Bilförsäkring

Vad täcker bilförsäkringen egentligen?

2019-10-22
Så får du en billig bilförsäkring.

Förhoppningsvis kommer du aldrig att ha behov för din bilförsäkring. Men när olyckan väl är framme blir frågan högaktuell - vad täcker min försäkring egentligen? Lugn bara Lugn. Zmarta ger dig svaret.

Trafikförsäkringen

Den obligatoriska trafikförsäkringen täcker kort och gott skador som du eventuellt orsakar andra i trafiken. Den ger alltså ersättning för personskador och skador som orsakats av dig på andra fordon. Trafikförsäkringen täcker inte skador där du är skyldig till skadan: Skulle du till exempel vara orsaken till en kollision täcker försäkringen skador på den andra bilen men inte på din egen bil.

Halvförsäkring

Det här är den vanligaste försäkringen i Sverige och komplementerar trafikförsäkringen genom att även täcka skador som drabbar den egna bilen. Halvförsäkringen täcker då till exempel maskinskador, brand, stöld, fönsterskador eller i fall du är i behov av räddning (till exempel bärgning) samt rättsskydd.

Helförsäkring

Den mest täckande bilförsäkringen är helförsäkringen. Har du helförsäkrat bilen så får du ersättning för skador som du har orsakat på din egen bil vilket, till skillnad från halvförsäkringen, även inkluderar vagnskador. Helförsäkringen ger dessutom ersättning vid skadegörelse.

Tilläggsförsäkring

Utöver grundskyddet (trafikförsäkringen) så kan du alltså komplettera med antingen en halv- eller helförsäkring. Därtill kan du välja att teckna en tilläggsförsäkring, beroende på hur ditt behov och bilanvändande ser ut. Är du beroende av din bil på så sätt att det skulle vara förödande ifall den behöver åka in på lagning? I så fall kan det vara smart att teckna en hyrbilsförsäkring som tillägg. Då täcker försäkringen kostnaden för hyrbil ifall din bil behöver repareras.

photo-1569171206684-dfb2749d96fd

Fler i samma kategori

Se alla
Bil
Bilförsäkring Byta till sommardäck: Datum och lagar 2023
Vi går igenom vilka datum och regler som gäller för sommardäck, och tittar närmare på året runt-däck.
Turkos bil mot rosa bakgrund.
Bilförsäkring Vilken försäkring måste finnas på en registrerad bil?
Vi går igenom allt du behöver veta om vilken försäkring som du måste ha på en registrerad bil.
Man i svart skjorta laddar vit elbil.
Bilförsäkring Elbil försäkring
Under 2017 ökade antalet elbilar i Sverige med 60 %. Men fortfarande står batteribilar och laddhybrider för mindre än 1 ...