Spartips

Spartipsen som löser vinterresan

2019-10-22
män pimplar på isen

När sommaren går mot sitt slut ekar sparbössan tom i många hushåll. Att vara tillbaka på jobbet, med ett fyrtiotal veckor till nästa sommarsemester, kan få väntan på nästa stund i solen att kännas olidligt lång. Vi har satt hop fem tips som kan ge den mest panka sommarfirare något att se fram emot.

Fokusera på vanliga utgifter

En undersökning från 2015 visar att så många som 2 av 5 svenskar känner sig deprimerade när semestern är över. Ett sätt att hitta glädjen i vardagen är att skapa något nytt att se fram emot, och det behöver inte kräva en stor slant på banken. Vi har undersökt några av svenskarnas vardagliga utgifter och identifierat fem områden där det går att göra besparingar som räcker till en solresa, redan efter nyår.

Fyll matlådan och termosen

Vår uträkning visar att matlådan är det mest effektiva sättet att spara pengar på – under loppet av fyra månader kan man spara upp till 4 800 kronor enbart genom att välja bort uteluncher. Svensken dricker i snitt 3,2 koppar kaffe per dag, så det kommer kanske inte som en överraskning att kaffetermosen är det näst mest effektiva sparsättet. Genom att skippa latten på det lokala fiket till förmån för kaffetermosen kan en besparing på hela 2 936 kr göras fram till nyår. Andra sätt att spara till semestern är att ta bussen till jobbet istället för bilen, träna utomhus istället för på gymmet och äta gröt till frukost istället för ostmackor. Våra besparingsförslag för de här fem vardagsutgifterna ger en total besparing på 12 156 kronor under fyra månader. Inte illa, va?

Spara såhär:

Sparade pengar till nyårsafton 2017

Matlåda istället för utelunch

4 800 kr

Välja kaffetermos istället för take away-kaffe

2 936 kr

Välja kollektivtrafik istället för bil

2 296 kr

Träna utomhus istället för på gym

1 196 kr

Äta gröt istället för ostmackor till frukost

928 kr

Totalt

12 156 kr

Våra besparingsförslag för de här fem vardagsutgifterna ger en total besparing på 12 156 kronor under fyra månader.

Om spartipsen

Vi har under augusti 2017 undersökt några vanliga utgiftsområden där besparingar kan göras – lunch, frukost, kaffe, transport och träning. En sammanställning av utgifterna har räknats ut för en period på fyra månader (16 veckor). Resultatet har sedan jämförts med billigare alternativ. Undersökningen har satts samman genom informationsinhämtning från publika källor och är i förekommande fall baserad på dagsaktuell information vid tidpunkten då informationen inhämtades.

Innehållet i undersökningen har enbart utarbetats i syfte att informera och innebär ingen förbindelse från Zmartas sida kring informationens aktualitet från tid till annan. Vi på Zmarta gör vårt yttersta för att säkra att det alltid är korrekt uppdaterad information i undersökningen och hemsidan, men ger emellertid ingen, varken uttrycklig eller underförstådd, garanti för undersökningens innehåll, vad gäller korrekthet och/eller fullständighet. Ingenting i undersökningen skall tolkas som råd eller uppmaning från Zmarta att fatta beslut utifrån informationen. Zmarta förbehåller sig rätten att radera, redigera eller lägga till innehåll på hemsidan samt att ta bort hemsidor eller delar av dem utan förvarning om vi anser det nödvändigt.

Fler i samma kategori

Se alla
Två händer som håller i varsitt tomtebloss
Spartips 6 nyårslöften för en bättre privatekonomi
Inled det nya året med en bättre privatekonomi genom våra 6 smarta tips.
Närbild på en vit julgranskula hängades i en julgran med ljusslingor och andra julgranskulor i blått och vitt i bakgrunden
Spartips Fira jul på en budget
Ta del av våra 7 smarta tips om hur du lyckas med ett julfirande med stor mysfaktor – på en liten budget.
10 Smarta budgettips
Spartips Så lyckas du med en buffert
Skapa en ekonomisk buffert som kan rädda situationen ifall något oväntat inträffar.