
– Det är en utveckling som pågått en tid, men nu när det varit så låga elpriser senaste halvåret har andelen ökat. Vi går också mot sommar och sommarhalvåret burkar generellt sett ha lägre priser.

Avtals typer inom el kan jämföras med bolån

Men är rörligt elpris att föredra framför fast? Svaret är inte så självklart som man på förhand kan tro:
– Svaret beror på vad man är intresserad av för typ av avtal. Man kan jämföra det med bolån, med en rörlig ränta tar man en lite större risk men har goda möjligheter att spara pengar om räntan är låg. Det är samma sak med elavtalet. Väljer man ett fast avtal hamnar istället risken hos elhandlaren, som måste ta lite höjd för att kunna erbjuda ett visst pris under hela avtalsperioden. Då blir det lite dyrare för dig som kund, men du får en större trygghet med samma pris över tid.

Hur vanligt är det att Elsklings kunder frågar er om de ska välja fast eller rörligt?


– Jag skulle säga att det är en våra vanligaste frågor. Därför gäller det att man tänker igenom vad man värderar högst i sitt elavtal.

Se upp för anvisningspris


Elsklings egna beräkningar visar att kunder som aktivt väljer elavtal sparar 1800 kronor om året i genomsnitt. I vissa fall kan det bli mer än så, menar van Beirs:
– Har du exempelvis villa med eluppvärmning kan den procentuella besparingen bli betydligt större, detta eftersom elpriset räknas utifrån förbrukningen.

Oavsett om man i slutändan väljer fast eller rörligt elavtal Fabian Van Beirs viktigaste budskap att göra ett val – annars väntar anvisningspris (se faktaruta nedan):
– Det sämsta du kan göra är att få ett anvisningspris, som kan ligga flera hundra procent dyrare än vanliga elavtal. Så länge du inte gör ett aktivt val rullar det på eftersom ingen ska gå utan el i Sverige. Därför är det så viktigt att göra ett val via exempelvis Elskling.

Så tar du hjälp av Zmarta och byter elavtal – läs mer

Elavtals typer


Rörligt elpris:
 Räknas utifrån elpriset per kilowattimme med utvecklingen på den nordiska elbörsen Nord Pool. Elpriset kan förändras prismässigt en gång per månad.

Fast elpris: Binder priset över en hel avtalsperiod och påverkas inte av elmarknadens svängningar. Vanligast är en avtalstid på ett eller två år.

Anvisningspris: Om kunden inte valt elavtal ger elbolagen detta pris. Bolagen sätter anvisningspriset, som generellt är dyrare för kunden, själva.

Fler i samma kategori

Se alla
En svartvit katt myser i en vit soffa.
Om el Hur stor är den genomsnittliga elförbrukningen för ett hushåll?
Ta reda på elförbrukningen för ett hushåll med hjälp av några exempel.
92 Days Cross-sell Electricity
Om el Anvisningsavtal: 10,3 % av Sveriges hushåll går miste om flera tusen kronor per år
Många svenska hushåll får sin el via anvisningsavtal. Anvisningsavtal är ett elavtal som tilldelas dig om du inte själv ...
El vinter
Om el Spara pengar i vinter genom att se över ditt elavtal
Under den kallare delen av året ökar elförbrukningen. Därför kan det vara läge att se över ditt elavtal.