Företagslån

5 tips - så väljer du rätt företagslån

2021-11-19 Tone Westerholm
Företagslan tips

Redo att ta din verksamhet till nästa nivå? Ett företagslån är en bra lösning för att skapa rätt förutsättningar. Zmarta går igenom 5 tips på hur du väljer rätt företagslån för dig!

1. Låna till rätt saker

För att skapa utrymme i ekonomin kan det vara bra att se över vilka löpande utgifter och kommande investeringar som ditt företag står inför och vill göra. Det gör det lättare att se vilka delar som är lämpliga att ta ett lån för och vilka du borde finansiera med befintligt kapital.

2. Tänk till hur du ska betala tillbaka

Redan innan du ansöker om ett företagslån är det smart att ha en plan för hur du ska betala tillbaka lånet. Justera i din budget och märk ut inkomster och kapital som ska användas. Har du en tydlig bild kring din återbetalningsplan kommer det att underlätta både vid låneansökan men även när det väl är dags att välja lån. Framför allt kommer det att hjälpa när du ska börja betala av lånet.

3. Välj lån utifrån mål

Vad du lånar till styr hur du ska tänka kring val av lån. Ska du göra en investering som ger långsiktig avkastning kan det vara lämpligt med ett lån med låg ränta och lång avbetalningstid. Är det däremot för att täcka en löpande kostnad i väntan på intäkter kan du välja ett lån med kortare avbetalningstid.

4. Välj lån utifrån förutsättningar

För att bevilja lån har långivare olika sätt att bedöma din verksamhets kreditvärdighet och möjlighet till återbetalning. Riskbedömning baseras på kriterier så som tidigare årsbokslut, hur länge företaget har funnits, betalningsanmärkningar, vad du ska använda pengarna till, antal anställda samt om du har möjlighet till att någon går i borgen för ditt företagslån. Även omdömen från kunder kan spela in. Långivarna värderar kriterierna olika, så även om du inte uppfyller alla kriterier kan du ändå få ett lån. Därför är det alltid värt att jämföra olika långivare.

5. Jämför snabbt och enkelt

Fler och fler aktörer erbjuder nu företagslån men det kan vara svårt att enkelt jämföra låneerbjudanden från olika långivare. Till skillnad från exempelvis privatlån finns det inget krav att ränteexempel eller att den effektiva räntan ska framgå som årsränta i procent. Vi på Zmarta har samlat marknadens bästa långivare för företagslån och kan därför snabbt och enkelt jämföra åt dig helt kostnadsfritt. Istället för att ansöka hos varje aktör så gör du en ansökan på zmarta.se, vilket kräver bara en kreditupplysning på ditt företag. Vi sammanställer beskeden så att det blir lätt för dig att jämföra och välja. Zmart, eller hur?

Fler i samma kategori

Se alla
Vad företag lånar till 2020
Företagslån Utmana din företagsbank - jämför och hitta rätt villkor
Ska du stanna hos din bank? Eller är det dags att utmana dina villkor och hitta ett bättre företagslån?
Hitta rätt företagslån för dig med Zmarta!
Företagslån Företagslån: för- och nackdelar
Zmarta jämför företagslån med andra finansieringsmöjligheter och tittar på fördelar och nackdelar.
39 finansiering till ditt företag
Företagslån Tio tips när du ska starta eget företag
Går du i företagstankar? Här delar vi med oss av våra bästa tips för dig som ska starta eget.