Bilförsäkring

Vad täcker bilförsäkringen egentligen?

2019-10-22
Så får du en billig bilförsäkring.

Förhoppningsvis kommer du aldrig att ha behov för din bilförsäkring. Men när olyckan väl är framme blir frågan högaktuell - vad täcker min försäkring egentligen? Lugn bara Lugn. Zmarta ger dig svaret.

Trafikförsäkringen

Den obligatoriska trafikförsäkringen täcker kort och gott skador som du eventuellt orsakar andra i trafiken. Den ger alltså ersättning för personskador och skador som orsakats av dig på andra fordon. Trafikförsäkringen täcker inte skador där du är skyldig till skadan: Skulle du till exempel vara orsaken till en kollision täcker försäkringen skador på den andra bilen men inte på din egen bil.

Halvförsäkring

Det här är den vanligaste försäkringen i Sverige och komplementerar trafikförsäkringen genom att även täcka skador som drabbar den egna bilen. Halvförsäkringen täcker då till exempel maskinskador, brand, stöld, fönsterskador eller i fall du är i behov av räddning (till exempel bärgning) samt rättsskydd.

Helförsäkring

Den mest täckande bilförsäkringen är helförsäkringen. Har du helförsäkrat bilen så får du ersättning för skador som du har orsakat på din egen bil vilket, till skillnad från halvförsäkringen, även inkluderar vagnskador. Helförsäkringen ger dessutom ersättning vid skadegörelse.

Tilläggsförsäkring

Utöver grundskyddet (trafikförsäkringen) så kan du alltså komplettera med antingen en halv- eller helförsäkring. Därtill kan du välja att teckna en tilläggsförsäkring, beroende på hur ditt behov och bilanvändande ser ut. Är du beroende av din bil på så sätt att det skulle vara förödande ifall den behöver åka in på lagning? I så fall kan det vara smart att teckna en hyrbilsförsäkring som tillägg. Då täcker försäkringen kostnaden för hyrbil ifall din bil behöver repareras.

photo-1569171206684-dfb2749d96fd

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna sitter i sängen och kollar på mobilen tillsammans med en katt.
Bilförsäkring Ska jag välja helförsäkring, halvförsäkring eller bara trafikförsäkring till min bil?
Vilken bilförsäkring du ska välja beror delvis på vilken bil du har. Så här väljer du rätt bilförsäkring.
vinterdack
Bilförsäkring Dags att byta till vinterdäck – tänk på det här!
Vintern står för dörren och med den är det även dags för däckbyte. Här reder vi ut vilka datum som gäller för däckbyte, ...
Så får du en billig bilförsäkring.
Bilförsäkring Så enkelt kan du se över och byta bil- och hemförsäkring
Att på egen hand jämföra försäkringar är både svårt och tidskrävande. Tjänsten Zmarta jämför blixtsnabbt bil- och hemför ...