Spartips

Ett lyckosamt buffertsparande

2019-10-22 Eva Eilersen
Zmarta privatlån

Skapa en ekonomisk buffert som kan rädda situationen ifall något oväntat inträffar.

Mål

Vad har du för mål med ditt buffertsparande? Det kan låta dramatiskt, men fundera en stund över vad som skulle kunna hända dig och hur mycket en sådan händelse skulle kosta. För i det stora och hela grundar sig ett lyckosamt buffertsparande i att du kan täcka upp för en eventuell händelse. Skulle det vara att du blir tvungen att laga en tand hos tandläkaren? Eller att värmepannan i huset går sönder? Man brukar säga att ett lyckosamt buffertsparande är på omkring två månadslöner. Det kan låta mycket men återigen så handlar det om vad som eventuellt kan hända. En ny diskmaskin kostar ungefär 5 000 kr och ifall det är vad som kan skapa mest obalans i din ekonomi – ja, då kanske 5 000 kr räcker och är ett lyckosamt buffertsparande för just dig.

Rekommendation

Buffertsparande är en ekonomisk försäkring ifall det oväntade händer – men hur stor buffert behöver man? Rekommendationen för ett säkert buffertsparande att få ihop värdet av ungefär två månadslöner något som kan låta onödigt ifall det bara är en buffert ifall datorn eller mobilen skulle gå sönder. Oavsett summa så ger ett lyckosamt buffertsparande en trygghet i din ekonomi vilket är positivt på många sätt. En hälsosam ekonomi är en ekonomi med en buffert. För tänk ifall du skulle bli sjuk eller bli av med jobbet? Om du har barn är det ännu viktigare med en buffert. Som förälder är ett  lyckosamt buffertsparande A och O: det gäller dessutom att spara ihop ett större belopp om du har barn. Du kan även behöva ett större belopp ifall du bor i hus eller har ett fritidshus eftersom det kräver mer underhåll än en lägenhet. Bor du i hus eller har lantställe så är du förmodligen redan medveten om att oväntade saker händer och att kostnader ofta blir högre än planerat – vilket sätter högre krav på din buffert.

Leva eller bo?

Månadssparande är nyckeln för ett lyckosamt buffertsparande. Genom att månadsspara fyller du på din buffert regelbundet vilket gör att den ständigt växer. Se över din buffert från tid till annan så att du har koll. Dela gärna upp ditt buffertsparande i två delar för att göra det mentalt lättare: dels i en “leva-buffert” och dels i en “bo-buffert”. Leva-bufferten är tänkt som en reserv på en till två månadslöner (efter skatt) för att klara oförutsedda utgifter som till exempel reparation av bilen, bostaden eller tandläkarkostnader. De här pengarna behöver vara lättillgängliga och bör placeras i tillgångar med lågrisk (t.ex räntefonder). Lågriskfonder är fördelaktiga för ett säkert buffertsparande där du inte vet när du kan komma att behöva pengarna, det kan vara om en månad eller om flera år. Eftersom det handlar om att täcka upp för just oförutsedda utgifter så är det omöjligt att planera för när pengarna kommer att behövas ta ut. Skulle du hamna i en sådan situation att du behöver pengarna vill du inte att de ska vara placerade där det kan vara stora värdesvängningar.

Fler i samma kategori

Se alla
Händer som håller upp en tom plånbok
Spartips Så får du pengarna att räcka till den 25 januari
Här är våra bästa tips på hur du överlever årets fattigaste månad.
Zmarta privatlån
Spartips Fem sista-minuten-tips för smartare julshopping
För många blir jullklappsinköpen ett jobbigt moment som stjäl både tid och ork från sådant som egentligen är viktigare. ...
Zmarta privatlån
Spartips Obligationer
Det är inte så krångligt som det verkar. Med obligationer, alltså. Har du någon gång lånat pengar? I så fall är du på go ...