Bilförsäkring

Bilförsäkring Passat

2019-10-22 Angelica Lindberg
försäkra-passat

Är du blivande eller existerande ägare till en Passat? Smart val! Passaten är en trygg och populär familjebil som tar dig och dina medpassagerare säkert fram på vägen.

Trafikförsäkring Passat

Alla bilägare måste, enligt lag, som lägst tecka en trafikförsäkring för sin bil. Trafikförsäkringen hjälper dig om det skulle uppstå skador på andra fordon eller personskador, om det skett en olycka där det var ditt fordon som var orsaken till skadorna. Om du väljer att endast trafikförsäkra din passat bör du vara medveten om att den här försäkringen inte ersätter skador som blir på din egen bil och inte heller saker som finns inne i bilen som kanske blir förstörda. Om du blir påkörd av annat fordon som endast har trafikförsäkring så får du däremot ersättning för både personskador och eventuella krockskador på din bil. Var noga med att kolla upp om det ingår bärgning för din bil i trafikförsäkringen. Bärgning kan kosta en hel del om det skulle ske en olycka och du blir stående med bilen.

Halvförsäkring Passat

Om du äger en nyare Passat med vagnskadegaranti kan du välja en halvförsäkring. Halvförsäkringen är även ett bra val om du äger en lite äldre passat men ändå vill ha mer försäkring än vad som ingår i trafikförsäkringen. I halvförsäkring ingår till exempel bärgning, vilket det oftast inte gör i trafikförsäkringen. I halvförsäkring kan det även ingå ersättning om bilen skadas i en brand, om du får ett stenskott/spricka i glas samt om det skulle utsättas för ett bilinbrott eller få bilen stulen. Dessa villkor är dock olika beroende på vilket försäkringsbolag som du väljer och därför är det viktigt att läsa igenom vad som gäller just för den försäkringen du ska ta.

Om du äger en nyare Passat med vagnskadegaranti kan du välja en halvförsäkring.

Helförsäkring Passat

Om du har en nyare Passat men där vagnskadegarantin inte längre gäller är det ett bra val att helförsäkra den. Förutom det som täcks i trafikförsäkringen och halvförsäkringen så kan även till exempel rättskydd vid tvister, plåtskador samt bärgning ingå i helförsäkringen.

Vagnsskadegaranti Passat

När du köper en helt fabriksny bil får du nästan alltid vagnskadegaranti. Hur länge den gäller är lite olika, men många gäller de tre första åren. Den som köper en ny bil får ett medföljande bevis där det framgår hur länge vagnskadegarantin gäller. Därefter kan du ha fortsatt vagnskadegaranti, beroende på vilken försäkring du väljer. När du har vagnskadegaranti kan du få ersättning för skador på bilen som orsakats av exempelvis krock, skadegörelse eller dikeskörning. För vagnskadegarantin finns oftast flera olika självriskkostnader, väljer du en högre kostnad för självrisken så blir själva försäkringen billigare, och vice versa.

Övriga tilläggsförsäkringar Passat

Om du vill vara riktigt bra försäkrad kan det vara bra att kika på olika tilläggsförsäkringar. Bland annat finns försäkring för ”djurkollision”, extra försäkringar för förare och passagerare, hyrbilsförsäkring med mera.

Tips och råd

  • Jämför! Det är alltid bra att jämföra olika försäkringar. Som Passat-ägare är det en bra idé att jämföra olika bilförsäkringar mot varandra för att se till att både pris och villkor matchar ditt intresse.

  • När något händer. Ta reda på vad du ska göra om olyckan faktiskt är framme. Hur anmäler du skadan och kan du på ett smidigt sätt få tag i försäkringsbolaget? Har du rätt till hyrbil och hur ska du skicka in eventuella papper om du besökt sjukhus eller liknande?

  • Har du en äldre Passat och funderar på enbart trafikförsäkring? Trafikförsäkring är absolut ett bra alternativ för gamla bilar, men det kan vara väldigt bra att ha en försäkring som även ger hjälp med bärgning om det skulle bli aktuellt. En halvförsäkring täcker in hjälp för bärgning vid olycka.

Fler i samma kategori

Se alla
Skylt som visar parkerings- och stoppförbud samt att bilen kommer bli bortbärgad.
Bilförsäkring Parkeringsböter
Läs vår guide om parkeringsböter för att undvika oönskade överraskningar på din vindruta.
Kvinna i stickad tröja och orange mössa laddar en hybridbil.
Bilförsäkring Hybridbil
Lär dig allt om de populära och miljövänliga hybridbilarna, vilka olika typer som finns och hur de fungerar.
Bil
Bilförsäkring Ställa av bil: Så fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Vi går igenom hur du ställer av bilen steg för steg.